Δήμος Διονύσου: Υπερψηφίστηκαν Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα 2024 – Χωρίς αύξηση για μία ακόμη χρονιά τα δημοτικά τέλη

3

Σε κλίμα συναίνεσης υπερψηφίστηκαν την Τρίτη 19/12/2023 από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, με ψήφους της συμπολίτευσης όσο και μερίδας της αντιπολίτευσης, ο Προυπολογισμός καθώς και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2024. Ο Προϋπολογισμός ανήλθε στα 76.951.979,82 €, ενώ το Τεχνικό πρόγραμμα στα 26.190.054,90 €. Παράλληλα το Δ.Σ. αποφάσισε να μην υπάρχει αύξηση στα δημοτικά τέλη για το 2024.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου, λόγω της επικείμενης αλλαγής διοίκησης από 1/1/2024, υπήρξε συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τη νεοκλεγείσα διοίκηση, στην οποία παραχωρήθηκε γραφείο και πρόσβαση στα στοιχεία του Δήμου στο πλαίσιο της συνδιαμόρφωσης των εισηγήσεων.

Από την πλευρά της η νεοεκλεγείσα Δήμαρχος Κατερίνα Μαϊχόσογλου επεσήμανε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα καταθέσει την πολιτική της πρόταση στην 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ενώ ανέφερε ότι εξετάζει την αύξηση των δημοτικών τελών.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης έκανε στις τοποθετήσεις του εκτενή αναφορά στη σωρεία των χρηματοδοτήσεων που εξασφάλισε ο Δήμος Διονύσου τα τελευταία χρόνια, δηλώνοντας περήφανος για το σημαντικό έργο που έχει συντελεστεί. Επίσης εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του σε τυχόν μελλοντική αύξηση των δημοτικών τελών, επισημαίνοντας ότι η απερχόμενη διοίκηση παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε δεν σκέφτηκε ποτέ να καταφύγει στη εύκολη λύση της αύξησης, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί η αναλυτική καταγραφή της φορολογητέας ύλης.

Ακολουθούν οι εισηγήσεις του Δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2024:

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2024

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως όλοι γνωρίζετε βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2024 αναλαμβάνει τα ηνία του Δήμου Διονύσου μια νέα διοίκηση, που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου, με Δήμαρχο την κα Μαϊχόσογλου.

Υπό το πρίσμα αυτό, θέσαμε το παρόν Τεχνικό Πρόγραμμα υπόψη και της νέας Δημάρχου, προκειμένου σε συνεργασία μαζί μας αλλά κυρίως με τις αρμόδιες υπηρεσίες, να συντελέσει στην από κοινού διαμόρφωσή του, όπου βέβαια αυτό ήταν εφικτό.

Σε κάθε περίπτωση, να ξεκαθαρίσω ότι εμείς συνεχίζουμε και εργαζόμαστε κανονικά, και θα το κάνουμε μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μας, στο πλαίσιο της ευθύνης που έχουμε αναλάβει απέναντι στους δημότες και τον τόπο μας.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024 που φέρνουμε σήμερα προς ψήφιση αποτυπώνει το μεγάλο και επίπονο αγώνα που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια η διοίκησή μας για να αλλάξει την εικόνα του Δήμου Διονύσου.

Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, καταφέραμε για ακόμη μία χρονιά να συντάξουμε ένα Τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο δίνει ελπίδα και προοπτική για την επόμενη μέρα. Για μια καλύτερη επόμενη μέρα που ξημερώνει για όλους τους συμπολίτες του Δήμου μας.

Να ευχαριστήσω λοιπόν τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Κριεμάδη, τον κ.Φωτάκη, τον κ.Παπαβασιλείου και όλα τα μέλη της Διοίκησής μας, συμπεριλαμβανομένων των Προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων, οι οποίοι συνέβαλαν στη σύνταξη ενός ρεαλιστικού Τεχνικού προγράμματος. Και βέβαια τα στελέχη της Τεχνικής μας Υπηρεσίας που παρά την υποστελέχωση εργάζονται αγόγγυστα και μας συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις για να γίνουν τελικά τα απαραίτητα έργα στο Δήμο μας.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2023, ανέρχεται στο ύψος των 26.190.054,90 €. Από αυτά τα χρήματα το ποσό των 10.406.172,63 € αφορά σε νέες δράσεις του Τεχνικού Προγράμματος, το ποσό των 14.327.432,14 € αφορά σε έργα και μελέτες που εκτελούνται ή θα εκτελεστούν με χρηματοδότηση από άλλους φορείς, ενώ το ποσό του 1.456.450,13 αφορά σε συνεχιζόμενα έργα και μελέτες που εκτελούνται με χρηματοδότηση από το Δήμο. Στο Τεχνικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται οι προμήθειες και εργασίες που θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό ενώ αν υπάρξουν νέες χρηματοδοτήσεις που θα εξασφαλιστούν στην πορεία, από διάφορα προγράμματα, θα συμπεριληφθούν και νέα έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα

Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 περιλαμβάνει:

– Έργα ύδρευσης – αποχέτευσης

– Παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους του αστικού περιβάλλοντος (πλατείες, πεζοδρόμια, π.χ. κλπ)

– Συντήρηση οδικού δικτύου (ασφαλτοστρώσεις – λακκούβες)

– Αντιπλημμυρικά έργα

– Βελτίωση-ίδρυση κτιριακών εγκαταστάσεων, σχολικών κτιρίων

– Έργα αναπλάσεων

– Έργα για συντήρηση και βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων

– Χρηματοδότηση για σύνταξη και ωρίμανση μελετών

– Εκπόνηση πολεοδομικών μελετών

Θέλω εδώ να κάνω και μία ειδική αναφορά στις χρηματοδοτήσεις που πετύχαμε. Το έχω ξαναπεί και δεν θα κουραστώ να το λέω,  ότι είμαι πολύ περήφανος που φέραμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο Δήμο μας από διάφορες χρηματοδοτικές πηγές. Και επειδή στις εκλογές υπήρξε αμφισβήτηση αυτών των χρηματοδοτήσεων που πετύχαμε, από την παράταξη που κέρδισε τελικά στις εκλογές,  θα ήθελα να μας πει σήμερα η νεοεκλεγείσα Δήμαρχος, με το χέρι στην καρδιά, αν εμμένει σε όσα έλεγε τότε. Γιατί πλέον, της έχει δοθεί από εμένα προσωπικά εν λευκώ πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του Δήμου. Οφείλει να μας πει λοιπόν: τελικά εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ο Δήμος μας ή όχι;

Σε κάθε περίπτωση δεν θα μείνω σε όσα ειπώθηκαν στις εκλογές για προφανείς λόγους… Αυτό που εγώ θέλω να καταδείξω είναι ότι οι χρηματοδοτήσεις μόνο στην τύχη δεν οφείλονται. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να τις πετύχουμε. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι η επόμενη διοίκηση θα ξεκινήσει τη θητεία της με εξασφαλισμένα έργα, δηλαδή θα κληθεί να λειτουργήσει μέσα σε ένα στέρεο και ασφαλές περιβάλλον. Σε αντίθεση με την κατάσταση που εμείς παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση πριν από 4 χρόνια…

Εγώ θα πω ότι η δική μας δημοτική αρχή έχει ωριμάσει πολλά έργα τα οποία είτε εκτελούνται είτε ετοιμάζονται να ξεκινήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Θα αναφέρω ενδεικτικά:

– Τα νέα σχολεία σε Διονύσου Κρυονέρι και κόμβο Αγίου Στεφάνου και τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολείων

– τις ασφαλτοστρώσεις που πραγματοποιούνται μετά από πολλά χρόνια και θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

– τα έργα για τη βελτίωση του πολύπαθου δικτύου ύδρευσης του Δήμου μας

– τα έργα στα σχολικά, δημοτικά κτίρια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις

– τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων

– τα μεγάλα έργα αποχέτευσης που έχουμε εξασφαλίσει, για τον Άγιο Στέφανο, την Άνοιξη και τις άλλες περιοχές του Δήμου μας.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Το Τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίζεται σήμερα θέτει τις βάσεις για το μέλλον του Δήμου μας και αποτελεί θα έλεγα ένα «δώρο» και μία χρυσή ευκαιρία για τη νέα δημοτική αρχή. Περιλαμβάνει μεγάλα έργα έργων υποδομών που δεν ήρθαν μόνα τους, αλλά που παλέψαμε για να τα εξασφαλίσουμε. Ο Δήμος μας παρά τα προβλήματα καθημερινότητας και τις δυσκολίες, έχει ήδη μπει στην τροχιά για να γίνει σταδιακά ένας σύγχρονος Ευρωπαϊκός Δήμος. Η πεποίθησή μου είναι λοιπόν ότι ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των καιρών και της κοινωνίας. Τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό πρόγραμμα τα έχει ανάγκη ο τόπος μας και οι συμπολίτες μας και γι’αυτό σας καλώ να υπερψηφίσετε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024.»

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2024

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε συνέχεια της ψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος, ερχόμαστε να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου μας για το 2024.

Όπως ανέφερα και νωρίτερα, κατά τη σχετική συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος, εμείς ζητήσαμε από τη νέα δημοτική αρχή να υποβάλλει τις προτάσεις της και για τον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα ζήτησα προσωπικά τη συνεργασία, τη συμμετοχή και τις απόψεις της νέας Δημάρχου, προκειμένου να υπάρξει συνδιαμόρφωση του προϋπολογισμού, να υπάρξει σύγκλιση στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού. Κι αυτό με τη λογική ότι ο προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί από τη νέα διοίκηση και όχι την απερχόμενη.

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρω ότι ο προϋπολογισμός επέστρεψε από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας με δύο δευτερεύοντα σχόλια, που αναγράφονται και στην έκθεση που σας έχει σταλεί. Αυτά τα σχόλια ήδη τα έχουν λάβει υπόψη οι υπηρεσίες και θα τα ενσωματώσουν άμεσα, προβαίνοντας στην τροποποίηση / εναρμόνιση του προϋπολογισμού.

Μπαίνοντας τώρα στην ουσία της τοποθέτησής μου θέλω να πω ότι ο προϋπολογισμός αυτός αποτελεί τον οικονομικό καθρέφτη του Δήμου μας και δείχνει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελεστεί, παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες και έκτακτες συνθήκες στις οποίες έπρεπε να λειτουργήσουμε. Αυτό δεν είναι κάτι που το λέω εγώ, για να ευλογήσω τα γένια της απερχόμενης διοίκησης. Είναι η πραγματικότητα και προκύπτει από όλα τα στοιχεία και τα οικονομικά μεγέθη που αποτυπώνονται στους πίνακες που έχετε μπροστά σας.

Η σύνταξη ενός προϋπολογισμού είναι αποτέλεσμα ομαδικής και επίπονης δουλειάς. Γι’αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκαν για τη σύνταξή του, αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσιών και άλλων συναρμόδιων Υπηρεσιών.

Ο φετινός προϋπολογισμός είναι όπως και πέρυσι ένας προϋπολογισμός επενδύσεων. Είναι ισοσκελισμένος στα 76.951.979,82 €, έχοντας μία οριακή αύξηση σε σύγκριση τον προϋπολογισμό του 2023 που ανήλθε στα 76.768.291,35 €. Επίσης, για να δώσω μία αίσθηση των μεγεθών, να υπογραμμίσω ότι είναι αυξημένος κατά 12 περίπου εκατομμύρια ευρώ έναντι του προϋπολογισμού του 2022, που ήταν 64.846.541,35 €, και κατά 19 εκατομμύρια ευρώ έναντι του προϋπολογισμού του 2021, που ήταν 57.421.827,47 €.  Αυτή και μόνο η σύγκριση δείχνει το άλμα που έχει κάνει ο Δήμος μας μέσα στη διάρκεια της δημοτικής θητείας,  εν μέσω έκτακτης κατάστασης και δυσκολιών.

Επίσης ο προϋπολογισμός του 2024, όπως και τις  προηγούμενες χρονιές, είναι ένας ρεαλιστικός, λιτός και απέριττος προϋπολογισμός, που αποτυπώνει  την κατάσταση έτσι όπως ακριβώς είναι. Επίσης εξυπηρετεί όλες τις βασικές αρχές: της ετήσιας διάρκειας, της ενότητας και της καθολικότητας, της δημοσιονομικής διαχείρισης, της υπευθυνότητας και λογοδοσίας, της ειλικρίνειας, της διαφάνειας, καθώς και της ειδίκευσης του προϋπολογισμού και της ειδικότητας των πιστώσεων. Θα δώσω μόνο ορισμένα σημαντικά στοιχεία που έχουν την αξία τους:

– Το σύνολο των επενδύσεων από ίδιους πόρους και χρηματοδοτήσεις ανέρχεται για το 2024 στο ποσό των 37.650.059, 27 €.

– Τα έξοδα χρήσης ανέρχονται για το 2024 στο ποσό των 24.277.813,23 € και είναι μειωμένα κατά ποσοστό 10,68%, σε σχέση με το 2023.

– Τα ίδια έσοδα (Ομάδα 1) ανέρχονται για το 2024 στο ποσό των 13.628.228,89 €.

– Τα έκτακτα έσοδα από επιχορηγήσεις ανέρχονται για το 2024 στο ποσό των 32.698.989,58 € (ομάδες 13 και 31)

– Τέλος τα εισπρακτέα υπόλοιπα (Κ.Α 32 ΟΜΑΔΑ ΙΙ)  από βεβαιωθέντα έσοδα κατά τα παρελθόντα έτη ανέρχονται για το 2024 στο ποσό των 8.177.208,34 €.

Επανερχόμενος στις χρηματοδοτήσεις που πετύχαμε, να πω ότι στο φετινό προϋπολογισμό όπως και στο Τεχνικό Πρόγραμμα, αποτυπώνεται μία λίστα έργων με τα οποία επιχειρούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές του Δήμου μας (κατασκευή νέων σχολείων, σημαντικά έργα για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης και ενίσχυση του στόλου απορριμματοφόρων, μηχανημάτων έργου και άλλων οχημάτων του Δήμου κλπ). Έργα για τα οποία είμαι περήφανος που τα δρομολογήσαμε, έργα τα οποία θα αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο την εικόνα του Δήμου μας τα επόμενα χρόνια.

Τα 4 τελευταία χρόνια, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε (πανδημία, «Μήδεια», πυρκαγιές, ενεργειακή κρίση, έλλειψη μελετών, απλή αναλογική κλπ), εργαστήκαμε σκληρά και σήμερα παραδίδουμε ένα σημαντικό έργο, σε όλους σχεδόν τους τομείς, που αποτελεί παρακαταθήκη για τη νέα δημοτική αρχή.

  • Σχολική Στέγη: Κατασκευάζουμε 3 νέα βιοκλιματικά σχολεία σε Άγιο Στέφανο, Διόνυσο και Κρυονέρι, τα οποία σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν προς χρήση. Ακόμη ολοκληρώσαμε την ενεργειακή αναβάθμιση σε άλλα δύο σχολεία μας, στα Γυμνάσια Άνοιξης και Δροσιάς.

 

  • Χωροταξία – Δημοτική Περιουσία: Εξασφαλίσαμε την ένταξή μας στο μεγάλο έργο των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, μέσω του οποίου θα επιλύσουμε τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα των ορίων στον Άγιο Στέφανο και την Άνοιξη, δίνοντας οριστικά τέλος στην ομηρία χιλιάδων ιδιοκτητών. Έτσι θα μπορέσουμε να πολεοδομήσουμε κατά τρόπο βιώσιμο τις περιοχές μας.

    Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να κατοχυρώσουμε τη Δημοτική μας Περιουσία έναντι τρίτων, με διοικητικά και ένδικα μέσα. Ήδη έχουμε καταθέσει τις δύο πρώτες αγωγές για εκτάσεις στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου και έχουμε ανοίξει το δρόμο για όλες τις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες.

 

  • Υποδομές: Επιτύχαμε τη σημαντική αύξηση του ποσοστού ολοκλήρωσης της αποχέτευσης ακαθάρτων στις 5 Δημοτικές μας Κοινότητες, που έχει φθάσει στο 82%, ενώ παράλληλα μεριμνήσαμε για την ολοκλήρωση των αντίστοιχων έργων στο σύνολο των περιοχών του Δήμου μας. Ακόμη, μετά από πιέσεις και ενέργειές μας, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση / ένταξη του πολύπαθου έργου αποχέτευσης ακαθάρτων των περιοχών Αγίου Στεφάνου, Ραπεντώσας και Πευκοφύτου, προϋπολογισμού 45 εκ.ευρώ, το οποίο θα μπορέσει πλέον να υλοποιηθεί πλέον μέσω προγραμματικής σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ. Ακόμη υπογράψαμε τη σύμβαση κατασκευήw εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές, Αγίας Παρασκευής- Φασίδερι- Αγ.Αγγέλων στην Δ.Κ.Άνοιξης, ποσού 4.586.127,61 ευρώ

– Παράλληλα, υλοποιούμε σημαντικά έργα αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης και εξοπλισμού των αντλιοστασίων, με νέους ψηφιακούς υδρομετρητές και έργα τηλελέγχου – τηλεμετρίας.

– Εξασφαλίσαμε σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ την υπογειοποίηση ηλεκτρικών καλωδίων μέσης τάσης μήκους 160 χλμ.

– Εξασφαλίσαμε την κατασκευή δεύτερου προαστιακού σταθμού στο Κρυονέρι και αναμένεται σύντομα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

– Έχουμε κάνει όλη την απαραίτητη προεργασία, έτσι ώστε στο άμεσο μέλλον να προχωρήσουν και τα δίκτυα φυσικού αερίου στην περιοχή μας.

  • Πολιτική Προστασία – Ασφάλεια: Δημιουργήσαμε σύγχρονο «Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας» (ΚΕΛ), θέλοντας να αναπτύξουμε και να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τους τομείς πολιτικής προστασίας, ασφάλειας αλλά και ψηφιακής λειτουργίας «έξυπνης πόλης» προς όφελος των δημοτών. Ήδη έχουμε διασυνδέσει 4 ψηφιακές εφαρμογές (ψηφιακά υδρόμετρα, τηλεμετρία – τηλέλεγχος, έλεγχος στόλου οχημάτων μέσω GPS, σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης σε οικισμούς της Άνοιξης με 44 αυτόνομους αισθητήρες). Το ΚΕΛ θα μπορέσει μελλοντικά να συνδεθεί με δεκάδες ακόμη ψηφιακές εφαρμογές, μέσω του χρηματοδοτούμενου προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση λειτουργιών του Δήμου και της καθημερινότητας των πολιτών.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας, έχουμε ολοκληρώσει τις ενέργειες, από πλευράς Δήμου, για την υλοποίηση του σημαντικού αντιπλημμυρικού έργου της Λεωφόρου Δροσιάς – Σταμάτας και αναμένουμε τις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής.

Για την καλύτερη ασφάλεια των πολιτών έχουμε δρομολογήσει την προμήθεια καμερών, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία του Δήμου για την αποφυγή βανδαλισμών. Επίσης έχουμε δημιουργήσει «Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας», το οποίο αναζητεί λύσεις στο ακανθώδες φαινόμενο της παραβατικότητας, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς.

  • Αναπλάσεις: Εξασφαλίσαμε δύο μεγάλες αναπλάσεις με χρηματοδότηση, την κατασκευή πολυχώρου πολιτισμού στο ΤΥΠΕΤ Αγίου Στεφάνου και τη Βιοκλιματική Ανάπλαση των Κοινόχρηστων χώρων της Δροσιάς. Παράλληλα αρχίσαμε να υλοποιούμε 5 «πάρκα τσέπης» καθώς και δεκάδες παρεμβάσεις κυκλοφοριακής διαμόρφωσης και καλλωπισμού.

 

  • Ασφαλτοστρώσεις: Μετά από πολλά χρόνια έχουμε προβεί στην ασφαλτόστρωση δεκάδων δρόμων πολλών χιλιομέτρων και έχουμε εξασφαλίσει τη συνέχισή τους. Οι ασφαλτοστρώσεις υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, του Ταμείου Ανάκαμψης (μέσω του προγράμματος οδικής ασφάλειας) αλλά και με ίδιους πόρους.

 

  • Εκσυγχρονισμός υποδομών καθαριότητας: Ενισχύσαμε τις υποδομές καθαριότητας με 19 νέα οχήματα, απορριμματοφόρα και μηχανήματα, εκ των οποίων τα 5 αφορούν την πολιτική προστασία. Επίσης, προμηθευτήκαμε με χρηματοδότηση ένα σύγχρονο λειοτεμαχιστή ογκωδών αντικειμένων.

Ενισχύσαμε την ανακύκλωση με 3 πολυκέντρα ανακύκλωσης, 20 γωνιές ανακύκλωσης, 20 συστήματα υπόγειων κάδων απορριμμάτων και 3 νέα καφέ απορριμματοφόρα για την αποκομιδή των βιοαποβλήτων.

 

  • Οικονομική Κατάσταση: Παρά την πολυεπίπεδη κρίση καταφέραμε να κρατήσουμε σταθερά ή και να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη, προκειμένου να μην επιβαρύνουμε τους δημότες μας. Επίσης καταφέραμε να διαχειριστούμε τα οικονομικά μας με νοικοκύρεμα κι έτσι ο Δήμος μας παραμένει οικονομικά εύρωστος.

 

  • Αθλητισμός: Πραγματοποιήσαμε σημαντικά έργα και ανακατασκευές σε όλα τα γήπεδά μας, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Δημιουργήσαμε κουλουάρ στίβου σε δύο δημοτικά στάδια στο Διόνυσο και τη Δροσιά και σχεδιάσαμε τη δημιουργία περιπατητικών – ποδηλατικών διαδρομών 200 περίπου χλμ για όλους τους δημότες μας.

 

  • Οργάνωση – Κοινωνική Προστασία – Πολιτισμός – Φιλοζωία: Είναι σε εξέλιξη η αλλαγή του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών, που θα βελτιώσει την αποδοτικότητα των δημοτικών μας υπηρεσιών, προσελκύοντας νέο προσωπικό με αυξημένα προσόντα.

Επίσης κάναμε σημαντικά βήματα στον τομέα της ψηφιοποίησης, με νέες ψηφιακές εφαρμογές ηλεκτρονικών πληρωμών και ηλεκτρονικών αιτήσεων.

– Στην κοινωνική μέριμνα ιδρύσαμε ΚΕΠ Υγείας, Ιατρείο Διαχείρισης Τραύματος και ενισχύσαμε την Κοινωνική Ιματιοθήκη.

– Στον Πολιτισμό αναβαθμίσαμε τα Μικρά και τα μεγάλα «Διονύσια» και ιδρύσαμε Δημοτική Φιλαρμονική.

– Στον τομέα της Φιλοζωίας ενισχύσαμε σημαντικά τις παροχές προς τα αδέσποτα. Γι’αυτό μάλιστα ο Δήμος μας βραβεύθηκε από την Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Έχω πει κατ ’επανάληψη ότι η Διοίκησή μας παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα απρόβλεπτα γεγονότα  που είχε να αντιμετωπίσει, που αναπόφευκτα επηρέασαν αρνητικά την καθημερινότητα, άντεξε κι έμεινε όρθια, καταφέρνοντας να βάλει υγιείς και στέρεες βάσεις για τη σταδιακή αλλαγή και το μετασχηματισμό του Δήμου Διονύσου, σε ένα σύγχρονο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με έργα και υποδομές.  Και φέτος για μία ακόμη χρονιά είμαι περήφανος για τα αποτελέσματα που έχουμε πετύχει, τα οποία οφείλονται στην επιμονή μας και τις πάρα πολλές ώρες δουλειάς. Όποιος δουλεύει παράγει, ακόμη και με λάθη. Μπορώ όμως να κοιτάξω στα μάτια τους πολίτες και να τους πω ότι υπάρχουν απτά θετικά αποτελέσματα.

Τα επόμενα 5 χρόνια, μέσα από το θεσμικό ρόλο της μείζονος μειοψηφίας,  θα συνεχίσουμε με αίσθημα ευθύνης να είμαστε ενεργοί και παρόντες, με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου μας.

Μετά από τα παραπάνω σας ζητώ να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ