ΜωΜΟ ’ ΕΡΙΑ: Παραδοσιακό δρώμενο στους πεζόδρομους και στις πλατείες του ιστορικού εμπορικού κέντρου Αμαρουσίου, 23 Δεκεμβρίου, ώρα 17:30

8
Print Friendly, PDF & Email

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου  σας προσκαλεί στην παρουσίαση του παραδοσιακού δρώμενου ΜωΜΟ’ΕΡΙΑ την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 17:30.

Το πολιτιστικό δρώμενο, ένα έθιμο του δωδεκαημέρου με χορευτική, θεατρική και μουσική ομάδα σε παράλληλη δράση, θα λάβει χώρα στην πλατεία Αγίας Λαύρας και ακολούθως στις οδούς Μητροπόλεως, Βασ. Σοφίας, Ερμού, με κατάληξη στην πλατεία Ευτέρπης, όπου θα προσφερθούν ποντιακά εδέσματα.

Το εθιμικό δρώμενο των Μωμό ’ ερων έχει εγγραφεί στο Διεθνή Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, το Νοέμβριο του 2016.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης».   

Λίγα λόγια για το παραδοσιακό δρώμενο ΜΩΜΟ ’ ΕΡΙΑ:

Μώμος ήταν ο Θεός του γέλιου και της σάτιρας, η προσωποποίηση της μομφής και της κατηγορίας. Οι ιερείς του Μώμου, οι ακόλουθοί του είναι οι Μωμόγεροι. Είναι έθιμο του Δωδεκαημέρου με χορευτική, θεατρική και μουσική ομάδα σε παράλληλη δράση. Το έθιμο, προερχόμενο από την ορεινή Τραπεζούντα, επιβιώνει σε οκτώ χωριά του Νομού Κοζάνης (Τετράλοφος, Αλωνάκια, Σκήτη, Άγιος Δημήτριος, Πρωτοχώρι, Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι, Κομνηνά).
Οι δώδεκα Μωμό΄εροι, ντυμένοι με περικεφαλαίες, φουστανέλλες και κρατώντας ξύλα στα χέρια, χορεύοντας και τραγουδώντας επισκέπτονται ένα προς ένα τα σπίτια του χωριού. Ανάμεσά τους και σε επικοινωνία με τους θεατές είναι η θεατρική ομάδα, αποτελούμενη μόνο από άντρες: δύο νύφες που προσπαθούν να τις κλέψουν οι θεατές, πληρώνοντας χρηματικό πρόστιμο για την πράξη τους και την υποτιθέμενη κακοποίησή τους, ο γέρον (γέρος), η γραία (γριά), ο διάβολον, ο άρκον (αρκούδα), ο γιατρόν που εξετάζει τη νύφη και διαπιστώνει συνήθως την κακοποίησή της, ο τσανταρμάς (πρόσωπο που εκφράζει την εξουσία) κ.ά.
Τα μουσικά όργανα που τους συνοδεύουν είναι λύρα, αγγείον και ταούλ’. Το σύνολο της χορευτικής, θεατρικής και μουσικής ομάδας κάθε χωριού είναι περίπου 30 άτομα και η πομπή τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα θέατρο δρόμου (street theatre) που χορεύοντας και τραγουδώντας σατιρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Οι τελεστές του εθίμου πιστεύουν πως αυτό προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και τελούν το δρώμενο τόσο για ψυχαγωγικούς, όσο και για ευετηριακούς λόγους, δηλαδή για να είναι καλή η νέα χρονιά.
Ο ζωντανός λαϊκός πολιτισμός των Ποντίων αναδεικνύεται σε πολύτιμο κεφάλαιο της Ιστορίας και της Λαογραφίας μας και λαμπρό παράδειγμα λαού προσηλωμένου στην παράδοσή του. Ο μυθικός Θεός Μώμος, με την τέλεση του δρωμένου, «βρίσκεται» και πάλι ανάμεσά μας και χαρίζοντάς μας το ειρωνικό του χαμόγελο, μας υπενθυμίζει τις αδυναμίες μας, αλλά και τη δύναμη της ελεύθερης συλλογικής έκφρασης.

Με πρωτοβουλία του Σωματείου μας, το εθιμικό δρώμενο των Μωμό΄ερων έχει εγγραφεί στο Διεθνή Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, το Νοέμβριο του 2016.

Κώστας Αλεξανδρίδης

Πρόεδρος Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης & Διάδοσης

της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς

«ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ»

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ