06 Αυγούστου 1945 – Χιροσίμα: 75 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας

136

Στις 6 Αυγούστου του 1945 έγινε για πρώτη φορά χρήση ατομικής βόμβας κατά της ιαπωνικής πόλης Χιροσίμα. Στις 9 Αυγούστου βομβαρδίστηκε το Ναγκασάκι.

 

06 Αυγούστου 1945 - Χιροσίμα: 75 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας

Το αμερικανικό βομβαρδιστικό «Enola Gay» ρίχνει στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας την πρώτη ατομική βόμβα (παρατσούκλι: «Λιτλ Μπόι» – «Αγοράκι»), καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και σκοτώνοντας άμεσα περίπου 70.000 ανθρώπους. Πολλοί άλλοι ακολούθησαν στα επόμενα χρόνια, ιδίως από καρκίνους, ενώ δεκάδες χιλιάδες επέζησαν παραμορφωμένοι (γιαπωνέζικα: «χιμπακούσα»). 

06 Αυγούστου 1945 - Χιροσίμα: 75 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας

Συμπληρώνονται σήμερα 75 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα από τους Αμερικανούς, την πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της ιστορίας. Στις 6 Αυγούστου του 1945 ο σμήναρχος Πολ Τίμπετς πιλότος του αεροσκάφους B-29, το οποίο είχε ονομάσει Enola Gay (το όνομα της μητέρας του) έριξε την ατομική βόμβα τύπου ουρανίου- 235.

06 Αυγούστου 1945 - Χιροσίμα: 75 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβαςΣημειωτέον πως τα αποτελέσματα της βόμβας ήταν άγνωστα καθώς, σε αντίθεση με τις βόμβες πλουτωνίου, ο συγκεκριμένος τύπος πυρηνικής βόμβας δεν είχε δοκιμαστεί.

Από την πόλη διασώθηκε μόνο ο θόλος (από μπετόν) και ο σκελετός του κτιρίου που τον στήριζε. Πριν την έκρηξη αυτό ήταν το κτίριο που στέγαζε την «Εμπορική Έκθεση της Περιφέρειας της Χιροσίμα». Ο θόλος υπάρχει και σήμερα, όπως ακριβώς απέμεινε μετά την έκρηξη, και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

06 Αυγούστου 1945 - Χιροσίμα: 75 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας

Το Β29 υπέστη ισχυρή ανατάραξη με την έκρηξη της βόμβας, παρά το γεγονός ότι είχε διανύσει ήδη περισσότερα από δεκαοκτώ χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης.

06 Αυγούστου 1945 - Χιροσίμα: 75 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβαςΣτις 9 Αυγούστου οι ΗΠΑ έριξαν μια ακόμη ατομική βόμβα, πλουτωνίου αυτή τη φορά (την τελευταία μέχρι σήμερα εναντίον ανθρώπων και μάλιστα αμάχων) στο Ναγκασάκι.

Η χρήση αυτού του όπλου «θεωρήθηκε απαραίτητη από τις ΗΠΑ» για την αποφυγή μεγάλης στρατιωτικής απόβασης με πολλούς νεκρούς, όπως υποστήριξαν οι Αμερικανοί που ήθελαν την άμεση και άνευ όρων παράδοση των Ιαπώνων. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι χάρη στη βόμβα πήρε τέλος ο Δευτέρος Παγκοσμίος Πολέμος με την παράδοση της Ιαπωνίας λίγες μέρες αργότερα. Η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής με τέτοιες τρομακτικές συνέπειες δημιουργεί μέχρι σήμερα ερωτηματικά, διαφωνίες και συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

06 Αυγούστου 1945 - Χιροσίμα: 75 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας

Η συγκεκριμένη επίθεση κατατάσσεται συχνά ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η ρίψη της βόμβας ήταν έγκλημα πολέμου ούτως ή άλλως καθώς στρεφόταν εναντίον αμάχων, και ότι ήταν μάλιστα μια διεθνής επίδειξη εκ μέρους των ΗΠΑ αφού ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ουσιαστικά είχε ήδη κριθεί και ο Χίτλερ είχε νικηθεί.

Η Ιαπωνία θα τιμήσει στις 6 και στις 9 Αυγούστου την 75η επέτειο από τον βομβαρδισμό των δύο πόλεων.

 

Τις προηγούμενες χρονιές, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και οι δήμαρχοι των πόλεων παρέστησαν στις ετήσιες τελετές μνήμης με δεσμεύσεις για έναν μελλοντικό κόσμο χωρίς πυρηνικά.

Οι καμπάνες χτύπησαν και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ακριβώς την ώρα που είχαν ριφθεί οι δύο βόμβες.

Φέτος οι τελετές μνήμης θα είναι περιορισμένες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού με λιγότερες παρουσίες επισήμων. Αυτό όμως δεν επηρεάζει καθόλου τη ζωή των επιζώντων, πολλοί εκ των οποίων δίνουν μάχη δεκαετίες τώρα με σωματικά και ψυχικά τραύματα αλλά και το στίγμα που κάποιες φορές συνοδεύει έναν «χιμπακούσα» (στα ιαπωνικά σημαίνει «αυτοί που επλήγησαν από την έκρηξη»).

Πολλοί από αυτούς περιθωριοποιήθηκαν –κυρίως σε ό,τι αφορά τον γάμο– λόγω της προκατάληψης για την έκθεση σε ραδιενέργεια.

06 Αυγούστου 1945 - Χιροσίμα: 75 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβαςΕπιζώντες και οι υποστηρικτές τους έγιναν οι πιο ηχηρές και ισχυρές φωνές που αντιτίθενται στη χρήση πυρηνικών όπλων, συναντώντας παγκόσμιους ηγέτες στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό για να προωθήσουν τον σκοπό τους.

Πέρυσι, ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με πολλούς «χιμπακούσα» όταν επισκέφθηκε τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και απέτισε φόρο τιμής στην «ανείπωτη φρίκη» που έζησαν τα θύματα των επιθέσεων.

Το 2016 ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα. Δεν ζήτησε συγγνώμη για την επίθεση, αλλά αγκάλιασε τους επιζώντες και έκανε έκκληση για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/this-day/669145_hirosima-75-hronia-apo-ti-ripsi-tis-atomikis-vomvas»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play