Νέο φορολογικό με αναπτυξιακό πρόσημο

2

Η Κέλλυ Κοντογεώργη αναφέρεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με αναπτυξιακό πρόσημο που σύντομα θα ψηφιστεί από την Βουλή. Σκοπό έχει να προσελκύσει επενδύσεις και στοχευμένες φορολογικές απαλλαγές, ενώ ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.


Το φορολογικό νομοσχέδιο που είναι ήδη σε διαβούλευση και μέχρι την Τρίτη, 14 Ιουλίου, εισάγει μια σειρά από φοροαπαλλαγές και κίνητρα με βασικό σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

Στόχος του νέου νομοσχεδίου η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος της Ελλάδας. Και βελτίωση μόνο ένα πράγμα σημαίνει. Ελκυστικό, θετικό περιβάλλον, με κίνητρα που θα «σαγηνεύσουν» τις εταιρίες που θέλουν να επιχειρήσουν στην Ελλάδα.

Μάλιστα το νέο φορολογικό περιβάλλον που σκοπεύει η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει, θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον ισχύοντα Αναπτυξιακό Νόμο και τις λοιπές διάσπαρτες φορολογικές διατάξεις του.

Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση των πολύτεκνων οικογενειών και των ευπαθών ομάδων. Την παροχή φορολογικών κινήτρων για τη διανομή μέρους των κερδών των επιχειρήσεων στους εργαζόμενους, με την μορφή μετοχών. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς το μέτρο αυτό είναι την ίδια ώρα αναπτυξιακό, καθώς αναμένεται να βελτιώσει την παραγωγικότητα της εργασίας.

Με διάταξη του νομοσχεδίου, περιορίζεται η φορολογική επιβάρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα με εισαγωγικό συντελεστή 9% και ενθαρρύνονται οι παροχές σε είδος.

Περιλαμβάνει ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, μέσω της καθιέρωσης χαμηλού συντελεστή φορολογίας (10%) για τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα.

Φορολογικό με αναπτυξιακή διάσταση

Στην αναπτυξιακή διάσταση του νέο φορολογικού εντάσσεται και η μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων, από 28% σε 24% και των μερισμάτων, από 15% σε 10%.

Ρύθμιση του νομοθετήματος αναφέρει και την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας μέσω της αναστολής του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας. Αλλά και της φορολογικής ελάφρυνσης των επενδυτικών εταιρειών και των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε ακίνητα.

Στις έμμεσα αναπτυξιακές ρυθμίσεις καταγράφετε η ηλεκτρονική τιμολόγηση που θα φέρει περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Υπάρχουν διατάξεις που καθιερώνουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή για αλλοδαπούς συνταξιούχους. Έτσι θα ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση και θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εξηγούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Στις πολύ κρίσιμες διατάξεις και εκείνες που προωθούν την εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Με αυτές θα περιοριστεί ο  χρόνος απονομής δικαιοσύνης που σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για επενδύσεις στη χώρα μας.

Το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου εμπεριέχει και την περιβαλλοντική διάσταση που θα περιλαμβάνει ο νέος τρόπος φορολογίας αυτοκινήτων. Πρόκειται να ενισχύσει τη χρήση λιγότερο ρυπογόνων, καθώς και τα φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play