Το πέρασμα στη νέα μεταλιγνιτική εποχή και οι ενδιαφερόμενοι για το 230 μεγαβάτ ισχύος Φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ

31
Το πέρασμα σε νέα εποχή πυροδοτεί η έναρξη της μεταλιγνιτικής εποχής και σηματοδοτείται από Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 230 μεγαβάτ (τα 2 εξ’ αυτών τμήματα στα 15 κι ένα μεγάλο των 200 μεγαβάτ)στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο  θα καλύπτει εκτάσεις 200.000 λιγνιτικών στρεμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Πτολεμαίδα, Αμύνταιο, Φλώρινα) που ετοιμάζεται να κατασκευάσει η ΔΕΗ.
Από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοινώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί, υπογράφοντας για το πρώτο 15άρι την σύμβαση με τη ΜΕΤΚΑ, ενώ θα ακολουθήσει στη συνέχεια και η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το επόμενο διάστημα για το δεύτερο 15άρι.
Για το τμήμα των 200 μεγαβάτ υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τώρα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πέντε υποψήφιες εταιρείες (εγχώριες και ξένες), ενώ ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 110 εκατ ευρώ.
Το έργο της ΔΕΗ θα κατασκευασθεί και θα λειτουργήσεΙ στην Κοζάνη, με συνολικό προϋπολογισμό 130 εκατ ευρώ (110 εκατ. αυτό των 200 MW και από 10 εκατ. και 11,5 εκατ. τα δύο μικρά), θα αποτελεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα και σίγουρα θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πανευρωπαϊκά.
Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που έχουν έως τώρα καταθέσει προσφορές είναι οι παρακάτω:
  • AVAX
  • Η εταιρεία της Mytilineos, METKA-EGN.
  • Η ελληνική Resinvest, συμφερόντων Καραγκουλέ,
  • Η ARCHIRODO και
  • Η ελληνικών συμφερόντων Sunel UK, η οποία μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν στην Βρετανία, από κοινού με την κινεζική Shanghai Electric HongKong,

 

 

γράφει η Εύα Μαυρίδου
γράφει η Εύα Μαυρίδου

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play