«Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024»

4

Τη Δευτέρα 01/04/2024 και ώρα 18:00  πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Πολυκέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», εκδήλωση με πλήθος κόσμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Αττικής σε συνεργασία με τη Σχολική Βιβλιοθήκη του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής και με τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, ενώθηκαν και γιόρτασαν μαζί την ημέρα αυτή, σε μία εξαιρετική εκδήλωση, που ήταν βασισμένη στο βιβλίο «Με το ίδιο όνομα» του πολυγραφότατου και πολυβραβευμένου συγγραφέα Μάνου Κοντολέων, με εικονογράφηση της Ηρακλειώτισσας Φωτεινής Στεφανίδη. Μια ιστορία γεμάτη τρυφερότητα και αγάπη για τον κόσμο που μας περιβάλλει…  

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των παρευρισκόμενων και μία μικρή αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου από την κ. Μαίρη Πέτσα η οποία παρουσίασε την εκδήλωση παρουσιάζοντας και το μήνυμα της φετινής χρονιάς που είναι “Διασχίστε τις Θάλασσες με τα φτερά της Φαντασίας” με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία.  Ακολούθησε ομιλία-χαιρετισμός  από τον Δήμαρχο της πόλης μας Νίκο Μπάμπαλο και την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο για τη βιβλιοθήκη Έφη Κανλή, οι οποίοι με τη σειρά τους πέρασαν τα δικά τους μηνύματα στα παιδιά για την αξία του βιβλίου στην καθημερινότητα τους αλλά και την σπουδαιότητα σύναψης συνεχούς διαδραστικής σχέσης των παιδιών και των οικογενειών τους με τη βιβλιοθήκη του Δήμου ευχαριστώντας θερμά για την παρουσία τους. 

Το μυστήριο με τους κίτρινους φακέλους, η επαφή με τη φύση, οι μύθοι, οι μυρωδιές και τα αρώματα, κράτησαν παρέα τους δασκάλους και τους μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου για πάνω από τρείς μήνες και τα μετέτρεψαν σε εικόνες, ζωγραφιές, κείμενα, ιδέες, συζητήσεις και χορογραφίες! Έπειτα με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου έγινε μια παρουσίαση – αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του σπουδαίου Δανού Λογοτέχνη και συγγραφέα παιδικών παραμυθιών Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ακολούθησε η παρουσίαση του συγγραφέα Μάνου Κοντολέων από τους μαθητές του σχολείου όπου και ο ίδιος απαντώντας σε ερωτήσεις των μαθητών, μας μίλησε για τη συγγραφική του ιδιότητα, την πολυγραφότατη και πολυετή πορεία του στον χώρο και στοιχεία της ζωής του που τον επηρέασαν ως συγγραφέα και άνθρωπο. 

Ακολούθησε μια υπέροχη μουσικό-θεατρική αναπαράσταση των αποσπασμάτων του βιβλίου «Με το ίδιο όνομα» από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 13ου Δημοτικού Σχολείου, με ιδιαίτερη κινησιολογία και συμβολισμούς εστιάζοντας στην ανάγκη προστασίας της φύσης και των δασών μας, της ανάγκης σύνδεσής μας με αυτήν και τη συνειδητή επιλογή μας να την προστατεύσουμε αλλά και να θεραπευτούμε μέσα από αυτή. Να σημειωθεί πως στη δραματοποίηση των σκηνών συμμετείχαν ενεργά και τα ίδια τα παιδιά με τις δικές τους ιδέες.

Στο τέλος της παρουσίασης οι μαθητές/τριες  συμμετείχαν στη διαδραστική συζήτηση με το συγγραφέα, όπου του απηύθυναν ερωτήσεις που είχαν ετοιμάσει σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους. Ο συγγραφέας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών με χαρά, επισημαίνοντας και ο ίδιος με τη σειρά του, την αξία του βιβλίου και της ανάγκης προστασίας του μέσα σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη εποχή.  

Παράλληλα, τον χώρο πλαισίωναν εικαστικές απεικονίσεις του βιβλίου, που φιλοτέχνησε η εικαστικός του σχολείου σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του 13ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου καθώς και εργαστήρια βασισμένα στο βιβλίο. Επίσης λειτουργούσε και έκθεση των βιβλίων του συγγραφέα από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Την εκδήλωση τίμησαν ακόμα με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Προστασίας Τρίτης ηλικίας Κωνσταντίνα Γεωργοπούλου-Ξηρού, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Αστικής Πανίδας & Εθελοντισμού Κατερίνα Ζαγγανά, η συγγραφέας Κώστια Κοντολέων, η συγγραφέας Κωνσταντίνα Φιλίππου-Παπαδοπούλου, η εικαστικός-συγγραφέας Φωτεινή Στεφανίδη,  η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γεωργία Δράκου και πολλοί εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.   Επιπλέον, η φωτογραφική κάλυψη πραγματοποιήθηκε εθελοντικά από τους σπουδαστές του ΙΕΚ Κηφισιάς – ΔΥΠΑ, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερη αγάπη και  ζήλο.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχαριστίες στους συμμετέχοντες, στους διοργανωτές και στους  χορηγούς και σε όλους όσους συνετέλεσαν  με τον τρόπο τους στην επιτυχία της εκδήλωσης. Το κάθε παιδί που συμμετείχε στην εκδήλωση έλαβε ως δώρο έναν αναμνηστικό – ευχαριστήριο πάπυρο καθώς και το βιβλίο του Μάνου Κοντολέων «Με το ίδιο όνομα».  

Τέλος ο συγγραφέας ευχαρίστησε μικρούς και μεγάλους που τον τίμησαν με τη παρουσία τους υπογράφοντας τα βιβλία του. 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ