Σαν Σήμερα απεβίωσε η Αλίκη-Σταματίνα Βουγιουκλάκη, η ηθοποιός, γεννημένη στο Μαρούσι, που κατέκτησε το θέατρο και τον κινηματογράφο

5
Σαν Σήμερα απεβίωσε η Αλίκη-Σταματίνα Βουγιουκλάκη, η ηθοποιός, γεννημένη στο Μαρούσι, που κατέκτησε το θέατρο και τον κινηματογράφο

επιμέλεια:maroussi.city

1996: Πεθαίνει, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, η δημοφιλέστατη και καταξιωμένη ηθοποιός, Αλίκη- Σταματίνα Βουγιουκλάκη. Με μανιάτικη καταγωγή, γεννήθηκε στο Μαρούσι το 1934 και κατέκτησε το θέατρο και τον κινηματογράφο. Παντρεύτηκε τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ με τον οποίο πρωταγωνίστησαν σε πολλές από τις 40 ταινίες που έχει παίξει.

Από μικρή ηλικία ακόμη η “εθνική μας σταρ” είχε πλούσιο υποκριτικό ταλέντο, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε αρκετές σχολικές παραστάσεις.

Η  Αλίκη – Σταματίνα γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι. Τα παιδικά της χρόνια ήταν φτωχικά και δύσκολα καθώς στην κατοχή ο πατέρας της δολοφονήθηκε και η μητέρας της μεγάλωσε μόνη της τρία παιδιά, την Αλίκη, τον Αντώνη και τον Τάκη.

Το 1952 έδωσε εξετάσεις στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, χωρίς να το πει στην οικογένειά της καθώς το επάγγελμα του ηθοποιού για την εποχή αποτελούσε ντροπή! Μόλις στο δεύτερο έτος της σχολής το 1953 “παίζει” σε έναν μικρό ρόλο της Λουιζόν στον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου, ενώ τον ίδιο χρόνο αναλαμβάνει και το ρόλο της Ολυμπίας στις «Φουσκοθαλασσιές» του Δημήτρη Μπόγρη.

Η επαφή της στον κινηματογράφο ξεκινά το 1954 κατ΄αρχήν με την ταινία «Το Ποντικάκι» και στη συνέχεια τη συνεργασία της με το θίασο Κοτοπούλη, το θίασο της Κατερίνας και τέλος με το θίασο του Κώστα Μουσούρη, ο οποίος την έχρισε και πρωταγωνίστρια.

Το 1961 η Αλίκη Βουγιουκλάκη δημιουργεί το δικό της θίασο, ανεβάζοντας τα έργα «Καίσαρ και Κλεοπάτρα», «Χτυποκάρδια στο θρανίο» κ.α. Θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην καριέρα της η γνωριμία της με το Φιλοποίμενα Φίνο, η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία του, τη «Φίνος Φιλμ», και μαζί κάνουν αρκετές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου όπως «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Η Λίζα και η άλλη», «Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια», «Η Μαρία της Σιωπής», «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας», «Το κορίτσι με τα παραμύθια», «Διακοπές στην Αίγινα», «Έρωτας στους αμμόλοφους», «Αστέρω», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Μανταλένα», «Η Υπολοχαγός Νατάσσα», «Η ψεύτρα» ….

Με τον ρόλο της στη «Μανταλένα» κέρδισε το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου, το 1960, στο Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης ενώ και η παρουσία της στο Φεστιβάλ Καννών δεν θα περάσει απαρατήρητη!

Με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ γνωρίζονται το 1959 στην ταινία “Αστέρω” όπου ξεκινά η δική τους ιστορία για να φτάσουν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου στις 18 Ιανουαρίου 1965 και να αποκτήσουν το μοναχογιό τους Γιάννη… ο γάμος τους πέρασε δύσκολες περιόδους με τέλος που αποτελείτο από αρκετές δικαστικές διαμάχες και οριστικοποιείται στις 4 Ιουλίου του 1979.

Όταν η αίγλη του ελληνικού κινηματογράφου αρχίζει να “ξεφτίζει” η Αλίκη Βουγιουκλάκη επικεντρώνεται κυρίως στο θέατρο όπου και σημείωσε μεγάλες επιτυχίες όπως το «Καμπαρέ», «Εβίτα», «Ωραία μου κυρία», «Πέπσι», «Λυσιστράτη». Η θεατρική της παρουσία λαμβάνει τέλος το 1996 με το έργο «Η Μελωδία της Ευτυχίας» των Ρότζερς και Χάμερσταϊν, στο ρόλο της Μαρίας ενώ συγχρόνως έρχεται αντιμέτωπη με καρκίνο καλπάζουσας μορφής για να φύγει από τη ζωή στις 23 Ιουλίου 1996.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ