ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

39
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1-3 Ιουλίου 1863 , Η μάχη του Gettysburg

Η μάχη του Gettysburg διεξήχθη στις 1-3 Ιουλίου 1863, μέσα και γύρω από την ομώνυμη πόλη, Πενσυλβάνια, από τις δυνάμεις της Ένωσης και των Συνομοσπονδιών κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Η μάχη περιλάμβανε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων
ολόκληρου του πολέμου και συχνά περιγράφεται ως το σημείο καμπής του πολέμου. Ο στρατός του Στρατηγού του Στρατηγού Τζορτζ Μέιντ Ποτόματς νίκησε τις επιθέσεις του Στρατού της Συμμαχίας Ρόμπερτ Έ. Λι της Βόρειας Βιρτζίνια, σταματώντας την εισβολή του Λι στον Βορρά.
Τη δεύτερη ημέρα της μάχης είχαν συγκεντρωθεί και οι δύο στρατοί. Η γραμμή της Ένωσης σχεδιάστηκε σε αμυντικό σχηματισμό που μοιάζει με ψαροκόκαλο. Αργά το απόγευμα της 2 Ιουλίου, ο Λι ξεκίνησε μια βαριά επίθεση στο αριστερό πλευρό της Ένωσης, και οι έντονες μάχες ξέσπασαν στο Little Round Top, το WheaKield, το Devil’s Den και το Peach Orchard. Στα δεξιά της Ένωσης, οι διαδηλώσεις του Ομοσπονδιακού Κράτους κλιμακώθηκαν σε
επιθέσεις πλήρους κλίμακας στο Culp’s Hill και στο Cemetery Hill. Σε όλο το πεδίο της μάχης, παρά τις σημαντικές απώλειες, οι υπερασπιστές της Ένωσης κράτησαν τις γραμμές τους.
Την τρίτη ημέρα, οι μάχες συνεχίστηκαν στον λόφο του Culp και οι μάχες ιππικού μαζεύτηκαν ανατολικά και νότια, αλλά το κύριο γεγονός ήταν μια δραματική επίθεση πεζικού από 12.500 Συνομοσπονδίες ενάντια στο κέντρο της ενωσιακής γραμμής στο Cemetery Ridge, γνωστό ως Picket’s Charge.  Η επίθεση απωθήθηκε από το πυροβόλο όπλο της Ένωσης και το πυροβολικό, με μεγάλη απώλεια για τον ομοσπονδιακό στρατό.
Ο Λι οδήγησε το στρατό του σε ένα βασανιστικό καταφύγιο πίσω στη Βιρτζίνια. Μεταξύ 46.000 και 51.000 στρατιωτών και από τα δύο στρατεύματα, ήταν θύματα στην τριήμερη  μάχη, η πιο δαπανηρή στην ιστορία των ΗΠΑ.
Στις 19 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Λίνκολν χρησιμοποίησε την τελετή αφιέρωσης για το Εθνικό Νεκροταφείο του Γκέτυσμπουργκ για να τιμήσει τους πεσόντες στρατιώτες της Ένωσης και να επαναπροσδιορίσει τονσκοπό του πολέμου στην ιστορική του διεύθυνση Γκέτυσμπουργκ.
γράφει ο Νικόλας-Εφραίμ Παπαδόπουλος

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play