“Σαν Σήμερα” 22 Ιουλίου (φωτο)

3
“Σαν Σήμερα” 22 Ιουλίου (φωτο)

            επιμέλεια:Ι.Αμαξηλάτη

"Σαν Σήμερα" 22 Ιουλίου (φωτο)
γράφει ο Κώστας Κοντογιαννίδης

 

"Σαν Σήμερα" 22 Ιουλίου (φωτο)
Στρατιωτικό πλωτό νοσοκομείο φέρνει 1.100 τραυματίες από την Σμύρνη)

1921: Κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά, προερχόμενο από την Σμύρνη, το στρατιωτικό  πλωτό νοσοκομείο Κωνσταντινουπόλεως με 1.100 τραυματίες στρατιώτες του Μικρασιατικού μετώπου, ανάμεσα τους είναι και 29 αξιωματικοί

1929:  Πανπροσφυγικό Συνέδριο συγκαλείται στη  Θεσσαλονίκη όπου ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος θα  προτείνει λογικές λύσεις στα εκκρεμή προσφυγικά ζητήματα.

1934:  Σκοτώνεται σε θέατρο του Σικάγου, σε ενέδρα αστυνομικών ο 31χρονος διάσημος ληστής Τζών Ντίλιγκερ, που σε 9 μήνες διέπραξε 11 ληστείες  σε τράπεζες με 15 νεκρούς αστυνομικούς και 11 μέλη της συμμορίας του.

1944:  Με εισήγηση ενός βρετανού και ενός αμερικανού οικονομολόγων ιδρύεται στη Συνδιάσκεψη του  Μπρέτον Γούντζ,  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το «αδελφάκι» του η Παγκόσμια Τράπεζα…

1970: Αεροπλάνο της Ολυμπιακής,  με κατεύθυνση την Αθήνα από τη Βηρυτό, με 80 επιβάτες, κατελήφθη από 4 αεροπειρατές ( μαζί και η γνωστή Λεϊλά Χαλέντ». Στο Ελληνικό, μετά από διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Στ. Παττακό απελευθέρωσαν  τους επιβάτες, κι έφυγαν για το Κάϊρο.

"Σαν Σήμερα" 22 Ιουλίου (φωτο)
Ο Χομεϊνί απαγόρευσε τη μουσική από τα ραδιόφωνα γιατί διαφθείρου τους νέους

1979:  Στην Τεχεράνη, ο Αγιατολαχ Χομεϊνί απαγόρευσε να μεταδίδεται μουσική από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας,  ισχυριζόμενος ότι συντελεί στην διαφθορά των νέων.

1980: Ο πρωταθλητής της Ελληνορωμαϊκής πάλης Στέλιος Μηγιάκης, ανακηρύχθηκε  χρυσός ολυμπιονίκης στους  Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας στην κατηγορία των 62 κιλών. Χάλκινα μετάλλια κέρδισαν, ο Τάσος Μπουντούρης στην ιστιοπλοΐα και ο Χατζηγιαννίδης στα 62 κιλά της ελευθέρας πάλης

1981: Επίθεση με βόμβες και πιστόλια σημειώθηκε στο τουριστικό πρακτορείο της  Ευγενίας Αγγελικούση στον Πειραιά από παλαιστινίους. Νεκροί η Αγγελικούση και ο υπάλληλος της  Δ. Μαλατάντης ενώ τραυματίσθηκαν 90 άτομα από την βόμβα.

"Σαν Σήμερα" 22 Ιουλίου (φωτο)
(Έφυγε ο  τροβαδούρος τα αγάπης Τώνης Μαρούδας)

1988: Πέθανε  από καρκίνο ο «τροβαδούρος της αγάπης» Τώνης Μαρούδας. Γεννήθηκε  στην Πάτρα το 1920 ορφάνεψε μικρός, εργάστηκε ασχολήθηκε με την μουσική έγραψε σπουδαία τραγούδια, όπως  το τραγούδι «τι ειν’ αυτό που το λένε αγάπη» που το  τραγούδησε η Σοφία Λώρεν,. Άλλες μεγάλες επιτυχίες του, « και η βάρκα γύρισε μόνη», «εγώ θα κόψω το κρασί», «μένω σε κάποια γειτονιά»  κ.α.

1993: Πέθανε ενώ κολυμπούσε στην θαλάσσια περιοχή του Δήλεσι ο ηθοποιός Γιάννης Αργύρης. Είχε γεννηθεί στο Σχηματάρι της  Ευβοίας  το 1918 κι έπαιξε σε πολλές ταινίες.

2011: Ένας παρανοϊκός στη Νορβηγία, ο Αντερς Μπέρινγκ Μπράϊβικ, οπλισμένος  στο νησί Οτόγια , πυροβολώντας εναντίον του πλήθους σκότωσε  77 άτομα διαφόρων ηλικιών,  τους οποίους χαρακτήρισε  εχθρούς της πατρίδος του.

"Σαν Σήμερα" 22 Ιουλίου (φωτο)
(έφυγε από τη ζωή ο  ποιητής και   στιχουργός Μάνος Ελευθερίου)

2018: Έφυγε από τη ζωή από έμφραγμα του μυοκαρδίου,  ο ποιητής και στιχουργός  Μάνος  Ελευθερίου. Γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1938 έγραψε πάνω από 400 τραγούδια , όπως «το τραίνο φεύγει στις 8» , «ο χάρος βγήκε παγανιά»,  «σ’ αυτήν γειτονιά»,  « τα λόγια κα τα χρόνια»,  «στα χρόνια της υπομονής», «παραπονεμένα λόγια» , που μελοποίησαν μεγάλοι συνθέτες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ