“Σαν Σήμερα” 26 Ιουλίου

43

επιμέλεια:kifissiacity.gr

"Σαν Σήμερα" 26 Ιουλίου
γράφει ο Κώστας Κοντογιαννίδης

“Σαν Σήμερα” 26 Ιουλίου

"Σαν Σήμερα" 26 Ιουλίου
(Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης διέλυσε στα Δερβενάκια τον τουρκικό στρατό με αρχηγό τον Δράμαλη)

1822: Διεξάγεται στα Δερβενάκια η νικηφόρα μάχη των Ελλήνων, όπου ο Θ. Κολοκοτρώνης διαλύει τον Τουρκικό Στρατό δυνάμεως 30.000 ανδρών και υποχρεώνει τον Δράμαλη, ταπεινωμένο, να τραπεί σε φυγή στην Κόρινθο, αφήνοντας πίσω στο πεδίο της μάχης, περίπου 3.000 νεκρούς.
1909: Άρχισε από το πρωί σε αντίποινα, ο εμπορικός αποκλεισμός του λιμένος Σμύρνης για τα προερχόμενα εξ Ελλάδος προϊόντα. Οι προθέσεις των Τούρκων για τον αποκλεισμό εκδηλώθηκε σε ατμόπλοιο της εταιρίας Πανταλέων, στο οποίο απαγορεύθηκε η εκφόρτωση προϊόντων.
1929: Ένας νεαρός πρόσφυγας από τον Πόντο, ο Σταύρος Κερασίδης 23 ετών, εργάτης οικοδομών αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στη Θεσσαλονίκη για οικονομικούς λόγους ( δεν εύρισκε εργασία για να ζήσει). Βαριά τραυματισμένο η αστυνομία τον μετέφερε στην Πολυκλινική.

"Σαν Σήμερα" 26 Ιουλίου
(Ο νικητής του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου Τσώρτσιλ χάνει τις εκλογές!…)

1945: Ο μεγάλος νικητής του Β’ Πολέμου Ουίνστον Τσόρτσιλ, χάνει τις εκλογές στην Αγγλία και τις κερδίζουν οι Εργατικοί. Ο Τσόρτσιλ που βρισκόταν στην Συνδιάσκεψη στο Πότσνταμ την εγκατέλειψε κι επέστρεψε στο Λονδίνο.
1952: Πεθαίνει στο Μπουένος Αϋρες σε ηλικία μόλις 33 ετών από λευχαιμία, η Εβίτα Περόν, η Αγία των φτωχών της Αργεντινής, σύζ. του δικτάτορα στρατηγού Χουάν Περόν. Οι φτωχοί της Αργεντινής θρηνούν και η μεσαία τάξη ανακουφίστηκε από το θάνατο της…
1952: Ανατρέπεται με στρατιωτικό πραξικόπημα ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ. Ο ισχυρός άνδρας της χώρας στρατηγός Ναγκίμπ διέταξε τον βασιλιά να εγκαταλείψει τη χώρα.

"Σαν Σήμερα" 26 Ιουλίου
(‘Εφυγε από τη ζωή ο στρατηγός-μαύρος καβαλάρης-Νικόλαος Πλαστήρας)

1953: Πεθαίνει από στηθαγχική κρίση ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, Γεννήθηκε στο Μορφοβούνι Καρδίτσας το 1883, πήρε μερος στο Μακεδονικό αγώνα, στους Βαλκανικούς πολέμους, στη Μικρασιατική εκστρατεία, τον ονόμασαν «Μαύρο καβαλάρη» ήταν αρχηγός της επανάστασης του ‘22 και διατέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός.
1968: Υπογράφεται από το ΕΙΡ με Ιταλικό οίκο σύμβαση για εγκατάσταση πλήρους δικτύου τηλεοράσεως στην Αθήνα με 17 κέντρα εκπομπής σήματος.
1970: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο επί 40 έτη δικτάτορας της Πορτογαλίας Αντόνιο Σαλαζάρ, αφού προηγουμένως όρισε αντικαταστάτη του τον Μαρτσέλο Καετάνο.
1979: Ύστερα από πιέσεις των Σαντινίστας και της αμερικανικής κυβερνήσεως, ο δικτάτορας της Νικαράγουα στρατηγός Αναστάσιο Σομόζα, παραιτείται και διαφεύγει στο εξωτερικό. Κυβερνούσε τη χώρα από το 1933!
1996: Ο αθλητής της Άρσης Βαρών από την Βόρειο Ήπειρο Πύρρος Δήμας, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 83 κιλών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, σηκώνοντας στο ζετέ 212,5 κιλά, στο αρασέ 180 και στο σύνολο 392,50 κιλά.

"Σαν Σήμερα" 26 Ιουλίου
Φαίδων Γκιζίκης

 1999: Έφυγε από τη ζωή ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης. Γεννήθηκε το 1917 στο Βόλο, φοίτησε στη Σχολή των Ευελπίδων και με το βαθμό του στρατηγού διετέλεσε από τις 25 Νοεμβρίου 1973 επι δικτατορίας Ιωαννίδη πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς και στους πρώτους μεταπολιτευτικούς μήνες. Μετά την πτώση του Ιωαννίδη συγκάλεσε σύσκεψη των πολιτικών και κάλεσε τον Κων. Καραμανλή από το Παρίσι να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play