Αντώνης Τσαπατάκης: Ο Παραολυμπιακός αθλητής που δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεται

207

«Δεν με νοιάζει αν περπατήσω ξανά, αυτό που έχει σημασία είναι ότι είμαι ζωντανός», λέει ο Αντώνης Τσαπατάκης, ο Παραολυμπιακός αθλητής που έχει εκπροσωπήσει με υπερηφάνεια την Ελλάδα σε πολλούς διεθνείς αγώνες.

Ο διάσημος κολυμβητής από την Κρήτη ανακάλυψε το πάθος του για κολύμπι σε ηλικία 5 ετών και έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή αθλητικά γεγονότα και έχει κερδίσει διάφορα μετάλλια για την Ελλάδα.

Αντώνης Τσαπατάκης: Ο Παραολυμπιακός αθλητής που δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεται

Η δύναμη, το πάθος και η αποφασιστικότητά του τον οδήγησαν στο Paralympics του Λονδίνου το 2012 και στο Rio Paralympics το 2016, όπου κέρδισε την 4η θέση στο 100 μέτρα μπροστά SB4.

Αντώνης Τσαπατάκης: Ο Παραολυμπιακός αθλητής που δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεται

Το 2015, ο Αντώνης έσπασε το ευρωπαϊκό ρεκόρ και κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής στη Γλασκόβη.

Αντώνης Τσαπατάκης: Ο Παραολυμπιακός αθλητής που δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεται

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο mylittlestories.gr ο Αντώνης περιέγραψε το ταξίδι του στον κόσμο του αθλητισμού και πώς τα τραγικά γεγονότα στη ζωή του τον έκαναν ποιος είναι σήμερα, τον οδήγησε στο άθλημα της κολύμβησης και να γίνει καλύτερος αθλητής.

Αντώνης Τσαπατάκης: Ο Παραολυμπιακός αθλητής που δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεταιΟ Αντώνης Τσαπατάκης άρχισε να εκπαιδεύεται στη δημόσια πισίνα των Χανίων, στο νησί της Κρήτης, και σε ηλικία 12 ετών, έγινε αθλητής υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, κερδίζοντας αρκετά βραβεία τόσο στην κολύμβηση όσο και στο υδατοσφαίριση.

Το 2005, έγινε δεκτός με επιτυχία στην Ελληνική Αστυνομική Ακαδημία για να ακολουθήσει καριέρα ως αστυνομικός.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2006, λίγο έξω από την πισίνα όπου είχε περάσει τη μισή ζωή του, έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και είχε ένα τραγικό ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα την παράλυση των κάτω άκρων του.

«Δεν θυμάμαι καθόλου από την ημέρα του ατυχήματος. Η μνήμη μου τα έχει σβήσει όλα, προφανώς λόγω του σοκ », εξήγησε ο Αντώνης.

Αντώνης Τσαπατάκης: Ο Παραολυμπιακός αθλητής που δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεται«Ο γιατρός που με έκανε την επέμβαση ήταν αυτός που μου είπε ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσω αναπηρικό καροτσάκι για να κινηθώ από τώρα και στο εξής. Ο γιατρός ήταν κυνικός μαζί μου, αλλά στο τέλος, νομίζω ότι έπρεπε να είναι έτσι. Ο σκοπός του ήταν να με κάνει να δεχτώ τη νέα μου κατάσταση. ”

Λιγότερο από 9 μήνες μετά το ατύχημα, αποφασισμένος να μην παραιτηθεί, ο Αντώνης επέστρεψε στο μέρος που γνώριζε καλύτερα: την πισίνα.

«Αυτό που με οδήγησε πίσω στο κολύμπι ήταν η ανάγκη να είμαι ανεξάρτητος. Μετά από ένα χρόνο προπόνησης, ένιωσα σαν στο σπίτι ξανά στην πισίνα », είπε ο Αντώνης.

Αρκετά σύντομα, το 2009, άρχισε να κολυμπά για τον ελληνικό αθλητικό σύλλογο για άτομα με ειδικές ανάγκες που ονομάζεται «Μεγαλονήσος» (trans: big island) και έγινε γρήγορα προφανές ότι ο Αντώνης αντιμετώπισε την παράλυση στα πόδια του ως ευκαιρία για μια νέα ζωή.

Αντώνης Τσαπατάκης: Ο Παραολυμπιακός αθλητής που δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεταιΑπό όλα τα επιτεύγματά του, ο Αντώνης λέει ότι θυμάται πιο έντονα τα μετάλλια του 2015 στη Σκωτία.

«Έκανα δύο πανευρωπαϊκά ρεκόρ την ίδια μέρα, ένα στο μέτωπο των 50 μέτρων και ένα στο μέτωπο των 100 μέτρων. Έφτασα στον τελικό και ήρθα δεύτερη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. ”

Μεταξύ πολλών άλλων επιτευγμάτων στον αθλητισμό, ο Αντώνης κατάφερε επίσης να κατακτήσει ένα άλλο όνειρό του και το 2017 έγινε αξιωματικός του ΕΛ.ΑΣ (Ελληνική Αστυνομία, Ελληνική Αστυνομία).

«Το 2006, μετά το ατύχημα, δεν μπορούσα πλέον να εργάζομαι για την Αστυνομία, διότι οι κανόνες απαιτούν από τους αστυνομικούς να είναι ικανά. Το όνειρο να φορέσει τη στολή της αστυνομίας διήρκεσε 11 ολόκληρα χρόνια.

«Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια και πολλές αποτυχίες για να μπορέσω να φορέσω ξανά την αστυνομία μου το 2017, ως αστυνομικός στην Αθλητική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Είμαι πραγματικά περήφανος γι ‘αυτό γιατί το έκανα μόνος μου, χωρίς τη βοήθεια κανενός, χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός. Η έμπνευσή μου ήταν η ίδια η ιδέα και η πίστη στον εαυτό μου. ”

Αντώνης Τσαπατάκης: Ο Παραολυμπιακός αθλητής που δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεταιΤο 2018, ο Αντώνης προήχθη σε αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, αποδεικνύοντας τη θέληση και το πάθος του αρκετά ισχυρό για να ξεπεράσει τυχόν κινητικές δυσκολίες.

«Λόγω των παραολυμπιακών και παγκόσμιων επιτευγμάτων μου στην κολύμβηση, απέδειξα στον εαυτό μου και σε όλους ότι πιστεύω ότι ο αγώνας για την πραγματοποίηση των ονείρων μας κερδίζεται μόνο με ένα μέσο που δεν αποτυγχάνει ποτέ. Το όνομα αυτού του μέσου είναι «SOUL» », τόνισε ο Αντώνης.

Αντώνης Τσαπατάκης: Ο Παραολυμπιακός αθλητής που δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεται«Σε κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζω, ποτέ δεν νομίζω ότι δεν μπορώ να το κάνω, αλλά αναρωτιέμαι πάντα γιατί δεν το κάνω; αυτός πρόσθεσε.

Μιλώντας για το πώς το ατύχημα της μοτοσικλέτας διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του σήμερα, ο Αντώνης έκρινε. «Ο χαρακτήρας κάθε ατόμου είναι χτισμένος από την εκπαίδευση που λαμβάνει από το σπίτι του και από τις καταστάσεις που βιώνει.

«Έτσι, το ατύχημα έπαιξε και αυτόν τον ρόλο, αλλά η δύναμη και η επιμονή που έμαθα από νεαρή ηλικία ήταν αυτό που με κράτησε σε όρθια θέση.

Συνέχισε; «Όσοι γύρω μας επηρεάζουν επίσης ποιοι είμαστε και γι ‘αυτό πρέπει να τους επιλέξουμε πολύ προσεκτικά. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε άτομα από την πλευρά μας που μας επηρεάζουν θετικά, ανθρώπους που θέλουν να εξελιχθούμε », τόνισε.

Μιλώντας για την επιθυμία του να περπατήσει ξανά, ο Αντώνης ομολόγησε ότι «ονειρευόμουν σίγουρα τη μέρα που θα μπορούσα να περπατήσω ξανά. Λένε ότι εάν τα όνειρα είναι όμορφα και σας αρέσουν, πρέπει να τα ακολουθήσετε, να προσπαθήσετε να τα πραγματοποιήσετε. Σίγουρα θα προσπαθήσω για αυτό το όνειρό μου, καθώς και για τους άλλους, ωστόσο, το να μην περπατώ ξανά δεν έχει σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ζω, οπότε όλα είναι καλά. ”

Αντώνης Τσαπατάκης: Ο Παραολυμπιακός αθλητής που δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεταιΟ Αντώνης εμφανίστηκε επίσης ως κινητήριος ομιλητής σε διάφορες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων αυτών του TEDx και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

“Σε όλες τις ομιλίες μου, το μόνο πράγμα που θέλω να δείξω είναι ότι ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή μας, μπορούμε ακόμα να ονειρευτούμε.”

«Ήμουν πολύ ζωντανό παιδί. Στα 18 ήμουν τρομερά άτακτος, στην πραγματικότητα ήμουν τόσο μάταιος που έπρεπε να συμβεί μια κακή στιγμή για να με κάνει να καταλάβω και να συνειδητοποιήσω ποιος ήμουν. Όλα τα φώτα ήταν πάνω μου.

«Ήμουν ένας καλός αθλητής με διακρίσεις, ένα καλό παιδί, με κορίτσια να με κυνηγούν, αυτοκίνητα, χρήματα και σκέφτηκα ότι όλα αυτά ήταν σημαντικά στη ζωή, μέχρι που κάποια στιγμή έπεσα. Έπεσα στο σκοτάδι. Φανταστείτε το ως το βυθό της θάλασσας. Ένα απόλυτο σκοτάδι χωρίς τίποτα.

«Και μετά, μέσω του ατυχήματος συνειδητοποίησα ότι στη ζωή αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να έχουμε λίγα καλά πράγματα που σας ενδιαφέρουν».

 

 

?@tsapatakis_a επίσημη σελίδα Instagram

 

ΠΗΓΗ : greekcitytimes.com

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play