Εγκαίνια για την Έκθεση Χαρακτικής «Εντυπώσεις» στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη, 22 Μαρτίου 2023, ώρα 18:30

11
Print Friendly, PDF & Email

Διάρκεια Έκθεσης: 22 Μαρτίου έως 22 Απριλίου 2023

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου  κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου και η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών κα Δήμητρα Κουμαντάκη σας προσκαλούν στα εγκαίνια της Διπλής Έκθεσης Χαρακτικής με θέμα ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22  Μαρτίου 2023 στις 18:30, στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης», το προσφάτως ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο του 1871, που βρίσκεται στην Πλατεία Ηρώων και υπήρξε στο παρελθόν το πρώτο Σχολείο και αργότερα το παλαιό Δημαρχείο της πόλης.

Σήμερα, ο όρος Χαρακτική έχει ξεπεράσει την κυριολεκτική σημασία του και περιλαμβάνει κάθε πρωτότυπη έντυπη εικαστική εικόνα, τυπωμένη από μήτρες που δημιουργεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Έτσι, ο όρος περιλαμβάνει από τις γνωστότερες μορφές όπως η καλλιτεχνική ξυλογραφία, η λινογραφία, η χαλκογραφία, η λιθογραφία και η μεταξοτυπία έως και τις νεώτερες πολυδιάστατες εκφραστικές μορφές από τις εφαρμογές της  νέας τεχνολογίας, που εμπλούτισαν κι αυτές με τη σειρά τους τη χαρακτική εικόνα.

Τα εκατό εκθέματα που παρουσιάζονται στην Έκθεση ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ προέρχονται από δύο επιμέρους εκθέσεις. Η πρώτη έκθεση, με τίτλο  «Όψεις του Αρχείου της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών», περιλαμβάνει ένα μέρος από το πλούσιο αρχείο της Ένωσης, που έχει συγκροτηθεί τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια και ταξινομήθηκε στη διάρκεια του εγκλεισμού. Η Έκθεση μαρτυρά τη μεγάλη γκάμα των τεχνικών που διαθέτει αυτή η καλλιτεχνική έκφραση και λειτουργεί ως μικρογραφία του πλούτου της πρόσφατης ιστορίας της σύγχρονης ελληνικής χαρακτικής τέχνης.

Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο «Το Ανθρώπινο όνειρο» περιλαμβάνει πενήντα έργα σύγχρονων Ελλήνων χαρακτών που αναφέρονται στις πολώσεις του σήμερα, όπως αυτές τις αντιλαμβάνονται και τις αποτυπώνουν οι καλλιτέχνες.

Στόχος της διπλής αυτής Έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση και γνωριμία του κοινού με τη Χαρακτική, μια Τέχνη δημιουργική και συγχρόνως αυστηρή, που απαιτεί γνώση, έμπνευση, τεχνική και μαστοριά. Πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές εικαστικής δημιουργίας και η ιδιαιτερότητά της σε σχέση με τις άλλες Τέχνες έγκειται στις λεπτές ισορροπίες του σχεδίου και του χρώματος, της τεχνικής και της χρήσης των υλικών, στη λιτότητα και στην οικονομία.

Η Έκθεση υλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου (ΚΕΔΑ) σε συνεργασία με το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου και την  Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ).

 

Διάρκεια Έκθεσης: 22 Μαρτίου έως 22 Απριλίου 2023

Καθημερινές: 10:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00

Σάββατο: 10:00 – 14:00

Τηλ. Επικοινωνίας ΚΕΔΑ: 210 – 8056314

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ