Οι αστρονόμοι βρήκαν την πλησιέστερη γνωστή μαύρη τρύπα στη Γη

6
Οι αστρονόμοι βρήκαν την πλησιέστερη γνωστή μαύρη τρύπα στη Γη

Η πλησιέστερη μαύρη τρύπα που έχει βρεθεί είναι μόλις 1.560 έτη φωτός από τη Γη, αναφέρει μια νέα μελέτη. Η μαύρη τρύπα, που ονομάζεται Gaia BH1, έχει μάζα περίπου 10 φορές τη μάζα του ήλιου και περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι που μοιάζει με ήλιο.

Οι πιο γνωστές μαύρες τρύπες κλέβουν και τρώνε αέριο από τεράστια συντροφικά αστέρια. Αυτό το αέριο σχηματίζει έναν δίσκο γύρω από τη μαύρη τρύπα και λάμπει έντονα στις ακτίνες Χ. Αλλά οι πεινασμένες μαύρες τρύπες δεν είναι οι πιο κοινές στον γαλαξία μας. Πολλές είναι οι “γαλήνιες” μαύρες τρύπες που δεν είναι στη μέση του γεύματος, τις οποίες οι αστρονόμοι ονειρευόντουσαν να βρουν εδώ και δεκαετίες. 

Ο αστροφυσικός Kareem El-Badry και οι συνεργάτες του στράφηκαν σε πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα από το διαστημόπλοιο Gaia, το οποίο χαρτογραφεί με ακρίβεια τις θέσεις δισεκατομμυρίων αστεριών (SN: 6/13/22). Ένα αστέρι που περιστρέφεται γύρω από μια μαύρη τρύπα σε ασφαλή απόσταση δεν θα φαγωθεί, αλλά θα τραβηχτεί πέρα ​​δώθε από τη βαρύτητα της μαύρης τρύπας. Οι αστρονόμοι μπορούν να ανιχνεύσουν την κίνηση του άστρου και να συμπεράνουν την παρουσία της μαύρης τρύπας.

Από τα εκατοντάδες χιλιάδες αστέρια που έμοιαζαν να σύρονται από ένα αόρατο αντικείμενο, μόνο ένα φαινόταν καλός υποψήφιος για τη μαύρη τρύπα. Οι επακόλουθες παρατηρήσεις με άλλα τηλεσκόπια υποστηρίζουν την ιδέα της μαύρης τρύπας, αναφέρει η ομάδα στις 2 Νοεμβρίου στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society .

Η Gaia BH1 είναι η πλησιέστερη μαύρη τρύπα στη Γη που ανακαλύφθηκε ποτέ — η επόμενη πιο κοντινή είναι περίπου 3.200 έτη φωτός μακριά. Αλλά μάλλον δεν είναι το πλησιέστερο που υπάρχει, ή ακόμα και το πιο κοντινό που θα βρούμε ποτέ. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια μαύρες τρύπες στον Γαλαξία μας, αλλά σχεδόν όλες είναι αόρατες.

Η επόμενη δημοσιοποίηση δεδομένων από τη Gaia αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ