“Σαν Σήμερα” 23 Ιουλίου

21

επιμέλεια:kifissiacity.gr

γράφει ο Κώστας Κοντογιαννίδης

“Σαν Σήμερα” 23 Ιουλίου

1880: Τρομακτική πυρκαϊά από… «άγνωστη αιτία», εξερράγη στην Οινόη του Πόντου, που κατέκαυσε μεταξύ άλλων και δύο ελληνικά σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής λέσχης. Έτσι, την επόμενη σχολική χρονιά και αδυνατούντων των κατοίκων να ανεγείρουν νέα σχολεία, τα παιδιά θα φοιτήσουν στην απομείνασα Αλληλοδιδακτική Σχολή.
1882: Τραγωδία σε αρμένικη οικογένεια στη συνοικία Υπαπαντής Τραπεζούντας. Εκλάπησαν από το σπίτι χρυσά φλωριά και τον γιο δράστη της κλοπής ανακάλυψαν οι δυο μεγάλες αδελφές του από… «μαντική χασμωδία» (έδρασαν ως… μέντιουμ). Ο νέος κατελήφθη από οργή, άρπαξε μαχαίρι κατέσφαξε τις δυο αδελφές του και αυτοκτόνησε.
1917: Ορκίζεται ενώπιον της Βουλής και εκφωνεί το λόγο του θρόνου ο βασιλιάς Αλέξανδρος. Την ίδια στιγμή, με τη φροντίδα των Γάλλων ο πατέρας του Κωνσταντίνος βρισκόταν εξόριστος στο Παλέρμο και οι φιλοβασιλικοί Μεταξάς, Δραγούμης, Μερκούρης, Πεσμαζόγλου, Δούσμανης κ.α. οδηγούνται εξορία στην Κορσική.
1919: Πεθαίνει στη Σκόπελο ο πολιτικός και καθηγητής Σπυρίδων Λάμπρος. Γεννήθηκε το 1851 στην Κέρκυρα, σπούδασε σε Παρίσι, Λειψία, Λονδίνο και Βιέννη, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρωθυπουργός τυο 1916-17, άφησε σπουδαίο συγγραφικό έργο. Κόρη του ήταν ο Λίνα, σύζυγος του πρωθυπουργού Παναγή Τσαλδάρη.

1954: Συγκαλείται η «Παγκύπριος Εθνοσυνέλευσις», εκδίδει ψήφισμα με το οποίο ζητεί από τον ΟΗΕ να δικαιώσει την «περί της Ενώσεως της Κύπρου μετά της Ελλάδος αξίωσιν…», ενώ μετά την θεία λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκφωνεί λόγο που ονομάστηκε « όρκος της Φανερωμένης».
1966: Πεθαίνει, την ώρα που η τηλεόραση έπαιζε την ταινία που πρωταγωνιστούσε, οι «αταίριαστοι», ο αμερικανός ηθοποιός Μοντγκόμερι Κλίφτ. Γεννήθηκε το 1920 στη Νεμπράσκα με γνωστή την ομοφυλοφιλία του στο Χόλυγουντ. Έπαιξε στα «Παιδιά χωρίς όνομα, Μια θέση στον ήλιο, Όσο υπάρχουν άνθρωποι, απόρρητα της Νυρεμβέργης
1969: Ανακοινώνεται στις ΗΠΑ ότι ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κέννεντυ, κατηγορείται για εγκατάλειψη θύματος, γιατί ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου που ανετράπη και σκοτώθηκε η γραμματέας του και εξαφανίστηκε.
1982: Πεθαίνει από πνευμονικό οίδημα ο ηθοποιός Γιώργος Γαβριηλίδης. Γεννήθηκε το 1908, έπαιξε στο θέατρο και σε περίπου πενήντα κινηματογραφικές ταινίες. ΄Ηταν σύζυγος της επίσης ηθοποιού Μαρίκας Κρεββατά.

1996: Πεθάνει, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, η δημοφιλέστατη και καταξιωμένη ηθοποιός, Αλίκη- Σταματίνα Βουγιουκλάκη. Με μανιάτικη καταγωγή, γεννήθηκε στο Μαρούσι το 1934 και κατέκτησε το θέατρο και τον κινηματογραφο. Παντρεύτηκε τον Δημ. Παπαμιχαήλ με τον οποίο πρωταγωνίστησαν σε πολλές από τις 40 ταινίες που έχει παίξει.
2003: Πεθαίνει η ελληνίδα ηθοποιός Υβόν Σανσόν. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1926 από πατέρα γαλλορώσο και μητέρα τουρκάλα και έγινε πολύ γνωστή από την ταινία «Μια ζωή την έχουμε» με τον Δημήτρη Χόρν, έπαιξε και σε άλλες ταινίες και πέθανε στην Μπολόνια της Ιταλίας όπου ζει η κόρη της Τζάνα.

2018: Φονικές πυρκαγιές ξέσπασαν στην Κινέττα και κυρίως στο Μάτι της Ραφήνας όπου έχασαν τη ζωή τους κατά τραγικό τρόπο 102 άτομα που κάηκαν ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους. Στο Μάτι και στην Κινέττα κάηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς εκατοντάδες κατοικίες και οι περιουσίες των κατοίκων. Πάντως αποδίδονται ευθύνες στις ηγεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και την ηγεσία τυ Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που αμέλησαν ή αδράνησαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play