Σαν σήμερα, Γιορτή σήμερα 12 Αυγούστου, εορτολόγιο

2
Σαν σήμερα, Γιορτή σήμερα 12 Αυγούστου, εορτολόγιο

Εορτολόγιο: Φώτιος. Ανίκητος

12 Αυγούστου: Άγιοι Φώτιος και Ανίκητος – Ο Φώτιος ήταν ανεψιός του Ανίκητου. Κατάγονταν και οι δύο από τη Νικομήδεια.
Όταν ο Διοκλητιανός θέλησε να κινήσει διωγμό κατά των χριστιανών, μίλησε μπροστά στη Σύγκλητο με τους πιο υβριστικούς λόγους εναντίον τους.

Εκεί ήταν παρών και ο Ανίκητος, που όταν άκουσε αυτά τα λόγια του βασιλιά, όχι μόνο δεν φοβήθηκε, αλλά σηκώθηκε με θάρρος, δήλωσε ότι είναι χριστιανός και είπε στο Διοκλητιανό: «Πλανάσαι, βασιλιά, αν νομίζεις ότι με τα μέτρα κατά των Χριστιανών θα πετύχεις τους ασεβείς σκοπούς σου.

Μάθε ότι οι χριστιανοί αποτελούν σήμερα την υγιέστερη μερίδα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Και θα ήταν ανόητοι και αναίσθητοι αν πίστευαν στα είδωλα. Γι’ αυτό όποια μέτρα και αν πάρεις εναντίον τους, στο τέλος ζημιωμένος θα είσαι εσύ, ενώ αυτοί ένδοξοι μάρτυρες». Ο Διοκλητιανός, προσβεβλημένος από την παρατήρηση του Ανίκητου, διέταξε και τον έριξαν τροφή σε ένα τρομερό λιοντάρι.

Αλλά το λιοντάρι σταμάτησε την άγρια ορμή του και ημέρεψε σαν πρόβατο. Τότε έγινε μεγάλος σεισμός και συνετρίβησαν πολλά ειδωλολατρικά αγάλματα. Κατόπιν τον έβαλαν σε τροχό με αναμμένη φωτιά από κάτω. Αλλά ω του θαύματος, ο τροχός σταμάτησε και η φωτιά έσβησε. Τότε έτρεξε και τον αγκάλιασε ο ανεψιός του Φώτιος. Μόλις είδαν αυτό οι ειδωλολάτρες, έδεσαν και τους δύο μέσα στο λεγόμενο λουτρό του Αντωνίου. Και αφού υπερθέρμαναν το νερό, παρέδωσαν και οι δύο ένδοξα το πνεύμα τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

323 π.Χ. Πεθαίνει ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης, που έλεγε ότι το πρόβλημα της ζωής είναι «γυμναστική και αρετή». Σ’ αυτόν οφείλεται η έννοια «κυνισμός» (έλεγε ότι είναι σκύλος «κυν»)

38 π.X. πέθανε, σε ηλικία 39 ετών, η βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα. Λέγεται ότι άφησε ένα φίδι να τη δαγκώσει στο στήθος για να μην δει το θρίαμβο του Οκταβιανού Αύγουστου

1204 ο δόγης της Βενετίας Ερρίκος Δάνδολος αγοράζει σε τιμή ευκαιρίας (5.000 χρυσά δουκάτα) την Κρήτη από τον Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό.

1612 πέθανε ο Ιταλός συνθέτης Τζιοβάνο Γκαμπριέλι

1613 πέθανε ο Κρητικός ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος.

1633 πέθανε ο Ιταλός συνθέτης και τραγουδιστής Τζακόπο Πέρ

1833 πεθαίνει στο ζωολογικό κήπο ‘Άρτις Ματζίστα» το τελευταίο κουάγκα, σπάνιο είδος ζέβρας.

1849 γεννήθηκε ο Αμερικανός ζωγράφος Άμποτ Θάγιερ, θεωρούμενος και «πατέρας του καμουφλάζ» στον πόλεμο.

1851 ο Ισαάκ Σίνγκερ κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη ραπτομηχανή.

1877 ο Τόμας Έντισον κατασκευάζει το φωνόγραφο.

1877 ο Αμερικανός αστρονόμος Αζάφ Χολ ανακαλύπτει τον ένα από τους δυο δορυφόρους του Άρη, το Δήμο

1881 γεννήθηκε ο Σεσίλ ντε Μιλ, ένας από τους πιο επιτυχημένους σκηνοθέτες του 20ου αιώνα

1887 γεννήθηκε ο Αυστριακός φυσικός Έργουιν Σρέντιγκερ, που ασχολήθηκε με την κβαντομηχανική

1910 τα αποτελέσματα των εκλογών για την ελληνική εθνοσυνέλευση φέρουν ως επιτυχόντες πολλούς λαϊκούς υποψηφίους, που δεν ανήκουν σε κόμματα. Πρώτος επιλαχών στην Αττικοβοιωτία, με μεγάλη πλειοψηφία, εκλέγεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1914 η Βρετανία μπαίνει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.

1921 οι ελληνικές δυνάμεις, μετά από πολυήμερη εξαντλητική πορεία, φτάνουν στην περιοχή του Σαγγάριου ποταμού.

1927 γεννήθηκε ο τσελίστας Μσιστλάβ Ροστροπόβιτς

1927 Το Λαϊκό Κόμμα αποχωρεί από την κυβέρνηση συνασπισμού προκαλώντας κυβερνητική κρίση. Σχηματίζεται κυβέρνηση «ευρέως» συνασπισμού με τα υπόλοιπα κόμματα της «οικουμενικής» υπό τον Αλ. Ζαΐμη.

1930 γεννήθηκε ο Τζορτζ Σόρος

1931 γεννήθηκε ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος και δραματουργός, Γουίλιαμ Γκόλντμαν

1932 σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Αρχαία Αγορά. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και τα ψηφοδέλτια εξοστρακισμού του Αριστείδη.

1933 στην Ελλάδα, εγκρίνεται νομοσχέδιο για τη λογοκρισία θεατρικών έργων και κινηματογραφικών ταινιών.

1940 η βρετανική ΡΑΦ χτυπά οχυρά των Ναζί με 500 αεροπλάνα, ενώ 400 βομβαρδιστικά του Ράιχ αδειάζουν το φορτίο τους στις βρετανικές ακτές.

1953 Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα 871 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.052 να μείνουν άστεγοι. Ζάκυνθος, Ιθάκη και Κεφαλλονιά υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή.

1955 πέθανε ο Γερμανός συγγραφέας Τόμας Μαν, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929. («Το μαγικό βουνό», «Δρ Φάουστους», «Θάνατος στη Βενετία»).

1960 μπαίνει σε τροχιά ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, ο Έκο Ι.

1961 ανακαλύπτονται μοναδικά ξύλινα αρχαία αγγεία στη Βραυρώνα.

1964 η Νότιος Αφρική αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο λόγω του «απαρτχάιντ». Ο αποκλεισμός θα λήξει το 1992 με την κατάρρευση του καθεστώτος.

1975 η Ελλάδα χάνει από τις ΗΠΑ με 104-56 για το Διηπειρωτικό Κύπελλο δημιουργώντας το χειρότερο της ρεκόρ (- 54) στο μπάσκετ.

1979 στο Ιράν, η λογοκρισία οδηγεί στην πυρά πολλά βιβλία.

1981 η ΙΒΜ παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή (PC).

1985 η Ιαπωνία βιώνει τη μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία όλων των εποχών, όταν ένα μπόινγκ 747 των ιαπωνικών αερογραμμών συντρίβεται στο βουνό Ογκούρα με αποτέλεσμα 520 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

1988 κάνει πρεμιέρα εν μέσω αντιδράσεων η ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε «Ο Τελευταίος Πειρασμός», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.

1989 πέθανε ο Αμερικανός φυσικός και συνεφευρέτης του τρανζίστορ Γουίλιαμ Σόκλι

1992 πέθανε ο λαϊκός βάρδος του κλαρίνου Τάσος Χαλκιάς

1993 συμφωνία επιτυγχάνεται μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Ομίλου Περογιαννάκη για την πώληση του ναυπηγείου Νεώριου Σύρου.

2000 βυθίζεται αύτανδρο στη Βόρεια Θάλασσα το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Κουρσκ.

2004 παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο

2004 Ξεσπά το σκάνδαλο Κεντέρη – Θάνου, μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι δύο ολυμπιονίκες αρνούνται να περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ, πέφτουν θύματα τροχαίου ατυχήματος με μοτοσικλέτα, το οποίο χαρακτηρίζεται σκηνοθετημένο, και τίθενται εκτός αγώνων.

2015 Πέθανε ο τραγουδιστής Γιώργος Ζωγράφος

vimaorthodoxias.gr / tilegrafima.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ