Κλιματική αλλαγή: Επένδυση σε τεχνολογία που αφαιρεί το CO2

5
Κλιματική αλλαγή: Επένδυση σε τεχνολογία που αφαιρεί το CO2

Η τεχνολογία για την απομάκρυνση των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν τη θέρμανση του πλανήτη με CO2 από την ατμόσφαιρά μας πρέπει να ενισχυθεί επειγόντως, λένε κορυφαίοι ειδικοί για το κλίμα σε μια νέα έκθεση.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι μεγάλες περικοπές στις εκπομπές CO2 δεν θα είναι αρκετές για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Και η φύση από μόνη της δεν θα αφαιρέσει αρκετό από αυτό από τον αέρα.

Το CO2 είναι το πιο σημαντικό αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη και εκπέμπεται όταν καίγονται ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

“Για να περιορίσουμε την θέρμανση στους 2 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα, πρέπει να επιταχύνουμε τις μειώσεις των εκπομπών. Αλλά τα ευρήματα αυτής της έκθεσης είναι ξεκάθαρα: πρέπει επίσης να αυξήσουμε την απομάκρυνση του άνθρακα”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Στιβ Σμιθ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Πολλές νέες μέθοδοι εμφανίζονται με δυνατότητες».

Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων ότι ο κόσμος θερμαίνεται κυρίως επειδή οι εκπομπές CO2 (υπολογίζονται σε 33 δισεκατομμύρια τόνους το 2021) υπερβαίνουν κατά πολύ την ποσότητα που αφαιρείται (αυτή η έκθεση προτείνει δύο δισεκατομμύρια τόνους ετησίως).

Μέχρι να εξισορροπηθούν οι εκπομπές και οι αφαιρέσεις – το λεγόμενο “καθαρό μηδέν” – οι παγκόσμιες θερμοκρασίες προβλέπεται να αυξηθούν.

Αλλά το να φτάσεις εκεί δεν θα είναι εύκολο. Οι πιο πρόσφατες εκθέσεις του ΟΗΕ για το κλίμα λένε ότι για να επιτευχθεί πλήρως το «καθαρό μηδέν» θα χρειαστεί να υπάρξει κάποια απομάκρυνση CO2, οι λεγόμενες «αρνητικές εκπομπές», για να αντισταθμιστούν οι τομείς που δεν μπορούν εύκολα να απελευθερωθούν από τον άνθρακα.

Επί του παρόντος, σχεδόν όλη η απομάκρυνση του CO2 στον κόσμο γίνεται μέσω φυσικών διεργασιών. Αυτό είναι κυρίως τα φυτά και τα δέντρα που λαμβάνουν CO2 από τον αέρα και το έδαφος το απορροφά και το αποθηκεύει.

Υπάρχουν όμως όρια στο πόσα μπορεί να κάνει η φύση. Για παράδειγμα, πόσο περισσότερο από τον κόσμο μπορεί ρεαλιστικά να δοθεί στα δάση; Ορισμένα αισιόδοξα σενάρια δείχνουν ότι η φυσική απομάκρυνση του CO2 θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι μόνο περίπου 4 δισεκατομμύρια τόνοι CO2 ετησίως.

Τεχνολογικές λύσεις

Αυτή η νέα έκθεση με τίτλο «Η κατάσταση της αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα» λέει ότι για να περιοριστούν και να μειωθούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στο μέλλον πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων τώρα.

Οι μέθοδοι που αναφέρει είναι όλες αρκετά νέες και σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και ανάπτυξης. Συνολικά, επί του παρόντος αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα της παγκόσμιας απομάκρυνσης του CO2.

Το ένα, γνωστό ως BECCS, περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της δέσμευσης CO2 στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τη βιομάζα, στην οποία οργανική ύλη, όπως καλλιέργειες και σφαιρίδια ξύλου καίγονται για την παραγωγή ενέργειας. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν: τεράστιες εγκαταστάσεις όπου ο άνθρακας εξάγεται από τον αέρα πριν αποθηκευτεί στο έδαφος με τη χρήση ειδικά επεξεργασμένου άνθρακα (βιοκάρβουνο) που κλειδώνει τον άνθρακα.

Φυσικά θα υπάρχουν και οι επικριτές, σχετικά με την χρήση τεχνολογιών αφαίρεσης CO2. Ορισμένοι υποστηρικτές αμφιβάλλουν ότι μπορούν να είναι οικονομικά αποδοτικές και φοβούνται ότι μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για να αναβάλουν και να καθυστερήσουν τη μετάβαση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Αυτή η έκθεση τονίζει ότι η απομάκρυνση του CO2 δεν πρέπει να θεωρείται ως «ασημένια σφαίρα» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ότι η επίτευξη των κλιματικών στόχων του ΟΗΕ θα απαιτήσει τεχνολογία και φύση για τη μείωση των επιπέδων αερίων του θερμοκηπίου.

Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων, όπως υποσχέθηκε σε πολλές συνόδους κορυφής για το κλίμα, θα μειωθούν γρήγορα. Μέχρι στιγμής οι ετήσιες εκπομπές δεν έχουν ακόμη αρχίσει πτωτική τάση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ