“Σαν Σήμερα” 25 Ιουλίου

25

επιμέλεια: kifissiacity.gr

"Σαν Σήμερα" 25 Ιουλίου
γράφει ο Κώστας Κοντογιαννίδης

 

“Σαν Σήμερα” 25 Ιουλίου

"Σαν Σήμερα" 25 Ιουλίου
(Τα εγκαίνια της διώρυγας της Κορίνθου)

1893: Εγκαινιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα, η διώρυγα της Κορίνθου από τον Βασιλέα Γεώργιο Α΄ παρουσία του πρωθυπουργού Χαριλάου Τρικούπη, που λίγο αργότερα θα κηρύξει τη χώρα σε πτώχευση.
1912: Ένας αρχαιολόγος από την Τραπεζούντα ο Γεώργιος Α. Μακρίδης, άνοιξε μεγάλο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, αγοράζει παλαιά νομίσματα και άλλα αντικείμενα, όπως εικόνες, βιβλία, μαργαριτάρια και κάθε συλλεκτικό είδος για να γίνει παράδειγμα προς μίμηση ακόμα και στην Αθήνα
1917: Καταδικάζεται σε θάνατο κι εκτελείται στο Παρίσι ως πράκτορας των Γερμανών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Μαργαρίτα Γκιρτρουίντα Ζελ, γνωστή ως Μάτα Χάρι. Γεννήθηκε το 1876 στην Ολλανδία και ήταν διάσημη χορεύτρια σε καμπαρέ.

"Σαν Σήμερα" 25 Ιουλίου
(Εφυγε από τη ζωή ο λογοτεχνης Γιάννης Κονδυλάκης)

1920: Έφυγε από τη ζωή ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος Ιωάννης Κονδυλάκης. Γεννήθηκε το 1861 στη Βιάννο Λασιθίου Κρήτης και ηταν πρώτος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και ιδρυτικό μέλος της. Γνωστά λογοτεχνικά του έργα, «Πατούχας» και «όταν ήμουν δάσκαλος», «άθλιοι των Αθηνών» κ.α.
1923: Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Αργύρης Εφταλιώτης. Γεννήθηκε το 1849 στη Μήθυμνα της Λέσβου και το κανονικό του όνομα ήταν Κλεάνθης Μιχαηλίδης. Έγραψε ποιητικές συλλογές («παλιοί σκοποί», Τραγούδια ξενιτεμένου) και διάφορα διηγήματα.
1929: Ψηφίζεται από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου ο νόμος «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών», γνωστός ως «Ιδιώνυμο» με στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης.

"Σαν Σήμερα" 25 Ιουλίου
(Πέντε στρατηγοί νικητές των Ιταλών το 1940, εξορία στα Στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία

1943: Η Γερμανική Γκεστάπο, συλλαμβάνει στην Αθήνα τους πέντε στρατηγούς ήρωες του ΟΧΙ, Παπάγο, Μπακόπουλο, Κοσμά, Πιτσίκα και Δέδε, πριν χαρούν την πτώση του Μουσολίνι. Οδηγούνται σιδηροδρομικώς στα Στρατόπεδα Συγκεντρώσεως στην Γερμανία.
1967: Πεθαίνει ο διακεκριμένος ζωγράφος Κώστας Παρθένης. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1878, σπούδασε ζωγραφική στη Βιέννη και το Παρίσι ηρθε στην Αθήνα, αγιογράφησε το ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Φαλήρου και ήταν δάσκαλος στη Σχολή Καλών Τεχνών των μετέπειτα μεγάλων ζωγράφων μας.
1984 – Η Σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια (Svetlana Savitskaya) γίνεται η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα.

"Σαν Σήμερα" 25 Ιουλίου
(Έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Βαρκελώνη)

1992: Αρχίζουν στη Βαρκελώνη οι 25οι Ολυμπιακοί Αγώνες με τη συμμετοχή 9.367 αθλητών και αθλητριών από 169 χώρες. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Γερμανία εμφανίζεται ενωμένη και χωριστά από την Σοβιετική Ένωση οι χώρες Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play