Εντυπωσιακό φινάλε με τον «Βαφτιστικό» στο 1ο μέρος του 2ου Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους. Δήμητρα Κεχαγιά: Το Φεστιβάλ Πεντελικού είναι πλέον θεσμός – Καθιερώθηκε και αγαπήθηκε από τους συμπολίτες μας, συμβάλλοντας σημαντικά στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας αναδεικνύοντας το Πεντελικό Όρος.

11
Εντυπωσιακό φινάλε με τον «Βαφτιστικό» στο 1ο μέρος του 2ου Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους. Δήμητρα Κεχαγιά: Το Φεστιβάλ Πεντελικού είναι πλέον θεσμός – Καθιερώθηκε και αγαπήθηκε από τους συμπολίτες μας, συμβάλλοντας σημαντικά στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας αναδεικνύοντας το Πεντελικό Όρος.

Το ζεστό χειροκρότημα εκατοντάδων θεατών, οι οποίοι παρακολούθησαν την οπερέτα «Ο Βαφτιστικός», το βράδυ της Παρασκευής 28/7, ήταν η καλύτερη επιβράβευση για την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους του 2ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους. Μια διοργάνωση που και φέτος φέρει τις «υπογραφές» των Δήμων Πεντέλης και Αθηναίων, η οποία ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου, με μια όμορφη μουσική βραδιά στην κορυφή του Πεντελικού βουνού, που για πρώτη φορά υποδέχθηκε ανάλογη εκδήλωση.

Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά αναφερόμενη στο πρώτο μέρος του 2ου Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους τόνισε:

«Είναι μεγάλη η χαρά που αισθάνομαι καθώς ο νέος πολιτιστικός θεσμός που σχεδιάσαμε πέρυσι και υλοποιούμε και φέτος, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και σημειώνει και πάλι επιτυχία. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στη μέχρι σήμερα επιτυχία του Φεστιβάλ, στηρίζοντας παράλληλα την προσπάθεια που κάνουμε να αναδείξουμε το βουνό μας και να συνδέσουμε ιστορικά την Πεντέλη με την Αθήνα, το Αρχαίο Λατομείο με τον Παρθενώνα.

Σας περιμένουμε όλους τον Σεπτέμβριο για το δεύτερο μέρος, με εμπλουτισμένο πρόγραμμα και εκδηλώσεις σε εμβληματικά τοπόσημα, ξεκινώντας από την το Αρχαίο Λατομείο δίπλα στην οδό Λιθαγωγίας και καταλήγοντας στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας».

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Πεντέλης Φωτεινή Μαρκαντώνη σχολίασε από την πλευρά της:

«Ήταν ένα εξαιρετικό φινάλε για το πρώτο μέρος του 2ου Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους, με τη μεγαλειώδη παράσταση της Οπερέτας «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, παρουσία εκπροσώπων της Λυρικής Σκηνής και ενός μεγάλου κοινού που αγαπά τη λυρική τέχνη, όπως και αυτών που για πρώτη φορά παρακολούθησαν ζωντανά λυρική παράσταση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τη Δήμαρχο Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, η οποία οραματίστηκε ένα δυναμικό Φεστιβάλ για τον Δήμο μας, για την εμπιστοσύνη και την τιμή να μου αναθέσει να σχεδιάσω και να διοργανώσω το 2ο Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους, που οραματικά θα αναπτύσσεται και θα εμπλουτίζεται ποικιλοτρόπως.

Θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα αντάξιο της Ιστορίας του Πεντελικού Όρους, το οποίο θα αναδείξει τα εμβληματικά του ιστορικά τοπόσημα, την ιστορικότητα της περιοχής, προωθώντας την καλλιτεχνική πρόοδο και παραγωγή και προβάλλοντας καλλιτέχνες και φορείς που δρουν, παράγουν και αλληλεπιδρούν με την Πεντέλη».

Στην επιτυχή διοργάνωση του πρώτου μέρους του Φεστιβάλ Πεντελικού συνέβαλαν σημαντικά οι Αντιδήμαρχοι Άντα Χάνου-Μπούσουλα, Βλάσσης Σιώμος και Παναγιώτης  Ηλιόπουλος, ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής, που υποστήριξε την προσπάθεια με παραστάσεις Αρχαίου Θεάτρου, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πεντέλης και ιδιαίτερα ο επικεφαλής του Εθελοντικού Κλιμακίου Χάρης Νικολέτος, το Υπουργείο Πολιτισμού και η ΕΡΤ.

Επίσης, σημαντική ήταν η συμβολή των μεγάλων χορηγών του Φεστιβάλ (ΔΕΗ, ΜΕΓΑ, Polygreen και Flexopack, Μεσόγειος και Athens Voice), οι οποίοι ανέλαβαν σχεδόν το σύνολο του κόστους, προκειμένου οι εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τέλος, πολύτιμη ήταν η συνεισφορά των υπαλλήλων του Δήμου, καθώς και όλων των ανθρώπων που συνεργάστηκαν για την επιτυχή υλοποίηση της διοργάνωσης.

Το φεστιβάλ συνεχίζεται με το δεύτερο κύκλο του που ξεκινά στις 30 Αυγούστου μέχρι 9 Σεπτεμβρίου. Το φινάλε του 2ου Φεστιβάλ Πεντελικού είναι στο τέλος Σεπτεμβρίου με τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου.

Τι περιλάμβανε το πρώτο μέρος του Φεστιβάλ

Το πρώτο μέρος του Φεστιβάλ διήρκεσε περίπου δύο εβδομάδες, από 12-28 Ιουλίου 2023, και περιλάμβανε:

  • Παρουσίαση του προγράμματος του 2ου Φεστιβάλ Πεντελικού με την ομιλία της πρυτάνεως του Πάντειου Πανεπιστημίου Καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη, με τίτλο «Φουστανέλες και χλαμύδες: το εθνικό πάνθεον ανάμεσα σε νίκες και ήττες», αναδεικνύοντας το πώς η σύγχρονη ιστορία συνδέεται με την αρχαία μέσα από βασικά σύμβολα. Η βραδιά έκλεισε με τη Χορωδία του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια, καθώς και συνθέσεις Χατζηδάκη και Θεοδωράκη.
  • Μια εκπληκτική μουσική βραδιά στην κορυφή του όρους της Πεντέλης, που «πάντρεψε» σύγχρονα μουσικά ακούσματα και διεθνείς επιτυχίες με παραδοσιακές μουσικές της Μεσογείου. Η εκπληκτική θέα και η μυστικιστική ατμόσφαιρα που κυριάρχησε προσέφεραν μοναδική εμπειρία σε όσους είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την πρώτη εκδήλωση που έγινε ποτέ στον συγκεκριμένο χώρο.
  • Συναυλία από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων με αυθεντικές διαχρονικές μελωδίες που άφησαν το στίγμα τους στην ελληνική μουσική σκηνή, σε ένα μοναδικό ταξίδι σε ποικίλα μουσικά ρεύματα, με αφετηρία την παράδοση και προορισμό το σήμερα, μέσα από συνθέσεις εξαίρετων Ελλήνων δημιουργών.
  • Τη μουσική εκδήλωση «Φωνής Έλευση», ένα συγκινησιακό μουσικό ταξίδι-ωδή στη δημοτική μας παράδοση, εμπλουτισμένο με διεθνείς μελωδίες, μέσα από μια σύγχρονη ματιά.
  • Ειδικό αφιέρωμα στο Διαχρονικό Ελληνικό Τραγούδι, με συνθέσεις σπουδαίων δημιουργών, σε νέες κοσμοπολίτικες ευρωπαϊκές διασκευές, με επιρροές από Τζαζ, Ταγκό, Λάτιν, Καμπαρέ, Κινηματογράφο, και Θέατρο.
  • Τη μουσική παράσταση «Ο Τελευταίος Παλαιολόγος», ένα Βυζαντινό Ορατόριο που ήταν αφιερωμένο στα γεγονότα της Άλωσης της Πόλης, με επίκεντρο την επέτειο 570 ετών, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος. Μια παράσταση δομημένη πάνω στον διαχρονικό διάλογο της ψαλτικής τέχνης, με την ευρύτερη μουσική παράδοση της Ρωμιοσύνης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον επιβλητικό, ιστορικό χώρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, προβάλλοντας εμφατικά την ενότητα υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ανατροφοδοτώντας την ιστορική μνήμη της Πεντέλης ως βυζαντινού και μεταβυζαντινού τοπόσημου.
  • Την Οπερέτα «Οι Απάχηδες των Αθηνών», από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ. Μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές οπερέτες, σε μια εντυπωσιακή παραγωγή της ΕΡΤ υψηλού καλλιτεχνικό επιπέδου, σε μορφή συναυλίας, με ένα πολυπληθές σχήμα από 30 μουσικούς και 40 χορωδούς της Χορωδίας «Μελωδοί».
  • Την κωμωδία «Νεφέλες», από τα πλέον πολυσυζητημένα έργα του Αριστοφάνη, σε διασκευή για παιδιά και εφήβους, από τη Θεατρική ομάδα The Young Quill, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
  • Την Οπερέτα «Ο Βαφτιστικός», του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σε πλήρως σκηνοθετημένη μορφή για τον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Δουκίσσης, από τη Νέα Σκηνή Όπερας που δημιούργησε ο Δήμος Πεντέλης, στο πλαίσιο του πολυσχιδούς πολιτισμικού του σχεδιασμού του, σε μια φιλόδοξη προσπάθεια να αναδείξει τη λυρική τέχνη, πραγματοποιώντας μικρές και μεγάλες λυρικές παραγωγές. Η παράσταση με την οποία έκλεισε το πρώτο μέρος του 2ου Φεστιβάλ Πεντελικού Όρους εντυπωσίασε και συγκίνησε το πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε τον χώρο του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας, ανανεώνοντας το ραντεβού για το δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ