ΠOΞEN, ABEBAIOTHTA ΓIA TO MEΛΛON TOY KΛAΔOY TΩN ΞENAΓΩN

4
ΠOΞEN, ABEBAIOTHTA ΓIA TO MEΛΛON TOY KΛAΔOY TΩN ΞENAΓΩN

Το maroussi.city συναντήθηκε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξεναγών όπου και μεταφέρει τα μέγιστα των προβλημάτων τους μετά την κρίση του επαγγέλματός τους λόγω covid-19.

O κλάδος των ξεναγών στη χώρα μας έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού και την απαγόρευση των ταξιδίων σε όλο τον κόσμο.

ΠOΞEN, ABEBAIOTHTA ΓIA TO MEΛΛON TOY KΛAΔOY TΩN ΞENAΓΩN

Έχει χαθεί όλη η εργασία των ξεναγών στο 100% από Μάρτιο μέχρι και Ιούνιο, μία εποχή του χρόνου που θεωρείται υψηλή περίοδος λόγω των πολυάριθμων γκρουπ τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα, Ιούλιος-Οκτώβριος, δε θα θυμίζει σε καμία περίπτωση τα προηγούμενα χρόνια.

Ενώ λοιπόν η απώλεια εισοδήματος είναι ολοκληρωτική, οι ξεναγοί θα πάρουν (δεν έχει εισπραχθεί ακόμη) μόνο την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
Με το κλείσιμο όμως των συνόρων και την απαγόρευση της εισόδου στην χώρα, όλοι οι ξεναγοί έμειναν άνεργοι. Θα τιμωρηθούν λοιπόν εξαιτίας της φύσης του επαγγέλματός τους;

Οι ξεναγοί, αν και έχουν πολλούς εργοδότες, έχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είναι μισθωτοί, πληρώνουν φόρους στο κράτος και ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ (ΙΚΑ).

Το υπουργείο τουρισμού εκτιμώντας την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών των ξεναγών της Ελλάδας που οφείλεται στην εκπαίδευσή τους και τη συνεχή τους επιμόρφωση, αποφάσισε την επαναλειτουργία και των σχολών ξεναγών της Κρήτης και της Κέρκυρας, μετά από αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και την ίδρυση νέας σχολής στη Ρόδο.

ΠOΞEN, ABEBAIOTHTA ΓIA TO MEΛΛON TOY KΛAΔOY TΩN ΞENAΓΩN

Για το καλό όμως του Ελληνικού Τουρισμού οι ξεναγοί πρέπει να στηριχτούν για να επιβιώσουν ! Οι ξεναγοί προσφέρουν αξία και αίγλη στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι ξεναγοί (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών) ζητούν:

  • Για τους μήνες Μάϊο και Ιούνιο, να επεκταθεί το μέτρο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. με όλες τις παροχές και διευκολύνσεις που δόθηκαν στους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους που τη δικαιούνταν.
  • Από το μήνα Ιούλιο και μετά, εφόσον ο τουρισμός παραμένει σε τέλμα και η απώλεια εργασίας συνεχίζεται – σημειώνουμε ότι το άνοιγμα των ξενοδοχείων δε σημαίνει έναρξη εκδρομών και ξεναγήσεων – ζητούμε να ενταχθούμε, ως άνεργοι, στην τακτική επιδότηση ανεργίας του ΟΑΕΔ, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να δοθεί ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ξεναγούς μέχρι το 2022.
  • Μετάθεση των φορολογικών μας υποχρεώσεων και διευκολύνσεις στις πληρωμές.
  • Τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας των ξεναγών και υποβολή σε εβδομαδιαία δωρεάν τεστ σε όσους ξεναγούς εργάζονται.

Τέλος κάνουν έκκληση στα συναρμόδια υπουργεία να τους ακούσουν και να σταθούν στο πλευρό τους!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΕΝΑΓΩΝ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών  

Κρίτων Πιπέρας (Πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ