Πυρηνική Σύντηξη: “Ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιστημονικά επιτεύγματα του 21ου αιώνα”

20

Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτών των πειραμάτων, μια αντίδραση σύντηξης θα παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρησιμοποιήθηκε για την ανάφλεξή της!

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ένα μνημειώδες ορόσημο στην έρευνα πυρηνικής σύντηξης: «καθαρό ενεργειακό κέρδος» επιτεύχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία από επιστήμονες από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια.

«Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιστημονικά επιτεύγματα του 21ου αιώνα», είπε η Τζένιφερ Γκράνχολμ, υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές εργάζονται πάνω σε αυτό εδώ και δεκαετίες.

«Ενισχύει την εθνική μας ασφάλεια και η ανάφλεξη μας επιτρέπει να αναπαράγουμε ορισμένες συνθήκες που βρίσκονται μόνο στα αστέρια και στον ήλιο», είπε. «Αυτό το ορόσημο μας φέρνει ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην πιθανότητα μηδενικής αφθονίας άνθρακα ενέργειας σύντηξης που τροφοδοτεί την κοινωνία μας».

Αλλά τι είναι η πυρηνική σύντηξη και γιατί μας χρησιμεύει;

Η σύντηξη συμβαίνει όταν δύο ελαφριά άτομα, όπως το υδρογόνο, θερμαίνονται σε ακραίες θερμοκρασίες 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου (180 εκατομμυρίων Φαρενάιτ) και συγχωνεύονται σε ένα βαρύτερο άτομο, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Διαφέρει από τη σχάση, κατά την οποία ένας αντιδραστήρας εκτοξεύει ένα νετρόνιο σε ένα άτομο ουρανίου, διασπώντας το σε δύο μικρότερα άτομα.

Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα μεγαλύτερα λέιζερ στον κόσμο, οι επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore της Καλιφόρνιας εστίασαν ακτίνες σε στόχο ισοτόπου υδρογόνου μικρότερο από ένα μπιζέλι, παράγοντας μια αντίδραση σύντηξης που για μια στιγμή παρήγαγε περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάστηκε για να ξεκινήσει.

Οι επιστήμονες εκτός του εργαστηρίου δήλωσαν ότι αν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι ακριβή, αντιπροσωπεύουν πρόοδο σε εργασίες που συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες, αλλά ότι η σύντηξη δεν είναι ακόμη κοντά στην παραγωγή ενέργειας σε εμπορική κλίμακα.

Η πυρηνική σύντηξη είναι μια πιθανή λύση για τις ενεργειακές και κλιματικές κρίσεις. Σε όλο τον κόσμο οι επιστήμονες μελετούν την πυρηνική σύντηξη για δεκαετίες, και ελπίζουν ότι, μέσω αυτής θα καταφέρουν να αναδημιουργήσουν νέες πηγές που θα παράγουν απεριόριστη ενέργεια χωρίς τη χρήση άνθρακα και, συνεπώς, χωρίς τα πυρηνικά απόβλητα που παράγουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες.

«Σε αντίθεση με τον άνθρακα, θα χρειαζόσασταν μόνο μία μικρή ποσότητα υδρογόνου, το οποίο είναι και το στοιχείο με τη μεγαλύτερη αφθονία στο σύμπαν», εξηγεί ο επικεφαλής επιστήμονας της Carbon Direct και ο πρώην επικεφαλής τεχνολόγος ενέργειας στο Lawrence LivermoreJulio Friedmann αναφέρει «Το υδρογόνο απαντάται στο νερό, οπότε το βασικό υλικό που παράγει αυτή την ενέργεια είναι απεριόριστο και καθαρό».

Επόμενος στόχος επιστημόνων και ειδικών είναι να βρεθεί ο τρόπος για την παραγωγή, μέσω πυρηνικής σύντηξης, πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθεί τελικά το κόστος της σύντηξης για την εμπορική της ανάπτυξη.

U.S. announces milestone in fusion energy

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ