Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η εξόδιος ακολουθία στις 16 Ιανουαρίου

13
Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η εξόδιος ακολουθία στις 16 Ιανουαρίου

Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο «Υγεία». Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υποστεί οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η εξόδιος ακολουθία θα λάβει χώρα στη Μητρόπολη Αθηνών την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου.

Αν και η κηδεία δεν θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους, τον βρετανικό βασιλικό οίκο θα εκπροσωπήσει είτε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είτε η πριγκίπισσα Αν. Επίσης, θα παραστούν η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, ο Φίλιππος της Ισπανίας και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας.

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η εξόδιος ακολουθία στις 16 Ιανουαρίου

Ο Κωνσταντίνος Β΄ (Αθήνα, 2 Ιουνίου 1940 – Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2023) ήταν Βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, οπότε με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία από τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Με το Δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος. Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από το 2013 είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, με το νόμο 2215/1994, αφαίρεσε από τον Κωνσταντίνο την ελληνική ιθαγένεια. Το τότε εν ισχύ διαβατήριό του ανέφερε την έκπτωτη ιδιότητά του και, προκειμένου να λάβει νέο, του ζητήθηκε ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύματος, παραίτηση από τις κάθε είδους διεκδικήσεις και να δηλώσει όνομα και επώνυμο προκειμένου να παραλάβει στοιχεία ταυτότητας.

Ως βασιλιάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τελευταίου.

Στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου απαιτώντας 161,1 εκατομμύρια ευρώ και τελικά μετά από δικαστικές διαμάχες κατάφερε να αποζημιωθεί με 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν τον Μάρτιο του 2003.

Στον δημόσιο λόγο, μετά την κατάργηση της βασιλείας, αναφερόταν συνήθως ως τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ή Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ