Οι ερευνητές πέταξαν τόνους απορριμμάτων από καφέ σε ένα δάσος. Έτσι φαίνεται τώρα!

20
Οι ερευνητές πέταξαν τόνους απορριμμάτων από καφέ σε ένα δάσος. Έτσι φαίνεται τώρα!

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την παραγωγή καφέ είναι ότι παράγει μια απίστευτη ποσότητα αποβλήτων. Μόλις οι κόκκοι καφέ διαχωριστούν από τα κεράσια, περίπου το 45% ολόκληρης της βιομάζας απορρίπτεται.

Έτσι, για κάθε λίβρα καβουρδισμένου καφέ που απολαμβάνουμε, μια ισοδύναμη ποσότητα πολτού καφέ απορρίπτεται σε μαζικές χωματερές σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι πολτού καφέ απορρίπτονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές πέταξαν τόνους απορριμμάτων από καφέ σε ένα δάσος. Έτσι φαίνεται τώρα!

Όταν απορρίπτονται ακατάλληλα, τα απόβλητα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο έδαφος και τις πηγές νερού.

Ωστόσο, με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Βρετανικής Οικολογικής Εταιρείας  διαπιστώθηκε ότι ο πολτός καφέ δεν είναι μόνο μια ενόχληση που πρέπει να απορριφθεί. Μπορεί να έχει απίστευτα θετικό αντίκτυπο στην αναγέννηση αποψιλωμένων περιοχών του πλανήτη.

Το 2018, ερευνητές από το ETH-Zurich και το Πανεπιστήμιο της Χαβάης ενημέρωσαν για 30 φορτηγά απόρριψης χαρτοπολτού σε μια περιοχή υποβαθμισμένης γης στην Κόστα Ρίκα. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε ένα πρώην αγρόκτημα καφέ που υπέστη ταχεία αποψίλωση των δασών τη δεκαετία του 1950.

Ο πολτός του καφέ είχε πάχος 1,5 μέτρο σε όλη την περιοχή.

Ένα άλλο οικόπεδο κοντά στην χωματερή πολτού καφέ έμεινε μόνο του για να λειτουργήσει ως έλεγχος για το πείραμα.

“Τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα.” Η Δρ Ρεμπέκα Κόουλ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε. “Η περιοχή που υποβλήθηκε σε επεξεργασία με ένα παχύ στρώμα πολτού καφέ, μετατράπηκε σε ένα μικρό δάσος σε μόλις δύο χρόνια, ενώ το οικόπεδο ελέγχου παρέμεινε κυρίαρχη από μη αυτόχθονα βοσκοτόπια.”

Σε μόλις δύο χρόνια, η περιοχή που υποβλήθηκε σε επεξεργασία με πολτό καφέ είχε κάλυμμα θόλου 80%, σε σύγκριση με μόλις το 20% της περιοχής ελέγχου. Έτσι, η περιοχή που υποβλήθηκε σε επεξεργασία με πολτό καφέ, αυξήθηκε τέσσερις φορές πιο γρήγορα. Σαν μία δόση καφεΐνης,να αναζωογόνησε τη βιολογική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ο θόλος ήταν επίσης τέσσερις φορές ψηλότερος από αυτόν του ελέγχου.

Η περιοχή που υποβλήθηκε σε επεξεργασία με καφέ, εξάλειψε επίσης ένα χωροκατακτητικό είδος γρασιδιού που υπήρχε στο έδαφος και απέτρεπε τη ανάπτυξη και επέκταση των δασών. Η εξάλειψή του επέτρεψε σε άλλα αυτόχθονα είδη να αναλάβουν και να επαναποικίσουν την περιοχή.

“Αυτή η περιπτωσιολογική μελέτη δείχνει ότι τα γεωργικά υποπροϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση της ανάκτησης των δασών σε υποβαθμισμένες τροπικές εκτάσεις. Σε περιπτώσεις όπου η επεξεργασία αυτών των υποπροϊόντων επιβαρύνεται με κόστος για τις γεωργικές βιομηχανίες, η χρήση τους για την αποκατάσταση για την επίτευξη παγκόσμιων στόχων αναδάσωσης μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα σενάριο «win-win», δήλωσε ο Δρ Cole.

Εάν τα αποτελέσματα είναι επαναλαμβανόμενα, είναι επωφελής για τους πότες καφέ και το περιβάλλον.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι θεραπείες εδάφους με καφέ, μπορούν να είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την αναδάσωση της υποβαθμισμένης γης. Μπορούν επίσης να εργαστούν για να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των δασών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συμφωνία του Παρισιού του 2016 κατέστησε την αναδάσωση σημαντικό μέρος της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Η συμφωνία παρέχει κίνητρα στις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών, να προωθήσουν τη διατήρηση των δασών και τη βιώσιμη διαχείριση και να ενισχύσουν τα αποθέματα άνθρακα των δασών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

“Ελπίζουμε ότι μία τέτοια μελέτη είναι ένα σημείο εκκίνησης για άλλους ερευνητές και βιομηχανίες για να ρίξουν μια ματιά στο πώς θα μπορούσαν να κάνουν την παραγωγή τους πιο αποτελεσματική δημιουργώντας δεσμούς με το παγκόσμιο κίνημα αποκατάστασης”, δήλωσε ο Δρ Cole.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play