Σπερματοδιάγραμμα και κρυολόγημα

3
Σπερματοδιάγραμμα και κρυολόγημα

Μία απλή ίωση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα μιας εξέτασης σπέρματος. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι πρέπει να αποφύγουμε σε περίπτωση που πρόκειται να κάνουμε σπερματοδιάγραμμα.

Σπερματοδιάγραμμα και κρυολόγημα
Είναι πιθανό μια ίωση να επηρεάσει το αποτέλεσμα μιας εξέτασης σπέρματος. Δεδομένου ότι η συχνότητα των ιώσεων αυξάνεται κατά τους χειμερινούς μήνες είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι πρέπει να αποφύγουμε σε περίπτωση που πρόκειται να υποβληθούμε σε σπερματοδιάγραμμα.
Η σπερματογένεση, η διαδικασία παραγωγής των σπερματοζωαρίων, διαρκεί περίπου 10-12 εβδομάδες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι συνθήκες που επικρατούν και επηρεάζουν τον οργανισμό σε βάθος χρόνου 2-3 μηνών πριν την εξέταση σπέρματος, ενδέχεται να αντικατοπτρίζονται στο αποτέλεσμα.
Η θερμοκρασία είναι ένας βασικός παράγοντας που έχει άμεση και εμφανή αρνητική επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος. Σε περίπτωση λοιπόν ασθένειας και εμφάνισης υψηλού πυρετού, είναι φρόνιμο να αφήσουμε το χρονικό διάστημα των 3 μηνών να περάσει ώστε να κάνουμε την εξέταση με αξιοπιστία. Με τον τρόπο αυτό αποκλείουμε το ενδεχόμενο κάποιο χαμηλό αποτέλεσμα να οφείλεται στον πυρετό, προκειμένου να ερευνήσουμε τα πραγματικά του αίτια.
Η λήψη αντιβιοτικών ή σκευασμάτων που καταπολεμούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος δεν επηρεάζουν την εξέταση πάρα μόνο στην περίπτωση μικροβιολογικού ελέγχου του σπέρματος. Εάν το σπερμοδιάγραμμα συνδυαστεί με καλλιέργεια σπέρματος για την ανεύρεση μικροβίων, τότε πρέπει να έχει παρέλθει το διάστημα των 10 ημερών τουλάχιστον από τη λήξη της θεραπείας με αντιβίωση.
Σε περίπτωση που επείγει να πραγματοποιηθεί η εξέταση σπέρματος, τότε συνιστάται αυτό να γίνει χρονικά όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά τον πυρετό ώστε να μην προλάβει να εμφανιστεί τυχόν αρνητική επίδραση στο σπέρμα.
Σε κάθε περίπτωση το ασφαλέστερο είναι να αφήσουμε το απαραίτητο χρονικό διάστημα να περάσει και πάντα συμβουλευόμαστε τον κλινικό ιατρό που συστήνει την εξέταση και τον εργαστηριακό επιστήμονα για παραπάνω διευκρινίσεις.

About the Author: lymberopoulos_lab

https://www.lymberopoulos-lab.gr/σπερματοδιάγραμμα-και-κρυολόγημα-2/

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ