ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Δήμου Κηφισιάς ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

10

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ του Δήμου Κηφισιάς με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, η ΕΙΡΗΝΗ ΛΟΥΤΖΑΚΗ, Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, παρουσίασε το θέμα: « Ζεϊμπέκικο: Παλαιές και νέες ερμηνείες »

https://youtu.be/I2C8CJ4c3_g

Από τον κύκλο μαθημάτων «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ» που επιμελείται η Ειρήνη ΠΕΠΠΑ – ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ομ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.

 Λίγα λόγια από την ομιλήτρια για το θέμα:

“Στη συζήτηση για τα πολιτιστικά δρώμενα και με ποιο τρόπο αυτά επιβιώνουν στη σύγχρονη εποχή, οι έννοιες «παλαιό» και «νέο» / «παραδοσιακό» και «μοντέρνο» αναπόφευκτα εμπλέκονται. Συχνά πιστεύεται ότι οι δύο αυτοί όροι έχουν δεδομένες και ξεκάθαρες σημασίες, ιδιαίτερα, όταν αυτές ερευνώνται στο επίπεδο μιας κοινότητας. Το τι ονομάζουμε παραδοσιακό και τι μοντέρνο, αυθεντικό ή κίβδηλο, φολκλορικό ή αναβιωμένη παράδοση είναι ζητήματα που τίθενται σε συζήτηση. Στην παρουσίαση, θα ασχοληθώ με τρεις χορούς με μικρασιάτικες ρίζες, τον καρσιλαμά, το τσιφτετέλι και κυρίως με το ζεϊμπέκικο, για να υποστηρίξω ότι το ζήτημα δεν τίθεται στο επίπεδο της συζήτησης περί αναζωογόνησης της παράδοσης αλλά ότι η σχέση ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο επαναπροσδιορίζονται με νέο τρόπο.” 

Σας υπενθυμίζουμε και την προηγούμενη βιντεοσκοπημένη ομιλία της κ. Λουτζάκη :

«Ιστορίες για τον Ελληνικό Παραδοσιακό χορό»

https://youtu.be/BI9ejuPH7kM

Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς

Υπεύθυνη για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ,

Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ