ΠΟΥ: 1 στους 6 ανθρώπους παγκοσμίως επηρεάζεται από υπογονιμότητα

4
ΠΟΥ: 1 στους 6 ανθρώπους παγκοσμίως επηρεάζεται από υπογονιμότητα

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων πλήττεται από υπογονιμότητα στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον ΠΟΥ. Περίπου το 17,5% του ενήλικου πληθυσμού – περίπου 1 στους 6 παγκοσμίως – αντιμετωπίζει υπογονιμότητα, γεγονός που δείχνει την επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, υψηλής ποιότητας φροντίδα γονιμότητας για όσους έχουν ανάγκη.

Οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν περιορισμένη διακύμανση στον επιπολασμό της υπογονιμότητας μεταξύ των περιοχών. Τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα για χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική πρόκληση για την υγεία παγκοσμίως. Ο επιπολασμός κατά τη διάρκεια της ζωής ήταν 17,8% στις χώρες υψηλού εισοδήματος και 16,5% στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

«Η έκθεση αποκαλύπτει μια σημαντική αλήθεια: η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Το τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων που επηρεάζονται δείχνει την ανάγκη να διευρυνθεί η πρόσβαση στη φροντίδα γονιμότητας και να διασφαλιστεί ότι αυτό το ζήτημα δεν θα παραγκωνίζεται πλέον στην έρευνα και την πολιτική για την υγεία, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι ασφαλείς, αποτελεσματικοί και προσιτές τρόποι για την απόκτηση της γονιμότητας για όσους το αναζητούν. ”

Η υπογονιμότητα είναι μια ασθένεια του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα ή της γυναίκας, η οποία ορίζεται από την αποτυχία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 μήνες ή περισσότερους από τακτική απροστάτευτη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να προκαλέσει σημαντική αγωνία, στίγμα και οικονομικές δυσκολίες, επηρεάζοντας την ψυχική και ψυχοκοινωνική ευημερία των ανθρώπων.

Παρά το μέγεθος του ζητήματος, λύσεις για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της υπογονιμότητας – συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) – παραμένουν υποχρηματοδοτούμενες και απρόσιτες σε πολλούς λόγω υψηλού κόστους, κοινωνικού στιγματισμού και περιορισμένης διαθεσιμότητας.

Επί του παρόντος, στις περισσότερες χώρες, οι θεραπείες γονιμότητας χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την τσέπη τους – συχνά καταλήγοντας σε καταστροφικό οικονομικό κόστος. Οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες ξοδεύουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για φροντίδα γονιμότητας σε σύγκριση με τους ανθρώπους σε πλουσιότερες χώρες. Το υψηλό κόστος συχνά εμποδίζει τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες υπογονιμότητας ή, εναλλακτικά, μπορεί να τους εκτοξεύσει στη φτώχεια ως συνέπεια της αναζήτησης φροντίδας.

«Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν καταστροφικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης μετά την αναζήτηση θεραπείας για τη στειρότητα, καθιστώντας αυτό ένα σημαντικό ζήτημα δικαιοσύνης και πολύ συχνά, μια παγίδα ιατρικής φτώχειας για όσους πλήττονται», δήλωσε η Dr Pascale Allotey, Διευθύντρια Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας στον ΠΟΥ συμπεριλαμβανομένου του Ειδικού Προγράμματος Έρευνας, Ανάπτυξης και Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή (HRP) «Οι καλύτερες πολιτικές και η δημόσια χρηματοδότηση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την πρόσβαση στη θεραπεία και να προστατεύσουν τα φτωχότερα νοικοκυριά από το να πέσουν στη φτώχεια ως αποτέλεσμα».

Ενώ, η νέα έκθεση δείχνει πειστικά στοιχεία για τον υψηλό παγκόσμιο επιπολασμό της υπογονιμότητας, υπογραμμίζει μια επίμονη έλλειψη δεδομένων σε πολλές χώρες και ορισμένες περιοχές. Απαιτεί μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εθνικών δεδομένων για τη στειρότητα αναλυόμενα ανά ηλικία και αιτία για να βοηθηθεί ο ποσοτικός προσδιορισμός της υπογονιμότητας, καθώς και να γνωρίζουμε ποιος χρειάζεται φροντίδα γονιμότητας και πώς μπορούν να μειωθούν οι κίνδυνοι.

Σχετικά με την έκθεση

Αυτή η έκθεση παρέχει πληροφορίες για τον παγκόσμιο και περιφερειακό επιπολασμό της υπογονιμότητας αναλύοντας όλες τις σχετικές μελέτες από το 1990 έως το 2021, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές προσεγγίσεις εκτίμησης που χρησιμοποιήθηκαν.

Η αναζήτηση εντόπισε 12. 241 εγγραφές δυνητικά σχετικών μελετών σε όλο τον κόσμο. Η εξέταση αυτών των αρχείων οδήγησε στην επιλογή 133 μελετών που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση για την έκθεση. Από αυτά, χρησιμοποιήθηκαν σχετικά σημεία δεδομένων για τη δημιουργία συγκεντρωτικών εκτιμήσεων, για τον επιπολασμό της υπογονιμότητας κατά τη διάρκεια της ζωής και της περιόδου.

Νέα έρευνα για το κόστος θεραπείας γονιμότητας

Ξεχωριστά, νέα έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το HRP και τον ΠΟΥ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction Open αξιολόγησε το κόστος που σχετίζεται με τις θεραπείες υπογονιμότητας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αυτή η ανάλυση διαπίστωσε ότι το άμεσο ιατρικό κόστος που καταβάλλεται από τους ασθενείς για έναν μόνο γύρο εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) είναι συχνά υψηλότερο από το μέσο ετήσιο εισόδημα – υποδηλώνοντας απαγορευτικό κόστος για τους περισσότερους ανθρώπους σε αυτά τα μέρη του κόσμου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play