Το πιο γλυκό φιλοδώρημα έρχεται από την «ελληνική λέξη που δεν μεταφράζεται»

73
γράφει η Εύα Μαυρίδου
γράφει η Εύα Μαυρίδου
 

«The Greek word that can’t be translated»

δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη λέξη ΦΙΛΟΤΙΜΟ, όπως άλλωστε είχε αναφέρει δημοσιογράφος του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού BBC σε άρθρο του λίγα χρόνια πριν.

Εμάς θα μας έφτανε να κρατήσουμε ως έννοια της λέξης και ως ουσία το παρακάτω απλό :

ΦΙΛΟΤΙΜΟ σημαίνει να πράττεις το καλό, επιδεικνύοντας υποδειγματική συμπεριφορά.
Αυτό έρχεται να μας το διδάξει ο παππούλης της ιστορίας μας, το οποίο μάλλον δεν χρειάστηκε να το διαβάσει σε κάποιο βιβλίο σχολείου ή να εξεταστεί πάνω σε αυτό στο τέλος της χρονιάς. Θεωρώ ότι μάλλον είναι έμφυτο, αλλά δεν θα μπορούσα να αποκλείσω την περίπτωση που διδάσκεσαι να πράττεις με ενσυναίσθηση όταν η ίδια η ζωή σου αλλάζει προς το καλύτερο από κάποιον που ήρθε στη θέση σου και έκανε αυτόν τον ”κόπο” για να αλλάξει τον κόσμο σου…και το πέτυχε!
Το παρακάτω που θα διαβάσετε ίσως να μην χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση ή ερμηνεία, το σίγουρο είναι ότι προσωπικά αγαπώ τον όρο ”ενσυναίσθηση” και πιστεύω ότι θα κάνει πολύ καλύτερη την καθημερινότητά μας, εμάς πιο ολοκληρωμένους ως ανθρώπους και σίγουρα πιο υγιή την κοινωνία μας.
Δικό σας..!

(Ο διανομέας εταιρείας εστίασης παραδίδει παραγγελίες και αφηγείται πώς ο ίδιος βίωσε μία από αυτές τις δύσκολες και χιονισμένες ημέρες που αφήσαμε πίσω μας…)

«Χθες βράδυ πήγα μια παραγγελία κοντά στο μαγαζί…
Ένας παππούλης πάνω από 80, ίσως και 90 με τη μασκούλα του, το μπαστουνάκι του… Του δίνω το φαγητό του, το οποίο κόστιζε €13.30… Μου έδωσε ακριβώς αυτό που βλέπετε στη φωτο, ρέστα δεν ήθελε… με κέρασε και σοκολατάκι.

Του είπα πως είναι πολύ καλός και πως είναι το πιο ωραίο φιλοδώρημα που πήρα εδώ και 1μιση χρόνο…

Και τότε ο παππούς μου είπε: «Είναι το λιγότερο, αγόρι μου που μπορώ να κάνω, μπροστά σε αυτό που κάνετε εσείς»…

Αφού τον ευχαρίστησα  ξανά, έφυγα για επόμενες διανομές. Επόμενη στάση στα 5 χιλιόμετρα περίπου από το μαγαζί… Μια κοπελίτσα με ένα σκυλάκι… Παραγγελία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, πληρωμένη… Αφού της έδωσα την παραγγελία της και χάιδεψα λίγο το άτακτο σκυλάκι της, μου είπε πως είναι άτακτο γιατί ήρθε το φαΐ του…Μια μερίδα γύρος…Έφυγα. Δεν μου άφησε ούτε σεντ…

Δεν με ενδιαφέρει, ούτε το λέω σαν παράπονο… απλά να τονίσω μια διαφορά… ανάμεσα σε 2 διαφορετικές γενεές. Ένας Άνθρωπος που έζησε πολλά, φτώχεια, πείνα, κατοχή, πόλεμο, χούντα και ξέρω γω τι άλλο, θεωρεί μεγάλο πράγμα που κάποιος γυρνάει μέσα στη νύχτα και στο κρύο για να του πάει να φάει…σε σέβεται σαν άνθρωπο, για αυτό που κάνεις. Από την άλλη, μια νέα κοπέλα που θα διαθέσει 7-8 ευρώ, για να φάει το σκυλάκι της, δίχως ίχνος εκτίμησης για τους ανθρώπους.. Που δεν εκτιμάει τίποτα και κανέναν, που θα παραγγείλει και μέσα στα χιόνια αφού το μαγαζί είναι ανοιχτό…Όπως έκαναν πολλοί προχθές με την σφοδρή χιονόπτωση…»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play