Κανείς δεν έχει δει ακόμη μια σκουληκότρυπα, αλλά θεωρητικά θα μπορούσαν να παρέχουν συντομεύσεις σε μακρινά μέρη του σύμπαντος ή σε άλλα σύμπαντα εξ ολοκλήρου, εάν υπάρχουν. Οι φυσικοί γνώριζαν εδώ και καιρό ότι ένας από τους πιο συχνά μελετημένους τύπους σκουληκότρυπας θα ήταν εξαιρετικά ασταθής και θα κατέρρεε αν εισχωρούσε σε αυτό οποιαδήποτε ύλη. Δεν ήταν ξεκάθαρο, ωστόσο, πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί αυτό ή τι σημαίνει για κάτι ή κάποιον που κατευθύνεται προς αυτό.
Τώρα, ένα νέο πρόγραμμα υπολογιστή δείχνει πώς θα αντιδρούσε ένας τύπος σκουληκότρυπας όταν κάτι ταξιδεύει μέσα από αυτό.
«Φτιάχνεις έναν ανιχνευτή και τον στέλνεις» στην προσομοίωση σκουληκότρυπας, λέει ο Ben Kain, φυσικός στο Κολλέγιο Worcester της Μασαχουσέτης. «Δεν προσπαθείς απαραίτητα να τον κάνεις να επιστρέψει, γιατί ξέρετε ότι η σκουληκότρυπα πρόκειται να καταρρεύσει. Αλλά θα μπορούσε ένα φωτεινό σήμα να επιστρέψει στο χρόνο πριν από την κατάρρευση; Διαπιστώσαμε ότι είναι δυνατό».
Προηγούμενες μελέτες για τις σκουληκότρυπες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κοσμικές δίοδοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να παραμείνουν ανοιχτές για επαναλαμβανόμενα ταξίδια πέρα -δώθε, λέει ο Kain, υπό την προϋπόθεση ότι υποστηρίζονται από μια μορφή ύλης που είναι τόσο εξωτική που ονομάζεται «ύλη φάντασμα».
Θεωρητικά, η ύλη φάντασμα ανταποκρίνεται στη βαρύτητα με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από την κανονική ύλη. Δηλαδή, ένα μήλο φάντασμα θα έπεφτε από ένα κλαδί δέντρου αντί να πέσει κάτω. Ο Kain συπληρώνει πως η ύλη φάντασμα (σχεδόν σίγουρα) δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.
Ωστόσο, ο Kain προσομοίωσε την ύλη φάντασμα που ταξιδεύει μέσα από μια σκουληκότρυπα και διαπίστωσε ότι προκάλεσε την επέκταση της τρύπας όπως αναμενόταν, αντί να καταρρεύσει.
Ο Kain δεν φαντάζεται ότι θα στείλει ποτέ ανθρώπους μέσα από μια σκουληκότρυπα, αν βρεθούν ποτέ τέτοια πράγματα. «Μόνο η κάψουλα και μια βιντεοκάμερα. Είναι όλα αυτοματοποιημένα», λέει. Θα είναι ένα ταξίδι μονής διαδρομής, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να βγάλουμε βίντεο για να δούμε τι βλέπει αυτή η συσκευή.
Η ιδέα πρέπει να προσεγγιστεί με λίγο σκεπτικισμό, λέει η φυσικός Sabine Hossenfelder του Κέντρου Μαθηματικής Φιλοσοφίας του Μονάχου. «Απαιτεί να υποθέσει κανείς την ύπαρξη (πράξεων) που για όλα όσα γνωρίζουμε δεν υπάρχουν…. Πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις μαθηματικά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Ωστόσο, λέει ο Kain, είναι μια πολύτιμη προσπάθεια που μπορεί να αποκαλύψει τρόπους δημιουργίας σκουληκότρυπων που δεν βασίζονται στην ύλη φάντασμα για να παραμείνουν ανοιχτές για αρκετό καιρό,ώστε να ταξιδεύουμε εμπρός και πίσω σε όλο το σύμπαν ή πέρα από αυτό.
Περισσότερα ….για εσάς