Το τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ ανιχνεύει στοιχεία αρχαίων γαλαξιών που «διαλύουν το σύμπαν»

6
Το τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ ανιχνεύει στοιχεία αρχαίων γαλαξιών που «διαλύουν το σύμπαν»

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ανίχνευσε αυτό που φαίνεται να είναι έξι τεράστιοι αρχαίοι γαλαξίες, τους οποίους οι αστρονόμοι αποκαλούν «διαλύτες του σύμπαντος» επειδή η ύπαρξή τους θα μπορούσε να ανατρέψει τις τρέχουσες θεωρίες της κοσμολογίας.

Τα αντικείμενα χρονολογούνται σε μια εποχή που το σύμπαν ήταν μόλις το 3% της τρέχουσας ηλικίας του και είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι υποτίθεται ότι ήταν δυνατό για τους γαλαξίες τόσο νωρίς μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Εάν επιβεβαιωθούν, τα ευρήματα θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την κατανόηση των επιστημόνων για το πώς σχηματίστηκαν οι πρώτοι γαλαξίες.

«Αυτά τα αντικείμενα είναι πολύ πιο ογκώδη από ό,τι περίμενε κανείς», είπε ο Joel Leja, επίκουρος καθηγητής αστρονομίας και αστροφυσικής στο Penn State University και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Περιμέναμε μόνο να βρούμε μικροσκοπικούς, νέους, μωρούς γαλαξίες σε αυτή τη χρονική στιγμή, αλλά έχουμε ανακαλύψει γαλαξίες τόσο ώριμους όσο ο δικός μας σε αυτό που προηγουμένως θεωρούνταν η αυγή του σύμπαντος».

Οι παρατηρήσεις προέρχονται από το πρώτο σύνολο δεδομένων που κυκλοφόρησε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA , το οποίο είναι εξοπλισμένο με όργανα ανίχνευσης υπέρυθρης ακτινοβολίας ικανά να ανιχνεύουν το φως που εκπέμπεται από τα πιο αρχαία αστέρια και γαλαξίες. Καθώς κοσκίνιζε τις εικόνες, η Δρ Έρικα Νέλσον, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ, και ένας συν-συγγραφέας, εντόπισε μια σειρά από «ασαφείς κουκκίδες» που φαινόταν ασυνήθιστα φωτεινές και ασυνήθιστα κόκκινες.

Η ερυθρότητα στην αστρονομία είναι ένας δείκτης της ηλικίας, επειδή καθώς το φως ταξιδεύει σε όλο το διαστελλόμενο σύμπαν, τεντώνεται ή μετατοπίζεται στο κόκκινο. Αυτοί οι γαλαξίες φάνηκαν να είναι περίπου 13,5 δισεκατομμυρίων ετών, τοποθετώντας τους περίπου 500-700 μέτρα χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Αυτοί δεν θα ήταν οι παλαιότεροι γαλαξίες που παρατηρήθηκαν από τον James Webb, ο οποίος εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Πέρυσι, οι επιστήμονες εντόπισαν τέσσερις γαλαξίες που χρονολογούνται σε περίπου 350 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, αλλά αυτοί ήταν πολύ μικρότεροι. Οι υπολογισμοί υποδεικνύουν ότι οι τελευταίοι γαλαξίες είχαν μάζα δεκάδων έως εκατοντάδων δισεκατομμυρίων αστεριών στο μέγεθος του ήλιου, που τους τοποθετούν στο ίδιο επίπεδο με τον Γαλαξία.

«Είναι μπανάνες», είπε ο Νέλσον. «Αυτοί οι γαλαξίες δεν θα έπρεπε να είχαν χρόνο να σχηματιστούν».

Η εξήγηση της ύπαρξης τέτοιων τεράστιων γαλαξιών κοντά στην αυγή του χρόνου θα απαιτούσε από τους επιστήμονες να επανεξετάσουν είτε κάποιους βασικούς κανόνες της κοσμολογίας είτε την κατανόηση του πώς οι πρώτοι γαλαξίες σπάρθηκαν από μικρά σύννεφα αστεριών και σκόνης.

«Αποδεικνύεται ότι βρήκαμε κάτι τόσο απροσδόκητο που στην πραγματικότητα δημιουργεί προβλήματα στην επιστήμη», είπε ο Leja. «Θέσει υπό αμφισβήτηση ολόκληρη την εικόνα του πρώιμου σχηματισμού γαλαξιών».

Τα υπάρχοντα μοντέλα υποδηλώνουν ότι μετά από μια περίοδο ταχείας διαστολής, το σύμπαν πέρασε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια ψύχοντας αρκετά ώστε το αέριο να συνενωθεί και να καταρρεύσει στα πρώτα αστέρια και άρχισαν να σχηματίζονται γαλαξίες, μια περίοδος γνωστή ως σκοτεινοί αιώνες.

«Η ανακάλυψη τέτοιων τεράστιων γαλαξιών τόσο σύντομα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη υποδηλώνει ότι οι σκοτεινοί αιώνες μπορεί να μην ήταν τόσο σκοτεινοί τελικά και ότι το σύμπαν μπορεί να ήταν πλημμυρισμένο από σχηματισμό άστρων πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε», είπε η Δρ Έμα Τσάπμαν. ένας αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, ο οποίος δεν συμμετείχε στις τελευταίες παρατηρήσεις.

Ο Τσάπμαν είπε ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω παρατηρήσεις για να επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη προτού εγκαταλειφθούν τα υπάρχοντα μοντέλα. «Λέγοντας ότι, με τον ρυθμό που η JWST ανατρέπει τις θεωρίες και φέρνει επανάσταση σε ολόκληρα πεδία, δεν θα με εξέπληξε αν ήταν αλήθεια!» αυτή πρόσθεσε.

Η ομάδα σχεδιάζει να αποκτήσει εικόνες φάσματος, οι οποίες μπορούν να παρέχουν πιο ακριβείς πληροφορίες απόστασης και να επιτρέπουν καλύτερες εκτιμήσεις της μάζας. “Ένα φάσμα θα μας πει αμέσως εάν αυτά τα πράγματα είναι αληθινά ή όχι”, είπε ο Leja

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ