Η επίλυση μεγάλων υπερτοπικών θεμάτων απαιτεί σοβαρότητα και συνεργασία, όχι λαϊκίστικες μικροπολιτικές και ανούσιες αντιπολιτευτικές κορώνες

8

Η Δημοτική μας Αρχή συντονισμένα με μεθοδικότητα καθ με ουσιαστικές παρεμβάσεις ήδη και από την πρώτη δημοτική περίοδο (2018) είχε και σαφώς συνεχίζει να έχει μέσα στις προτεραιότητές της την επίλυση των όποιων προβλημάτων και ζητημάτων έχουν προκύψει από το μεγάλο αναμφισβήτητα έργο, το οποίο αγγίζει και επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Τομέα της Αθήνας. Αυτό της επέκτασης – διάνοιξης της Λεωφόρου Κύμης προς την Εθνική Οδό Αθηνών -Λαμίας.

             Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη δικαιολογημένη ανησυχία των συμπολιτών μας για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από το έργο αυτό, το οποίο τονίζουμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο και αναμφισβήτητα σπουδαίο, καθώς με την κατασκευή του θα επιλυθούν τεράστια κυρίως κυκλοφοριακά και άλλα προβλήματα του Βόρειου Τομέα.

             Για τον λόγο αυτό συντονισμένα και σε απόλυτα αγαστή συνεργασία με τους όμορους Δήμους Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ηρακλείου Αττικής, ενώσαμε τις αυτοδιοικητικές μας δυνάμεις και κινηθήκαμε έγκαιρα από την πρώτη στιγμή, ώστε να επιλύσουμε, με την ανάλογη συνεργασία και συνδρομή του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα όποια μικρά ή μεγάλα προβλήματα έχουν προκύψει από τις εγκεκριμένες ήδη μελέτες κατασκευής και υλοποίησης αυτού του μεγάλου έργου. Για τους λόγους αυτούς ενημερώνουμε για μια ακόμα φορά όλους τους κατοίκους μέσα από Δελτίο Τύπου για τις ενέργειες, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη αναλάβει και υλοποιήσει συντονισμένα είτε ως Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης είτε -όπως προαναφέραμε- με την ουσιαστική, αγαστή συνδρομή και συνεργασία των όμορων Δήμων είτε άλλων διαδημοτικών φορέων, όπως ο ΣΒΑΠ:

 

1.      Αρχικά με το υπ’ αριθ. πρωτ. 1907/05-02-2018 έγγραφό μας προς το Υπουργείο Υποδομών (Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κο Γ.Δέδε) με θέμα «Επέκταση και ολοκλήρωση Λεωφόρου Κύμης προς την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας» με ανάλογο αίτημά μας «για τον προγραμματισμό και ορισμό συνάντησης προκειμένου να τεθούν από τον Δήμο μας τεχνικά ζητήματα τα οποία αφορούν στην υπογειοποίηση του οδικού άξονα της Λεωφόρου Κύμης».

 

2.      Ακολούθως με το υπ’ αριθ. πρωτ. 20629/11-06-2020 έγγραφο του Δήμου μας προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κο Κώστα Αχ. Καραμανλή, – έγγραφο που συνυπογράφουν και οι Δήμαρχοι Αμαρουσίου, Θ. Αμπατζόγλου, Ηρακλείου Αττικής, Ν. Μπάμπαλος και Κηφισιάς, Γ. Θωμάκος, με αίτημα – θέμα «Ορισμός συνάντησης με θέμα ‘’Επέκταση – διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης προς Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας και επέκταση της γραμμής 4 του Μετρό’’».

 

 

3.      Εν συνεχεία, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 8058/12-02-2021 έγγραφό μας προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, κο K. Καραμανλή, και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κο Γ. Καραγιάννη, όπου συγκεκριμένα επισημαίναμε τέσσερα (4) σημεία προς συζήτηση και ενημέρωση : α) «Όπως μας αποσταλεί ολοκληρωμένη μελέτη – σχεδιασμού επέκτασης – διάνοιξης και των τμημάτων υπογειοποίησης  της Λ. Κύμης προς την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας με μια ενημέρωση και περιγραφή του έργου. β) Να μας ενημερώσετε για το χρονοδιάγραμμα της έναρξης διαδικασιών δημοπράτησης του έργου και χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης εργασιών. γ) Την εφαρμογή και διεκδίκηση ως ένα πάγιο αίτημα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ως ζώνης πρασίνου (Πράσινη Ζώνη) των 30 περίπου στρεμμάτων που δημιουργούνται πάνω από την Λ. Κύμης και ενώνει τους σημαντικούς και βασικούς δασικούς μας πνεύμονες, τα Δάση Κάσδαγλη, Αργύρη με την παραρεμάτια περιοχή της Πύρνας. δ) Τέλος ευελπιστούμε στο γεγονός, καθώς και στην καταλυτική και ουσιαστικής σας παρέμβαση, καθώς θεωρούμε άκρως αναγκαία και επιβεβλημένη ότι η διάσχιση της Λεωφόρου Κύμης προς την παραρεμάτια περιοχή της Πύρνας να γίνει με όρους τήρησης των αυστηρών Ευρωπαϊκών Κανόνων περί προστασίας ρεμάτων και της φυσικής ανάπλασης συνολικά της παραρεμάτιας περιοχής της Πύρνας, την διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική προστασία της ευρύτερης περιοχής.»

 

4.      Επίσης, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 37862/01-07-2021 έγγραφό μας με θέμα «Επέκταση – διάνοιξη Λεωφόρου Κύμης προς Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας» προς τον αρμόδιο Υπουργό, κο Κ. Καραμανλή, και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα, κο Γ. Καραγιάννη, επαναφέρουμε το αίτημά μας για τα τέσσερα (4) καταρχήν σημαντικά ως άνω θέματα προς ενημέρωση και συζήτηση , όπως αυτά είχαν επαναδιατυπωθεί και στο με αριθ. πρωτ. 8058/12-02-2021 έγγραφό μας :

α) «Όπως μας αποσταλεί ολοκληρωμένη μελέτη – σχεδιασμού επέκτασης – διάνοιξης και των τμημάτων υπογειοποίησης  της Λ. Κύμης προς την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας με μια ενημέρωση και περιγραφή του έργου.

β) Να μας ενημερώσετε για το χρονοδιάγραμμα της έναρξης διαδικασιών δημοπράτησης του έργου και χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης εργασιών.

γ) Την εφαρμογή και διεκδίκηση ως ένα πάγιο αίτημα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ως ζώνης πρασίνου (Πράσινη Ζώνη) των 30 περίπου στρεμμάτων που δημιουργούνται πάνω από την Λ. Κύμης και ενώνει τους σημαντικούς και βασικούς δασικούς μας πνεύμονες, τα Δάση Κάσδαγλη, Αργύρη με την παραρεμάτια περιοχή της Πύρνας.

δ) Τέλος ευελπιστούμε στο γεγονός, καθώς και στην καταλυτική και ουσιαστικής σας παρέμβαση, καθώς θεωρούμε άκρως αναγκαία και επιβεβλημένη ότι η διάσχιση της Λεωφόρου Κύμης προς την παραρεμάτια περιοχή της Πύρνας να γίνει με όρους τήρησης των αυστηρών Ευρωπαϊκών Κανόνων περί προστασίας ρεμάτων και της φυσικής ανάπλασης συνολικά της παραρεμάτιας περιοχής της Πύρνας, την διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική προστασία της ευρύτερης περιοχής.»

 

5.      Αντίστοιχο έγγραφο με το ίδιο θέμα και ως αίτημα συζήτησης και ενημέρωσης προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, κο Κ.Καραμανλή, και τον αρμόδιο Υφυπουργό, κο Γ. Καραγιάννη, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 61336/21-10-2021 έγγραφό μας.

 

6.      Έγγραφο με αριθ. πρωτ. 23421/23-03-2022 : έγγραφο του Δημάρχου Αμαρουσίου, κου Θεόδ. Αμπατζόγλου, στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με συγκεκριμένη αναφορά στα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή της εγκεκριμένης κυκλοφοριακής μελέτης και κατασκευής από την επέκταση – διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης προς Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας.

 

 

7.      Με αποστολή νέων εγγράφων προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Υποδομών, κο Γ. Καραγιάννη, με αριθ. πρωτ. 51145/27-09-2022, και

 

8.      με το υπ’ αριθ. 57895/03-11-2022 ζητάμε εκ νέου συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Υποδομών κο Γ. Καραγιάννη με τους Δημάρχους Αμαρουσίου, Ηρακλείου Αττικής, Λυκόβρυσης Πεύκης με την απαραίτητη παρουσία όμως και της αναδόχου εταιρείας κατασκευής του έργου για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης.

 

 

9.      Τέλος, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 63735/02-12-2022 έγγραφο, το οποίο συνυπογράφουν οι Δήμαρχοι Αμαρουσίου, Ηρακλείου Αττικής και Λυκόβρυσης Πεύκης όπου επαναφέραμε το αίτημα συνάντησης με τον αρμόδιο Υφυπουργό και την ανάδοχο εταιρεία κατασκευής του έργου.

 

Αντίστοιχα, με την έκδοση Δελτίων Τύπου ενημερώσαμε όλους τους συμπολίτες μας για τις ενέργειες, δράσεις και πρωτοβουλίες για το έργο της διάνοιξης και επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης:

 

1.           Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 14/05/2020 για τη συνάντηση εργασίας στον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης με τους Δημάρχους όμορων Δήμων Αμαρουσίου, κου Θ. Αμπατζόγλου, και Ηρακλείου Αττικής, κου Ν. Μπάμπαλου, με θέματα την από κοινού επίλυση ζητημάτων από την κατασκευή του έργου της Λεωφόρου Κύμης και άλλες διαδημοτικές συνεργασίες.

2.           Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 02/07/2020 με θέμα την συνάντηση την 01/07/2020 των Δημάρχων Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς και Λυκόβρυσης Πεύκης με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, κο Κ. Καραμανλή, όπου συζητήθηκε και το θέμα της διάνοιξης της Λεωφόρου Κύμης.

3.           Επίσης, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα κο Γ. Καραγιάννη με τους Δημάρχους Αμαρουσίου, Ηρακλείου Αττικής και Λυκόβρυσης Πεύκης στις 09/10/2020.

4.           Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 06/04/2022 για την ανοικτή εκδήλωση – ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης στις 4 Απριλίου 2022, εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης και ο ΣΒΑΠ με θέμα «Μητροπολιτικά Έργα του Βόρειου – Β.Α. Τομέα Αττικής» (μεταξύ των οποίων και η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης).

5.           Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι με έγγραφά μας, με αριθ. πρωτ. 24/21-02-2022 και 24/15-02-2022 του Δημάρχου Λυκόβρυσης Πεύκης και του Προέδρου του ΣΒΑΠ, κου Γ. Κουράση είχαν προσκληθεί στη συγκεκριμένη εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης για να ενημερώσουν για θέματα της αρμοδιότητάς τους οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α.Γεωργιάδης, και ο αρμόδιος Υπουργός και Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κκ. Κ.Καραμανλής και Γ. Καραγιάννης.

6.           Επίσης, αναφέρουμε εδώ μια ακόμα συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις 28/03/2022 με την Γενική Δ/νση Υποδομών και Μεταφορών και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, παρουσία Δημάρχων Αμαρουσίου, Ηρακλείου Αττικής, Λυκόβρυσης Πεύκης και των αρμοδίων Αντιδημάρχων των Δήμων.

7.           Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 04/04/2022 : νέα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών ζητούν οι Δήμαρχοι Ηρακλείου, Αμαρουσίου και Λυκόβρυσης Πεύκης για τη διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης σε συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής.

8.           Ενημέρωση με Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 14/07/2022 για συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 12/07/2022 των Δημάρχων Αμαρουσίου, Ηρακλείου Αττικής και Λυκόβρυσης Πεύκης με τον αρμόδιο Υφυπουργό Υποδομών, κο Γ. Καραγιάννη με κυριότερα από αυτά τα αιτήματα τα κάτωθι :

«Τα κυριότερα από αυτά τα αιτήματα είναι η επέκταση κατά κάποια μέτρα του μέρους της Λεωφόρου Κύμης που θα υπογειοποιηθεί από τη νότια πλευρά. Είναι επίσης η κυκλοφοριακή ρύθμιση και διευθέτηση των οχημάτων που προέρχονται από την οδό Πλαπούτα και τις οδούς Αγίου Κωνσταντίνου- Βύρωνος είτε προς Βορά είτε προς Νότο, προκειμένου να μην επιβαρύνεται από την κίνηση των οχημάτων ο αστικός ιστός. Επιπλέον, έγινε αναφορά στην παραρεμάτια περιοχή της Πύρνας, που είναι περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή και στην οποία, πρέπει να τηρηθούν πλήρως οι περιβαλλοντικοί όροι για την προστασία της.  Στην περιοχή της Πύρνας ζητήθηκε επίσης να αντικατασταθούν τα ηχοπετάσματα που προβλέπονται με ελαφριά κατασκευή (θόλο), ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο θόρυβος και η εκπομπή ρύπων. Οι Δήμαρχοι ζήτησαν ακόμη από τον Υφυπουργό να υπάρξουν αντισταθμιστικά έργα στην πράσινη ζώνη, που θα δημιουργηθεί πάνω από την υπογειοποιημένη λεωφόρο, η οποία πρότειναν να περιλαμβάνει παιδικές χαρές, ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις και κοινόχρηστους χώρους πρασίνου».

 

             Με την υπ’ αριθ. 72/2022 απόφαση της Ο.Ε. εγκρίθηκε ο ορισμός τεχνικού συμβούλου από τον Δήμο μας σχετικά με το έργο της Λ.Κύμης. Επίσης, με την υπ’ αριθ. 42/2022 απόφαση του Δ.Σ. εγκρίθηκε ομόφωνα η σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής από τον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης για να παρακολουθεί και να ενημερώνεται για ζητήματα που αφορούν στην διάνοιξη – επέκταση της Λεωφόρου Κύμης. Η Επιτροπή, διευρυμένη μάλιστα με εκπροσώπους φορέων – συλλόγων, πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση εργασίας στις 30/06/2022.

             Πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε προς ενημέρωση των συμπολιτών μας ότι με το υπ’ αριθ. πρωτ. 100975/13-07-2001 έγγραφο έγινε η έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Κατασκευή και λειτουργία επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ». Καθώς επίσης με την υπ’ αριθ. πρωτ. 174286/05-08-2014 (ΑΔΑ : Ω6Σ40-Σ4Ν) έγινε η τροποποίηση – ανανέωση (παράταση της χρονικής διάρκειας ισχύος) της υπ’ αριθ. 100975/13-07-2001 ΚΥΑ : Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του Οδικού Έργου «Επέκταση της Λεωφόρου Κύμης» χωρίς φυσικά καμία συμμετοχή και ενημέρωση στη λήψη αποφάσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ