ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ :Ενδείξεις συναισθηματικής και λεκτικής κακοποίησης στις σχέσεις!

31

Η συναισθηματική και λεκτική κακοποίηση είναι ένας ιδιαίτερα σοβαρός τύπος βίας που συναντάται σε ενδοοικογενειακές, φιλικές, κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις και η συνθήκη του Covid-19 με το άγχος, το φόβο και τη δυσφορία που μας πλήττει όλους την έχει εντείνει σημαντικά. Όπως και άλλοι τύποι κακοποίησης δεν έχει φύλο (ασκείται εξίσου από άνδρες και γυναίκες) και είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί ο θύτης για να διατηρήσει τον έλεγχο της σχέσης και της κατάστασης. Σαφέστατα όλοι οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν συνθήκες θυμού, θλίψης ή απογοήτευσης που ενδεχομένως οδηγούν σε αντίδραση και έντονη συμπεριφορά σε κάποιες περιπτώσεις. Εάν όμως μιλάμε για καταστάσεις που εξελικτικά οξύνονται ή επαναλαμβάνονται ανά τακτά διαστήματα χρειάζεται να το παρατηρήσουμε, να χαρτογραφήσουμε τα δικά μας συναισθήματα καθώς και τις πιθανές αντιδράσεις μας ώστε να προφυλαχθούμε από την κατάσταση, να οριοθετηθούμε και να προβούμε στις αλλαγές που χρειάζεται. Μερικές συμπεριφορές που σηκώνουν «κόκκινες σημαίες» συναισθηματικής και λεκτικής κακοποίησης θα μπορούσαν να είναι :
Εάν σας προσβάλλουν ή σας βρίζουν χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς,
Εάν συνεχώς σας επικρίνουν ή υποτιμούν,
Εάν σας λένε ότι δεν είστε και ποτέ δεν θα είστε αρκετά καλοί (αρκετά έξυπνοι, αρκετά όμορφοι, αρκετά αδύνατοι, αρκετά παραγωγικοί, αρκετά καλοί μαθητές/εργαζόμενοι κ.λπ.,) ή το υπονοούν με τη συμπεριφορά τους,
Εάν σας κατηγορούν για τις δικές τους εκρήξεις,
(ότι εσείς προκαλείτε την οργισμένη αντίδραση με τις πράξεις σας),
Εάν σας παρακολουθούν πού πηγαίνετε και με ποιον μιλάτε έμμεσα ή άμεσα, (ζητώντας πχ. αναφορά για τις κινήσεις σας),
Εάν σας κατηγορούν συνεχώς με άμεσους και έμμεσους τρόπους ότι τους εξαπατάτε, (και με έντονες εκρήξεις θυμού για υποτιθέμενη απιστία στις ερωτικές σχέσεις),
(περισσότερα στο γράφημα)
Εάν κάποια από αυτές τις καταστάσεις σας ακούγεται οικεία, ενδέχεται να αντιμετωπίζετε ή να ασκείτε συναισθηματική ή λεκτική κακοποίηση στη συγκεκριμένη σχέση σας. Αυτή η σχέση μπορεί να είναι ενδοοικογενειακή, ερωτική, φιλική ή εργασιακή. Αναζητήστε τα συναισθήματα που εσείς βιώνετε, αναγνωρίστε τα. Εάν βιώνετε κακοποίηση κατανοήστε ότι δεν είναι δικό σας σφάλμα (όπως πιθανόν σας έχει καταλογιστεί από το “θύτη”) Δεν υπάρχει ποτέ ΚΑΜΙΑ δικαιολογία και ΚΑΝΕΝΑ ελαφρυντικό στην εκδήλωση της κακοποιητικής συμπεριφοράς. Και κανένας άνθρωπος, για κανένα λόγο δεν αξίζει να κακοποιείται.
Εάν ασκείτε κακοποίηση αναζητήστε το συναίσθημα που σας ωθεί προς την κακοποιητική συμπεριφορά και επιχειρήστε να το αποκωδικοποιήσετε καθώς και τις πεποιθήσεις που ενδεχομένως το έχουν θρέψει.
Και στις δύο περιπτώσεις αν χρειαστείτε βοήθεια μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας που με αμερόληπτο τρόπο, σεβασμό και αποδοχή της συνθήκης σας θα παρέχει τη στήριξη που χρειάζεστε για να αλλάξετε αυτή την κατάσταση από όποια πλευρά και αν βρίσκεστε.
Με στοιχεία από το what.is.mental.illness & Psychology Today

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play