Περιοδοντική Νόσος και Στυτική Δυσλειτουργία

11

επιμέλεια:kifissiacity.gr

γράφει ο Βασιλειάδης Ηλίας
Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΨΣΥ *

Η Περιοδοντική Νόσος (Π.Ν.), μια χρόνια στοματική βακτηριακή φλεγμονή, η συχνότητα της οποίας κυμαίνεται από 20% έως 50% στο γενικό πληθυσμό, καταστρέφει τον συνδετικό ιστό των δοντιών και βαθμιαία μπορεί να οδηγήσει σε απώλειά τους και μείωση της ικανότητας μάσησης αλλά και λεκτικής προφοράς του ατόμου.

Περιοδοντική Νόσος και Στυτική Δυσλειτουργία

Η Στυτική Δυσλειτουργία (Σ.Δ.), η οποία εμφανίζεται σε άντρες όλων των ηλικιών, χαρακτηρίζεται από την αδυναμία να επιτευχθεί ή να διατηρηθεί επαρκής στύση για ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της σχέσης ενός ζευγαριού. Η Σ.Δ. διακρίνεται σε δύο, κυρίως, τύπους: την οργανική και την ψυχογενή.

Τόσο τα παλαιότερα όσο και τα πιο σύγχρονα δεδομένα επιδημιολογικών ερευνών έχουν εντοπίσει συσχέτιση ανάμεσα στην Π.Ν. και τη Σ.Δ. Η συσχέτιση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι και οι δύο παθήσεις έχουν πολλούς κοινούς προγνωστικούς παράγοντες κινδύνου όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η χρήση ουσιών όπως ο καπνός και το αλκοόλ.

Ανασκόπηση 5 μελετών με συνολικά 213.076 συμμετέχοντες, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2019 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine, παρουσίασε συγκεντρωτικά τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί έως τώρα για τη συσχέτιση της περιοδοντικής νόσου και της στυτικής δυσλειτουργίας:

  • Η Περιοδοντική Νόσος συμβάλλει στην ενδοθηλιακή δυσλειτουργία των αγγείων.
  • Οι ασθενείς με Περιοδοντική Νόσο είχαν 2,85 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με Στυτική Δυσλειτουργία.
  • Η Περιοδοντική Νόσος συσχετίστηκε και με τη μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης.

Mayo Clinic

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play