Μια φωτογραφία που άλλαξε την πορεία του πολέμου του Βιετνάμ

9

Αν η ευρύτερη επίθεση του Τετ αποκάλυψε χάος όπου η κυβέρνηση προσπαθούσε να προβάλει τον έλεγχο, η φωτογραφία του Άνταμς έκανε τους ανθρώπους να αναρωτιούνται εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίζονταν για έναν δίκαιο σκοπό. Μαζί, υπονόμευσαν το επιχείρημα για τον πόλεμο σε δύο μέτωπα, οδηγώντας πολλούς Αμερικανούς στο συμπέρασμα όχι μόνο ότι δεν μπορούσε να κερδηθεί, αλλά και ότι, ίσως, δεν θα έπρεπε να είναι.

Η φωτογραφία “τροφοδότησε μια αναπτυσσόμενη αφήγηση στον απόηχο της επίθεσης στο Τετ ότι ο πόλεμος του Βιετνάμ έμοιαζε όλο και περισσότερο με έναν πόλεμο που δεν κερδίζει”, δήλωσε ο Robert J. McMahon, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Και νομίζω ότι περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να αναρωτιούνται αν ήμασταν, στην πραγματικότητα, τα καλά παιδιά στον πόλεμο ή όχι».

Ένας αρχηγός της αστυνομίας είχε εκτοξεύσει μια σφαίρα στο κεφάλι ενός άνδρα με χειροπέδες, κατά πιθανή παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης. Και ο αξιωματούχος δεν ήταν κομμουνιστής, αλλά μέλος της κυβέρνησης του Νοτίου Βιετνάμ, σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Έγινε ένα διαφορετικό είδος ερωτήματος στους Αμερικανούς από το αν ο πόλεμος ήταν κερδισμένος ή όχι», δήλωσε ο Christian G. Appy, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στο Amherst. «Πραγματικά εισήγαγε ένα σύνολο ηθικών ερωτημάτων που θα διαμόρφωναν όλο και περισσότερο τη συζήτηση για τον πόλεμο του Βιετνάμ: Είναι η παρουσία μας στο Βιετνάμ νόμιμη ή δίκαιη και διεξάγουμε τον πόλεμο με έναν ηθικό τρόπο;»

Τους μήνες μετά την επίθεση στο Τετ, η κοινή γνώμη άλλαξε πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο σημείο του πολέμου, είπε ο Δρ Μακ Μάχον. Η φωτογραφία του Άνταμς κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ και το περιοδικό Time την χαρακτήρισε ως μία από τις 100 με τη μεγαλύτερη επιρροή που τραβήχτηκαν ποτέ .

«Μπορείτε να μιλήσετε για «τη φωτογραφία εκτέλεσης από τον πόλεμο του Βιετνάμ» και όχι μόνο η γενιά που τον έζησε, αλλά πολλές γενιές μπορούν να θυμηθούν αυτή την εικόνα», είπε η Σούζαν Ντ. Μόλερ, η συγγραφέας του «Σκοποβολή πολέμου: Φωτογραφία και the American Experience of Combat» και καθηγητής ΜΜΕ και διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. «Αμέσως έγινε κατανοητό ότι ήταν ένα εικονίδιο».

Ωστόσο, οι αποφάσεις για το πώς να εμφανιστεί αυτή η φωτογραφία και άλλες γραφικές εικόνες του πολέμου του Βιετνάμ ήταν θέματα συζήτησης στην αίθουσα σύνταξης των Times. «Θυμάμαι ορισμένες φωτογραφίες», είπε ο επιδραστικός συντάκτης φωτογραφίας John G. Morris, ο οποίος πέθανε στα 100 του πέρυσι , «τις οποίες μόλις ήμουν αποφασισμένος να βάλω στην πρώτη σελίδα». Αυτή ήταν μια, όπως και η φωτογραφία του 1972 μιας γυμνής 9χρονης, του Phan Thi Kim Phuc , που δραπετεύει από επίθεση ναπάλμ. Αυτό έτρεξε στο κάτω μέρος της σελίδας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ