Πρόβλημα απορριμμάτων και στο διάστημα

3

Η νέα, ετήσια, έκθεση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) διαπιστώνει ότι, ενώ έχουμε συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και έχουμε λάβει μέτρα τα τελευταία χρόνια για να το μετριάσουμε, αυτά τα βήματα δεν είναι αρκετά. Όσο περισσότερα άχρηστα αντικείμενα συσσωρεύονται σε τροχιά κοντά στη Γη, αυξάνεται ο κίνδυνος σύγκρουσης με δορυφόρους, ακόμα και τον επανδρωμένο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σύμφωνα με τα στατιστικά μοντέλα της ESA, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 130 εκατομμύρια τεμάχια ανθρωπογενών διαστημικών υπολειμμάτων, μικρότερα από ένα χιλιοστό, σε τροχιά γύρω από την Γη.

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν, έγιναν εμφανείς τον τελευταίο χρόνο. Δύο μεγάλοι δορυφόροι που βρίσκονταν για χρόνια σε αχρηστία σχεδόν συγκρούστηκαν μεταξύ τους, ενώ ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πραγματοποίησε ελιγμούς έκτακτης ανάγκης σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, για να αποφύγει τη σύγκρουση με διαστημικά σκουπίδια.

Το πρόβλημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς τα επόμενα χρόνια χιλιάδες νέοι δορυφόροι θα τεθούν σε τροχιά για να προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες. H Amazon έχει ανακοινώσει ένα διαστημικό πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι να φέρει ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη τη Γη μέσω 3.236 δορυφόρων που θα τεθούν σε τροχιά.

Η Space X του Έλον Μασκ είχε αρχικά αναφέρει ότι σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά έως 12.000 δορυφόρους, αλλά τελικά ο αριθμός τους σε βάθος χρόνου μπορεί να ξεπεράσει τις 40.000. Σύμφωνα με τον Μασκ, χρειάζονται τουλάχιστον 400 δορυφόροι για μια «ελάχιστη» ευρυζωνική κάλυψη και 800 για μια «μέτρια» κάλυψη. Αν με τους περίπου 700 δορυφόρους του προγράμματος Starlink που υπάρχουν σήμερα σε τροχιά οι αστρονόμοι και η ESA ανησυχούν, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γίνει στο μέλλον.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ