Συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χρηματοδότηση 600 εκατ. σε 35 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων

24
Συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χρηματοδότηση 600 εκατ. σε 35 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων

Σε συμφωνία προέβει η κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χρηματοδότηση 600 εκατ. ευρώ, ώστε να αναβαθμιστούν έξι μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων ώστε να μετατραπούν σε μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης (ΜΑΑ) και η αλλαγή των προδιαγραφών σε άλλες 11 μονάδες που βρίσκονται υπό κατασκευή ή έχουν αναδόχους ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για κονδύλια με τα οποία θα αναβαθμιστούν οι συγκεκριμένες 17 μονάδες και θα κατασκευαστούν άλλες 18 που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία ή θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεχίσει τις χρηματοδοτήσεις ζήτησε να μετατραπούν σε ΜΑΑ οι τέσσερις μονάδες επεξεργασίας που λειτουργούν με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε Ιωάννινα (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), Κοζάνη (Ηλέκτωρ), Σέρρες (Intrakat – Archirodon – Envitec) και Ηλεία (ΑΒΑΞ – Μεσόγειος). Επιπλέον θα αναβαθμιστούν οι μονάδες σε Χανιά και Αλεξανδρούπολη που κατασκευάστηκαν ως παραδοσιακά δημόσια έργα.

Οι σημερινές μονάδες υποστηρίζουν ως επί το πλείστον την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων και μόνο ενός τμήματος των χωριστά συλλεχθέντων βιοαποβλήτων. Με την αναβάθμιση σε ΜΑΑ θα μπορούν να δέχονται και να επεξεργάζονται κυρίως αστικά απορρίμματα που συλλέγονται χωριστά, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης, μέσω μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας.

Για να προσχωρήσει η χρηματοδότηση ύψους 600 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα έπρεπε να αλλάξουν οι προδιαγραφές σε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που προκηρύχθηκαν την τελευταία τριετία και αρκετές βρίσκονται υπό κατασκευή. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οι τρεις μονάδες που κατασκευάζονται μέσω ΣΔΙΤ (από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία. Στον ίδιο κατάλογο βρίσκονται και οι υπό κατασκευή μονάδες σε Θήβα, Αμάρι Κρήτης, Ζάκυνθο, Τρίκαλα, Σητεία, Χίο, Ηράκλειο και Κεφαλονιά.

Επιπλέον 18 μονάδες προωθούνται με τις νέες προδιαγραφές μεταξύ των οποίων οι μεγάλες υποδομές επεξεργασίας στην Αττική που έχουν προκηρυχθεί μέσω ΣΔΙΤ, αλλά οι σχετικοί διαγωνισμοί προχωρούν με αργό ρυθμό. Με ΣΔΙΤ έχουν προκηρυχθεί κι άλλες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, όπως σε Σαντορίνη και Κω.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ