Σαν σήμερα, Γιορτή σήμερα 5 Αυγούστου, εορτολόγιο

20

Εορτολόγιο: Νόννα, Νόνα. Ευσίγνιος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1687 Ο Ισαάκ Νεύτων εκδίδει το κυριότερο έργο του, τις τρίτομες «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας», όπου παραθέτει τα τρία αξιώματα της μηχανικής και το νόμο της βαρύτητας.

1821 Τουρκικά πλοία κανονιοβολούν τη Σάμο και επιχειρούν απόβαση. Η δύναμη αποβάσεως υφίσταται πανωλεθρία.

1824 Ελληνικές δυνάμεις από 600 άντρες με επικεφαλής τους Οπλαρχηγούς Γκούρα, Μαμούρη, Ρούκη και Πρεβεζιάνο δέχονται στην περιοχή του Μαραθώνα επίθεση από 2.000 Γενίτσαρους και 1.000 άλλους Τούρκους του Ομέρ Πασά της Καρύστου. Οι Έλληνες τρέπουν σε φυγή τους Τούρκους, οι οποίοι θα αφήσουν στο πεδίο της μάχης 260 νεκρούς και τον αρχηγό των Γενιτσάρων, Ιμπραήμ.

1830 Η Γαλλία εισβάλλει στην Αλγερία και κατακτά το Αλγέρι κι άλλες περιοχές.

1833 Νισεφόρ Νιεπς, γάλλος εφευρέτης, στον οποίο πιστώνεται η πρώτη σωζόμενη φωτογραφία. (Γεν. 7/3/1765)

1889 Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας, Ζαν Κοκτώ

1897 Γεννιέται ο Γεώργιος Γρίβας («Διγενής»), αρχηγός της οργάνωσης ΕΟΚΑ (Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών).

1911 Γεννήθηκε ο Γάλλος πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζωρζ Πομπιντού

1913 Γεννήθηκε ο Γεώργιος Κωστάκης, έλληνας συλλέκτης έργων τέχνης της ρωσικής πρωτοπορίας. (Θαν. 9/3/1990)

1932 Ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ γίνεται πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Την επόμενη χρονιά δίνει στον εαυτό του υπερεξουσίες και εγκαθιδρύει δικτατορία, η οποία κρατά σχεδόν 4 δεκαετίες.

1934 «Ματωμένη Πέμπτη»: Στις ΗΠΑ, η αστυνομία πυροβολεί κατά απεργών λιμενεργατών και σκοτώνει δύο, κατά τη διάρκεια της απεργίας των εργατών του λιμανιού του Σαν Φρανσίσκο και ολόκληρης της Δυτικής Ακτής, η οποία διήρκεσε 83 μέρες. 109 άνθρωποι τραυματίζονται.

1943 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί εξαπολύουν επίθεση στο Κούρσκ της ΕΣΣΔ, βόρεια του Χαρκόβου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της ιστορίας με χρήση τεθωρακισμένων. Η μάχη του Κουρσκ θα λήξει στις 23 Αυγούστου με νίκη των Σοβιετικών έναντι των Γερμανών.

1946 Ο Γάλλος μηχανικός Λουί Ρεάρ επιδεικνύει το πρώτο μαγιό μπικίνι σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι.

1948 Θεσπίζεται από τους Εργατικούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

1965 Η Μαρία Κάλλας δίνει την τελευταία της παράσταση, τραγουδώντας «Τόσκα» στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου.

1969 Πέθανε ο γερμανός αρχιτέκτονας και ιδρυτής του Μπαουχάους, Βάλτερ Γκρόπιους. Έργο του και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

1972 Πέθανε ο Μάριος Χάκκας, έλληνας συγγραφέας. (Γεν. 1931)

1973 Στη Χιλή, ο Πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε συγκροτεί νέα κυβέρνηση μετά από τις αναταραχές που προκαλούνται και οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες από την εποχή που ανέβηκε στην εξουσία.

1975 To Πράσινο Ακρωτήριο ανεξαρτητοποιείται από την Πορτογαλία.

1986 Ξανανοίγει για το κοινό το Άγαλμα της Ελευθερίας, στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, μετά από εντατικές εργασίες συντήρησης.

1989 Κλείνει δικαστικά η «υπόθεση Ιράνγκεϊτ», ενός σκανδάλου που είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρήγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο είχε –επισήμως- καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας».

1991 Ο Νέλσον Μαντέλα εκλέγεται πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.

1996 Γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, η Ντόλι, στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ρόσλιν στη Σκοτία. Το πιο διάσημο πρόβατο στον κόσμο αποτελεί γενετικό αντίγραφο της μητέρας του, ενός προβάτου που είχε γεννηθεί 6 χρόνια νωρίτερα.

tilegrafimanews.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play