ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

58
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΜΑΊΟΥ 1834

ΔΙΚΗ ΤΟΥ Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ και του Δ. ΠΛΑΠΟΥΤΑ

Η δίκη του Θ. Κολοκοτρώνη και του Δ. Πλαπούτα συνεχίζονταν για 2η συνεχόμενη μέρα μέσα στο τουρκικό τζαμί της πρώτης πρωτεύουσας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους . Η βαυαροκρατία, πιεσμένη από τις μεγάλες

θεόδωρος κολοκοτρώνης
θεόδωρος κολοκοτρώνης

δυνάμεις ήθελε να θανατώσει αυτούς τους Έλληνες αγωνιστές ως συνωμότες εναντίον της αντιβασιλείας που φρόντιζε τον ανήλικο τότε Όθωνα. Κύριος παράγοντας της δίκης αποτελούσε το Αγγλικό προξενείο το οποίο είχε πληρώσει ψευδομάρτυρες. Οι μάρτυρες της υπεράσπισης και οι 115 προσπάθησαν με αίμα και ιδρώτα να αθωώσουν τους δύο ήρωες απονέμοντας δικαιοσύνη όπως προβλεπόταν. Αντίθετα οι μόλις 44 μάρτυρες κατηγορίας ζητούσαν την θανάτωση του αρχιστράτηγου Κολοκοτρώνη και του στρατηγού Πλαπούτα. Η ετυμηγορία βγήκε υπέρ της εκτέλεσης για εσχάτη προδοσία. Οι δύο παραβρισκόμενοι Έλληνες δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης τάσσονταν υπέρ της απαλλαγής τους. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του όμως δεν είχαν αποτέλεσμα, καταλύτης στην δίκη τους έγινε εν τέλει οι Ελληνικός λαός. Κατόπιν αντιδράσεων και λαϊκής οργής, ο Όθωνας μεταποίησε την ποινή τους σε 20 χρόνια κάθειρξη. Έναν χρόνο αργότερα, αφού ενηλικιώθηκε, τους έδωσε πλήρη αμνηστία.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του δικαστηρίου που ο Κολοκοτρώνης, σε μια απάντηση που έδωσε σε έναν από τους στρατιώτες, είπε λόγια όμοια του Σωκράτη. «Καλύτερα να σε σκοτώνουν άδικα , παρά δίκαια». Δηλαδή καλύτερα να αδικείσαι παρά να αδικείς.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΕΦΡΑΙΜ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play