“Σαν Σήμερα” 21 Ιουλίου

38

γράφει ο Κώστας Κοντογιαννίδης

επιμέλεια:kifissiacity.gr

“Σαν Σήμερα” 21 Ιουλίου

0356 π.Χ.: Ο Ηρόστρατος, με ροπή στις καταστροφές, πυρπολεί το ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο και καταστρέφει ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
1774: Υπογράφεται μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή με βαρείς όρους για την Τουρκία και ευνοϊκούς για την Ελλάδα, όπως είναι η υπεράσπιση των ορθοδόξων χριστιανών που ζουν υπό τον Οθωμανικό ζυγό και η ελεύθερη ναυσιπλοϊα ελληνικών πλοίων με ρωσική σημαία.
1903: Καρατομήθηκαν στο Παλαμήδη πέντε καταδικασθέντες σε θάνατο για φόνους Ιω. Δημοτσάνος, Γ. Καζίτης, Θ. Παπαθανασίου, Αντ. Καρύδας και Ευ. Αγγελακόπουλος. Λίγο πριν την εκτέλεση πέθανε ο δήμιος και διορίσθηκε άλλος!!!
1920: Το θωρηκτό «Αβέρωφ» διασχίζει το Βόσπορο και αγκυροβολεί συμβολικά, πραγματοποιώντας τη μεγάλη στιγμή για τον Ελληνισμό, απέναντι από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

1940: Βαπτίσθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο στη Μητρόπολη Αθηνών με ανάδοχο τον θείο του βασιλιά Γεώργιο Β΄ ο γιος του πρίγκιπα και διαδόχου του ελληνικού θρόνου, ο μετέπειτα βασιλιάς Κωνσταντίνος.
1951: Δολοφονήθηκε στην Ιερουσαλήμ ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμντουλάχ, από έναν ψαρά, φανατικό ισλαμιστή, την ώρα που μετέβαινε να προσευχηθεί στο τέμενος του Ομάρ.
1959: Το στρατοδικείο Αθηνών, καταδίκασε για κατασκοπεία τον Μανώλη Γλέζο σε φυλάκιση 5 ετών, αν και ο πρόεδρος του εξήρε ως ηρωική του πράξη το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη.

1965: Σε αιματηρά επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας , σκοτώθηκε στη γωνία των οδών Εδουάρδου Λώ και Σταδίου ο 23χρονος φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας.

1969: Ιστορικός σταθμός για την Επιστήμη, μεγαλειώδες επίτευγμα των Αμερικανών! Στις 4.56΄ το πρωί, ο κοσμοναύτης Νήλ Άρμστρονγκ πάτησε το πόδι του στη σελήνη, λέγοντας: «Είναι ένα μικρό βήμα του ανθρώπου, αλλά μεγάλο άλμα δια την ανθρωπότητα».
1975: Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη των 21 συνωμοτών του πραξικοπήματος «της πιτζάμας» όπως ονομάστηκε η κίνηση του Φεβρουαρίου 1975 από αμετανόητους Ιωαννιδικούς αξιωματικούς

1994: Άγνωστοι διέρρηξαν την Μητρόπολη των Αθηνών και έκλεψαν τάματα και εικόνες αξίας 1 εκατ. δρχ. Οι δράστες είχαν κρυφτεί στο Ναό, έδρασαν όταν έκλεισε ανενόχλητοι και διέφυγαν σπάζοντας την κλειδαριά της πόρτας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play