Άρθρο του Δημάρχου στο Θεματικό Περιοδικό Ecotec

5
Άρθρο του Δημάρχου στο Θεματικό Περιοδικό Ecotec

Άρθρο του Δήμαρχου Λυκόβρυσης- Πεύκης και Γενικού Γραμματέα της ΠΕΔ Αττικής Τάσος Μαυρίδης φιλοξενεί το θεματικό περιοδικό για το περιβάλλον και την τεχνολογία Ecotec, στο πλαίσιο αφιερώματός του για την Ανακύκλωση. Στο άρθρο που έχει τίτλο «Με το βλέμμα στο Δήμο του μέλλοντος» ο κ. Μαυρίδης αναφέρεται στην αναβάθμιση του εξοπλισμού του Δήμου, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και των συνεργασιών προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας και να ενισχυθούν τα 14 ρεύματα ανακύκλωσης που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης. Ενώ αναφέρθηκε και στις ενέργειες ευαισθητοποιήσης που απευθύνονται κυρίως προς τη νέα γενιά. Ακολουθεί το κείμενο του άρθρου:

Κεντρική προτεραιότητα  για τη Δημοτική μας Αρχή από την πρώτη ημέρα της πρώτης μας θητείας μέχρι σήμερα αποτέλεσαν ο τομέας της καθαριότητας γενικότερα και η ενίσχυση της ανακύκλωσης ειδικότερα. 

Το πρώτο μας μέλημα ήταν να αναβαθμίσουμε τον εξοπλισμό μας, που δεν είχε ανανεωθεί επί δεκαετίες.  Μέσα σε αυτά τα χρόνια προμηθευτήκαμε τρία νέα απορριμματοφόρα τελευταίας τεχνολογίας, ένα σάρωθρο- πολυμηχάνημα, ένα φορτηγό με αρπάγη, δύο ανατρεπόμενα οχήματα, ένα μηχάνημα έργου, 12 υπόγειους κάδους και δύο απορριμματοφόρα για τη διαλογή βιοαποβλήτων από την Περιφέρεια Αττικής, αξιοποιώντας κάθε πηγή χρηματοδότησης και δημοτικούς πόρους. Επίσης προβήκαμε στην προμήθεια νέων κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης για την αντικατάσταση των φθαρμένων με τελευταία αγορά 105 κάδων τον Μάιο του 2023.  Επιπλέον επικαιροποιήσαμε τη μελέτη τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής. 

Αναπτύξαμε συνολικά 14 ρεύματα χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών:

  1. Μπλε κάδοι
  2. Κώδωνες συλλογής γυάλινων συσκευασιών σε 6 σημεία
  3. Πρόγραμμα χωριστής συλλογής χαρτιού
  4. Πρόγραμμα Συλλογής Ρούχων και Υποδημάτων (μωβ κάδοι)
  5. Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών
  6. Πρόγραμμα Συλλογής και Ανακύκλωσης Μπαταριών και Λαμπτήρων
  7. Πρόγραμμα Απόσυρσης και Ανακύκλωσης Οχημάτων
  8. Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Μεταχειρισμένων Ελαστικών Οχημάτων
  9. Συλλογή Πράσινων Υπολειμμάτων
  10. Συλλογή Ογκωδών Απορριμμάτων και Μπάζων
  11. Πρόγραμμα Ανακύκλωσης για το χρησιμοποιήμενο μαγειρικό λάδι
  12. Κάδοι Εσωτερικής Ανακύκλωσης
  13. Πρόγραμμα Επιβράβευσης Ανακύκλωσης
  14. Πρόγραμμα Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων (καφέ Κάδοι)

Για τη λειτουργία αυτών των ρευμάτων συνεργαζόμαστε κατά περίπτωση με φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Πιο συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια έχουμε προχωρήσει στις εξής κινήσεις:

  • Τοποθετήσαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, κάδους εσωτερικής ανακύκλωσης για χωριστή συλλογή πλαστικών, μεταλλικών και χάρτινων συσκευασιών
  • Τοποθετήσαμε μωβ κάδους ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων σε 30 σημεία του Δήμου.
  • Βάζουμε σε λειτουργία πιλοτικά το δίκτυο των καφέ κάδων για τα βιοαπόβλητα
  • Αναδιαρθρώσαμε τα δρομολόγια αποκομιδής πράσινων υπολειμμάτων (κλαδέματα), ώστε να οδηγούμε τα πράσινα απόβλητα στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης για την παραγωγή λιπάσματος.
  • Αναδιοργανώσαμε την υπηρεσία συλλογής ογκωδών αποβλήτων και υπολειμμάτων οικοδομικών εργασιών, ώστε και αυτά τα απόβλητα να οδηγούνται στα εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης
  • Συνεργαζόμαστε με τους φορείς TAG GREEN, Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών και με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την υλοποίηση του έργου «Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα – Δίνουμε μια νέα ζωή – UpTextile». Το έργο έχει εγκριθεί από το Πράσινο Ταμείο και αφορά στην ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα, που έχουν να κάνουν με την πρόληψη-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
  • Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα THE GREEN CITY, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον ΕΔΣΝΑ και την εταιρεία Citipost. Μέσω του THE GREEN CITY, 60 Κινητά Πράσινα Σημεία πραγματοποιούν προκαθορισμένα δρομολόγια σε καθημερινή βάση, σταθμεύουν και λειτουργούν σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας και οι πολίτες μπορούν να ανακυκλώνουν μια σειρά από υλικά και να επιβραβεύονται.
  • Με σύμμαχο τον ΕΔΣΝΑ ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της Δημιουργίας Δικτύου Γωνιών Ανακύκλωσης στον Δήμο μας, έχοντας τοποθετήσει τέτοιες γωνιές σε οκτώ σημεία, καθώς και Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε τρία σημεία.

 

Έχουμε ξεκινήσει και συνεχώς εντείνουμε την εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για θέματα καθαριότητας και ανακύκλωσης, με τίτλο “Όμορφη Πόλη… Καθαρά για ‘σένα”. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε επισκεφτεί Παιδικούς Σταθμούς και Σχολεία του Δήμου μας,  όπου μιλήσαμε στα παιδιά για τη σημασία της ανακύκλωσης και τους δώσαμε την υφασμάτινη τσάντα πολλαπλών χρήσεων, ώστε να αντικαταστήσουμε την πλαστική σακούλα μαζί με ενημερωτικά έντυπα για να τα δώσουν στους γονείς τους.

Με αυτές τις κινήσεις έχουμε πετύχει να τονώσουμε τα ρεύματα ανακύκλωσης και  να μειώσουμε σημαντικά τα απορρίμματα που αποθέτει ο Δήμος μας προς ταφή στην εγκατάσταση του ΕΔΣΝΑ. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις μέσα στα επόμενα χρόνια ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης να διαθέτει όλα τα μέσα, αλλά και την ενημέρωση, ιδίως η νέα γενιά, ώστε η ανακύκλωση να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ