ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΗΛΑ ΦΕΤΟΣ

0

Μειωμένη η εγχώρια παραγωγή (γύρω στους 240.000 τόνους) στα μήλα αλλά η ποιότητά τους παραμένει καλή. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσοστό μείωσης, περίπου, 10% σε σχέση με πέρυσι.

ΜΉΛΑ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Πήλιο: Ενθαρρυντικά τα νέα από την Ζαγορά καθώς λόγω νέων φυτεύσεων παρατηρείται, έστω και μικρή, αύξηση της παραγωγής. Τιμές παραγωγού ελαφρώς αυξημένες.

Κοζάνη: Οι χαλαζοπτώσεις του Μαϊου προκάλεσαν πολλές ζημιές. Σε κάποιες περιοχές ανήλθαν, μάλιστα, στο 100%. Μειωμένη η παραγωγή, γενικά, με πολύ καλή ποιότητα. Τιμές παραγωγού ίδιες με πέρυσι (40 – 80 λεπτά/ Kg).

Λάρισα: Προβλήματα κατά την άνθιση, σύμφωνα με μηλοπαραγωγούς. Αποτέλεσμα μείωση σε παραγωγή της τάξης των 30 – 70% ανάλογα με την ποικιλία. Τιμές παραγωγού από 25 – 35 λεπτά/ Kg.

Καστοριά: Καταστροφές στη σοδειά από παγετούς οδήγησαν σε απώλειες ύψους έως και 70% σε κάποιες περιοχές. Τιμές παραγωγού στα περσινά επίπεδα.

Αρκαδία: Καλή η παραγωγή φέτος, μάλλον κατά τι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, με καλή ποιότητα καρπών.

ΜΉΛΑ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Αναφορικά με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Μήλου και Αχλαδιού (WAPA) η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλου, το 2017, κυμαίνεται γύρω στους 9.343.000 τόνους. Εμφανίζεται μειωμένη κατά 21% από την περσινή χρονιά και κατά 23% από τον μέσο όρο της τελευταίας 3ετίας. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στους παγετούς κατά την άνθιση και σε ξηρασίες την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού.

Αναλυτικά, σε χώρες της Ε.Ε έχουμε μεγάλη μείωση σε Γερμανία (46%), Πολωνία (29%) και Ιταλία (23%). Η Γαλλία, κρατήθηκε στο -8%. Σχετικά με τις ποικιλίες, στα Golden Delicious έχουμε μείωση κατά 18%, στα Gala κατά 3% και στα Red Delicious 9%.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΑ ΜΉΛΑ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πέρυσι, οι εξαγωγές έσπασαν όλα τα κοντέρ και ανήλθαν στους 104.270 τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος τους (περίπου 65.000 τόνοι) είχε προορισμό την Αίγυπτο, μια παραδοσιακή μας αγορά. Όμως, παρατηρούνται προβλήματα στις τιμές λόγω της περιορισμένης οικονομικής δύναμης των κατοίκων της συγκεκριμένης χώρας. Και φέτος, παρόλ’ αυτά, η Αίγυπτος θα απορροφήσει τις μεγαλύτερες ποσότητες των ελληνικών μήλων.

Φετινή εξέλιξη; Προέκυψε μια νέα και δυναμική, όπως φαίνεται, συνεργασία με την Ινδία. Η αγορά της έχει καλές προοπτικές για τα ευρωπαϊκά κόκκινα μήλα, αν ξεπεραστεί ο κύριος ανταγωνιστής που είναι η Κίνα (παραγωγή 43,8 εκατομ. τόνοι).

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο της Μελίνας Κριτσωτάκη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play