Σαν Σήμερα το 1999 ο Τζον Κέννεντι jr χάνει τη ζωή του όταν το αεροπλάνο που πιλοτάριζε κατέπεσε και συνετρίβη

230
γράφει η Ιωάννα Αμαξηλάτη

Σαν Σήμερα το 1999 ο Τζον Κέννεντι τζούνιορ, 39 ετών, γιος του δολοφονηθέντος προέδρου των ΗΠΑ Κέννεντυ, δικηγόρος και εκδότης, χάνει τη ζωή του όταν το αεροπλάνο που πιλοτάριζε με κατεύθυνση τη Μασαχουσέτη κατέπεσε και συνετρίβη

Σαν Σήμερα το 1999 ο Τζον Κέννεντι jr χάνει τη ζωή του όταν το αεροπλάνο που πιλοτάριζε κατέπεσε και συνετρίβη

Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια, ήταν σαν σήμερα το 1999 όταν το αεροπλάνο του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι τζούνιορ, συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στις ακτές του νησιού Martha’s Vineyard στη Μασαχουσέτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες, ο ίδιος, η σύζυγός του, Καρολάιν Μπεσέτ Κένεντι, και η αδερφή της, Λόρεν Μπεσέτ.

Παρότι της παρόδου των χρόνων ένα νέο βιβλίο με τίτλο «America’s Reluctant Prince» του ιστορικού Στίβεν Μ. Κίλον μας ξαναθυμίζει την ιστορία και επικεντρώνεται στη λάθος εκτίμηση του πιλότου Τζον Κένεντι jr που στοίχισε τη ζωή σε αυτόν, στη σύζυγό του και στην αδελφή της.

Ο Κίλον γνωρίστηκε για πρώτη φορά με τον Τζον Κένεντι Τζούνιορ στο πανεπιστήμιο του Μπράουν το 1981 όπου και έγιναν αμέσως φίλοι…. και ο Κίλον συνεχίζει…

Αναφέρεται στις τελευταίες ώρες του Τζον Κένεντι Τζούνιορ και το πώς το απόγευμα της 16ης Ιουλίου 1999, ο γιος της Τζάκι Κένεντι έλεγξε τον καιρό πριν φύγει από το γραφείο του για το αεροδρόμιο του Έσεξ στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου βρισκόταν το αεροπλάνο του.

Προφανώς ο Τζον Κένεντι δεν είδε κάποιο εμπόδιο από πλευράς καιρικών συνθηκών και συνέχισε τη διαδικασία του ταξιδιού (αξιοσημείωτο βέβαια ότι ο Τζον Κένεντι Τζούνιορ δεν είχε ολοκληρώσει τον κύκλο μαθημάτων στο ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα όργανα των αεροσκαφών!)

Στην πορεία όμως ο καιρός άλλαξε και έτσι όταν το αεροπλάνο του απογειώθηκε στις 8.30 μ.μ. ουσιαστικά κατευθυνόταν σε μια βαθιά ομίχλη με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του και μιας καθοδικής πορείας που ακολούθησε!

Οι εκτιμήσεις του Κίλον συγκλίνουν στα μοιραία λάθη του πιλότου Τζον Κένεντι, τη λάθος εκτίμηση για τις καιρικές συνθήκες, την πτήση πάνω από τον ωκεανό αλλά και του ότι έστω και τελευταία στιγμή δε σταμάτησε κάπου προκειμένου να υποχωρήσουν οι κακές καιρικές συνθήκες. Μετά λύπης του ο Κίλον ανακοινώνει ότι η ευθύνη βαραίνει μόνο τον Τζον Κένεντι Τζούνιορ και τον χαρακτηρίζει απερίσκεπτο αναλαμβάνοντας ωστόσο τις ευθύνες του ως ιστορικός που αναγκάστηκε να μιλήσει με “σκληρά” λόγια για τον καλύτερό του φίλο

Ο Κίλον συνεχίζει και μελετά όλη την ιστορία των Κένεντι αναφερόμενος στους θανάτους που σημαδεύουν την οικογένεια και τον ψυχικό κόσμο του Τζον Κένεντι τζούνιορ ο οποίος βίωσε τη δολοφονία του πατέρα του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, το θάνατο του θείου του Ρόμπερτ Κένεντι και αργότερα και το θάνατο του πατριού του Αριστοτέλη Ωνάση  και όλα αυτά μέσα σε χρόνια δύσκολα για την παιδική του ηλικία που παρότι “πρίγκηπας” μέσα στο Λευκό Οίκο ζει ψυχοφθόρες καταστάσεις και ημέρες έντονου φόβου για το τι μέλλει γενέσθαι…
Μετά από μελέτες με ειδικούς ο Κίλον καταλήγει πως ίσως με όλα αυτά που συνέβησαν ο Τζον Κένεντι Τζούνιορ ήθελε να ζήσει τη ζωή του στο έπακρο αψηφώντας τον κίνδυνο, δίνοντας προτεραιότητα στο ότι ήθελε έντονα να ζήσει πριν “φύγει” όπως μέλη από την  οικογένειά του αλλά και του ότι ήταν ατρόμητος απέναντι στον κίνδυνο ενώ ίσως και ο κίνδυνος να ήταν συναρπαστικός για εκείνον και του τι θα μπορούσε να του προκαλέσει..

Στο τέλος βέβαια ο ιστορικός ξεκαθαρίζει πως σκοπός του βιβλίου του δεν είναι να κρίνει τον πιλότο Τζον Κέννεντι jr αλλά να καταλάβει καλύτερα τις συνθήκες που του τον στέρησαν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play