Με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής η ολοκλήρωση του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού – Στα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

5
Με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής η ολοκλήρωση του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού – Στα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Γ. Πατούλης: «Αξιοποιήσαμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο πόρους του ΠΕΠ Αττικής που ξεπερνούν τα 78 εκ. ευρώ, για την ανάπλαση σημαντικών πολιτιστικών, ιστορικών και αρχιτεκτονικών χώρων»

 

Στην ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια Αττικής στη χρηματοδότηση ώριμων έργων που αφορούν στον Ελληνικό Πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Aττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ), στην Πλάκα. Μάλιστα ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι κατά τη παρούσα αυτοδιοικητική περίοδο, η Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΠΕΠ χρηματοδότησε πάνω από 48 πράξεις πολιτισμού, με συνολική δαπάνη η οποία ξεπέρασε τα 78 εκατ. ευρώ. 

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, του Δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη, των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Πολιτισμού Ε. Δουνδουλάκλη και Γ. Διδασκάλου, του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ν. Πέππα, του Προϊστάμενου της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόση, της Διευθύντριας του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού Ε. Μελίδη, υπηρεσιακών στελεχών  και εκπροσώπων φορέων.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος  Πατούλης με αφορμή τα εγκαίνια δήλωσε: «Είναι μεγάλη η χαρά, αλλά και η ικανοποίηση, όταν διαπιστώνουμε την πορεία υλοποίησης ενός σημαντικού έργου όπως είναι αυτό του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, η Α’ Φάση του οποίου χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και η Β’ Φάση του χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Πρόκειται για ένα έργο συνολικής δημόσιας δαπάνης 14.000.000 € περίπου. Πρόκειται για ένα εμβληματικό μουσείο το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, εδώ στην Πλάκα και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Η Περιφέρεια Αττικής, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πόρους του ΠΕΠ Αττικής, συμβάλει στην ανάπλαση σημαντικών πολιτιστικών, ιστορικών και αρχιτεκτονικών χώρων όπως είναι ο συγκεκριμένος. Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι μέσα από τη γόνιμη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού μπορούν να αναδειχθούν, αποκατασταθούν και αξιοποιηθούν τέτοιου είδους οικοδομήματα και ιστορικοί χώροι».

Το Μουσείο

Το ΜΝΕΠ αναπτύσσεται στο οικοδομικό τετράγωνο, που περικλείεται από τις οδούς ‘Αρεως, Αδριανού, Βρυσακίου και Κλάδου, και συγκροτείται από 18 κτήρια και τον περιβάλλοντα χώρο τους. Η νέα έκθεση διακρίνεται σε αυτοτελείς θεματικές ενότητες, κάθε μία από τις οποίες στεγάζεται σε ένα κτήριο. Εκτός της μόνιμης έκθεσης, το ΜΝΕΠ διαθέτει χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρους περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, καφετέρια και πωλητήριο.

 

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, ένα από τα παλιότερα μουσεία της χώρας, ιδρύθηκε το 1918. Στη νέα μόνιμη έκθεση το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον άνθρωπο.

Η αποκατάσταση των 18 κτηρίων του ΜΝΕΠ, ολοκληρώθηκε το 2021, με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής-ΕΣΠΑ 2007-2013, συνολικό προϋπολογισμό 6.300.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

 Η έκθεση των μονίμων συλλογών του Μουσείου, που περιλαμβάνουν αντικείμενα από τα μέσα του 18ου αι. έως τη δεκαετία του 1970, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, πολυμέσα και ποικίλο εποπτικό υλικό, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής-ΕΣΠΑ 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 8.166.000 ευρώ, ενώ οι ψηφιακές εφαρμογές στο ΕΠΑΝΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 2.183.000 ευρώ. Φορέας υλοποίησης στα δύο τελευταία έργα ήταν το ΜΝΕΠ

DNK_5365-1000x718
DNK_5146-1000x718
DNK_5154-1000x718
DNK_5173-1000x718
DNK_5183-1000x718

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play