Γ. Πατούλης: «Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε τις ηθικές αξίες του δυτικού πολιτισμού για να μην ξαναζήσουμε ποτέ τη φρίκη του ναζισμού»

18

Γ. Πατούλης: «Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε τις ηθικές αξίες του δυτικού πολιτισμού για να μην ξαναζήσουμε ποτέ τη φρίκη του ναζισμού»

Στη μακραίωνη ιστορία των Ελλήνων Εβραίων, την πολύπλευρη προσφορά τους στην πατρίδα, αλλά και το χρέος κάθε ανθρώπου να υπερασπιστεί τις ηθικές αξίες του δυτικού πολιτισμού για να μην ξαναζήσουμε ποτέ τη φρίκη του ναζισμού, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατά τον χαιρετισμό του στη διαδικτυακή τελετή που διοργάνωσε χθες η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος.

Υπό τον γενικό τίτλο «Νότες φρίκης» και με κεντρικό άξονα την ιστορία του Ελληνοεβραίου βιολιστή από τη Θεσσαλονίκη Ζακ Στρούμσα, η εκδήλωση εστίασε σε μια από τις πιο ανατριχιαστικές ιστορίες των στρατοπέδων συγκέντρωσης: την απάνθρωπη τακτική των ναζί να οδηγούν μαζικά στον θάνατο τους κρατουμένους υπό τον ήχο ζωντανής μουσικής, ερμηνευμένη από ορχήστρες αιχμαλώτων μουσικών.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Γ. Πατούλης, «Οι ‘Νότες φρίκης’, είναι η ανατριχιαστική υπενθύμιση μιας απάνθρωπης ναζιστικής πρακτικής, δηλωτικής της διαστροφής στην οποία μπορεί να οδηγηθεί το ανθρώπινο πνεύμα. Γιατί μόνο ένας διεστραμμένος νους μπορεί να οδηγεί σε αφανισμό εκατομμύρια αθώους αμάχους υπό τον ήχο της μουσικής, που σε καιρό ειρήνης υπήρξε ύψιστο σημείο τέχνης και πολιτισμού. Αυτές οι μακάβριες νότες μας στοιχειώνουν ακόμα, ηχούν κάθε στιγμή στα αυτιά μας και μας θυμίζουν ότι δεν πρέπει ούτε στο ελάχιστο να υποχωρούμε από τον αγώνα μας για παγκόσμια ειρήνη, αλληλεγγύη, πρόοδο και δημιουργία. Γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να κάνουμε αυτές τις νότες να σιγήσουν δια παντός, για να ακουστεί επιτέλους η μουσική ενός καλύτερου κόσμου».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play