ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΦΕΡΕ ΕΛΠΙΔΑ

2

Μια ακόμη παράσταση αφιερωμένη στη Μικρασιατική καταστροφή και επικεντρωμένη στη θυσία του τελευταίου Επισκόπου της Ιωνικής γης, του μαρτυρικού Μητροπολίτη Χρυσόστομου, που κατακρεουργήθηκε από τους Τούρκους μόνο και μόνο για το Χριστιανικό του πνεύμα που γαλουχούσε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς.

Στην ατμόσφαιρα επικράτησε βαθιά συγκίνηση, γιατί η «ιστορία μέσα από τις στάχτες» τίτλος του έργου της πολυτάλαντης συγγραφέως Τάνιας Χαροκόπου σκιαγράφησε βήμα βήμα τις τελευταίες ώρες του μεγάλου ιεράρχη, ο οποίος ενώ θα μπορούσε να φύγει όπως άλλοι από την Ιωνική γη, προτίμησε να παραμείνει κοντά στο ποίμνιο του μέχρι την τελευταία στιγμή όπου συντελέστηκε και η μαρτυρική του εκτέλεση.

Στο ρόλο του Χρυσόστομου ο Χάρης Εμμανουήλ Αγγουράκης συνεπικουρούμενος από τους επίσης καταξιωμένους καλλιτέχνες της θεατρικής σκηνής Τάνια Τρύπη, Σταύρο Νικολαΐδη, Βασίλη Μπατσακούτσα, Κωνσταντίνα Σιλεβρή, Μαριλού Πανουτσοπούλου και Χρήστο Κάλλοου.

Τα χειροκροτήματα με το κλείσιμο της αυλαίας υπήρξαν …ατέρμονα.

Σημαντική στιγμή της βραδιάς η παρουσία στην παράσταση των απογόνων του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, της κυρίας Κατερινάς Καβουνίδου-Καυγαλάκη και του αδερφού της κύριου Φίλιππου Καβουνίδη, των οποίων η γιαγιά υπήρξε αδερφή του πολύπαθου Επισκόπου και ο παππούς τους μεγάλος Εθνικός ευεργέτης Φίλιππος Καβουνίδης, που διέσωσε με τα πλοία του και με φόβο της ίδιας του της ζωής, εκατοντάδες Έλληνες πρόσφυγες από την Τρίγλια της Μικράς Ασίας σώζοντάς τους από το τούρκικο μένος και μεταφέροντάς τους εν ασφαλεία στο λιμάνι της Ραφήνας. Και για τον λόγο αυτό η Ελλάδα τίμησε τον αείμνηστο καπετάν Φίλιππο Καβουνίδη κοσμώντας με τον ανδριάντα του την πλατεία της πόλης της Ραφήνας.

Την επετειακή παράσταση, που θα παρουσιαστεί και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 7 Νοεμβρίου, προλόγισε η οικοδέσποινα και Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Δ. Βικέλας» Νίνα-Ασπασία Βλάχου, η οποία απένειμε τιμητικές πλακέτες στην κυρία και στον κύριο Καβουνίδη τιμής ένεκεν εις μνήμην των ένδοξων προγόνων τους.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΦΕΡΕ ΕΛΠΙΔΑ

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΦΕΡΕ ΕΛΠΙΔΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ