Μια και μόνο συνομιλία με φίλους την ημέρα κάνει καλό στην ψυχική υγεία

9

Μελέτη δείχνει πόσο σημαντικό είναι να μιλάς με φίλους ακόμη και για σύντομες περιόδους.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Communication Research, έρχεται τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19. Αν και η καθημερινή ζωή για πολλούς έχει πλησιάσει σε μια προ-πανδημική εκδοχή του φυσιολογικού, αυτά τα πολλά χρόνια κοινωνικής αποστασιοποίησης, απομακρυσμένης εργασίας και απομόνωσης έχουν επηρεάσει δραματικά την ψυχική και συναισθηματική υγεία πολλών ανθρώπων.

“Οι μικρές στιγμές σύνδεσης είναι πολύ σημαντικές ως μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας”, δήλωσε η δρ. Thea Gallagher, κλινική επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής στο NYU Langone Health. “Από την πανδημία και μετά, πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να εργαζόμαστε από το σπίτι και εξακολουθούμε να έχουμε περιορισμένες κοινωνικές επαφές. Οι ζωές μας είναι διαφορετικές. Το να βρίσκουμε χώρους και χρόνο για να ερχόμαστε σε επαφή είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική μας υγεία. Η κοινωνική σύνδεση και η αίσθηση της κοινότητας έχουν μεγάλη επίδραση στην άμβλυνση της κατάθλιψης και του άγχους”.

Τι βρήκε η μελέτη

Η μελέτη περιελάμβανε 900 συμμετέχοντες από πέντε πανεπιστημιουπόλεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το lockdown της πανδημίας. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μία από επτά επικοινωνιακές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια μιας ημέρας και στη συνέχεια να αναφέρουν εκείνο το βράδυ τα συναισθήματα άγχους, σύνδεσης, ευεξίας, μοναξιάς και την ποιότητα της ημέρας τους.

Οι επτά συμπεριφορές περιελάμβαναν:

  1. Συνομιλία με φίλο για να πείτε τα νέα σας
  2. Πιο σοβαρή συνομιλία “με νόημα”
  3. Αστεία και “χαβαλές”
  4. Το να δείξεις ότι νοιάζεσαι
  5. Απλά να ακούσεις τι έχει να σου πει ο/η φίλος/η σου
  6. Το να εκτιμήσεις βαθιά τους άλλους και τις απόψεις τους
  7. Το να κάνεις ειλικρινή κομπλιμέντα σε κάποιον/α φίλο/η

Η μελέτη έδειξε ότι δεν είχε σημασία ποιες από τις συμπεριφορές ασκούνταν. Ήταν η καθαυτή πράξη της σκόπιμης επαφής με έναν φίλο γενικά, που είχε τον θετικό αντίκτυπο.

Βρέθηκε ότι η συνομιλία είχε άμεσα θετική επίδραση στη συνολική διάθεση και συμπεριφορά των συμμετεχόντων.

Σημαντική πηγή ευεξίας

Οι ειδικοί λένε ότι οι συνομιλίες δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες σε χρονική ή σε “βάθος”. Αντίθετα, λένε ότι αρκεί να βρίσκετε τον χρόνο για να επικοινωνήσετε με φίλους, ακόμα κι αν δεν είναι πολύς αυτός ο χρόνος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη έδωσε έμφαση σε μικρές, ουσιαστικές συνδέσεις. Δεν σημαίνει ότι οι εσωστρεφείς πρέπει να πάνε να επικοινωνήσουν με πολλά άτομα για να επωφεληθούν. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η εύρεση κάποιας σύνδεσης είναι το κλειδί και ότι η ποιότητα είναι πιο σημαντική από την ποσότητα.

Οι ειδικοί λένε επίσης ότι μερικοί μπορεί να νιώθουν φόβο να προσεγγίσουν άλλους ανθρώπους και ότι για μερικούς ακόμη και η ελάχιστη αλληλεπίδραση μπορεί να είναι δύσκολη.

Κάποιοι πείθουν τους εαυτούς τους ότι είναι καλύτερα να μην έχουν πολλές επαφές και να παραμένουν πιο μοναχικοί. Αυτό μπορεί να πηγάζει από βαθύτερο κοινωνικό στρες ή κατάθλιψη”, είπε η δρ. Gallagher. “Αν νιώθετε ότι δεν χρειάζεστε ανθρώπινη σύνδεση κάθε μέρα, απλώς βεβαιωθείτε ότι αυτό είναι πραγματικό και όχι απλώς κάτι που με το οποίο έχετε συμβιβαστεί.

Γιατί η ανθρώπινη σύνδεση είναι κλειδί για την υγεία

Η ανθρώπινη σύνδεση, ακόμα και στο πιο μικρό επίπεδο, αποτελεί βασική ανθρώπινη ανάγκη, λένε οι ειδικοί.

Ως ανθρώπινα όντα, είμαστε καλύτερα όταν συνδεόμαστε με άλλους, όχι μόνο σε ψυχολογικό αλλά και σε φυσικό επίπεδο. Είτε είστε εξωστρεφής, είτε εσωστρεφής, είτε κάτι ενδιάμεσο, η ανθρώπινη σύνδεση είναι σημαντική. Εάν είστε κάποιος που είναι πιο εσωστρεφής, μπορεί όλο αυτό να σας φαίνεται δύσκολο ή άβολο και αυτό μπορεί να είναι εμπόδιο στην ψυχική σας υγεία.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play