Ιστορική μέρα για τον Δήμο τα εγκαίνια του νέου σταθμού ΕΚΑΒ στη Ν. Ερυθραία

7

Μέσα σε εορταστικό, αλλά και συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή 28 Ιουνίου τα εγκαίνια λειτουργίας της κινητής ιατρικής μονάδας Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας του Δήμου Κηφισιάς, στο δημοτικό χώρο που έχει παραχωρηθεί για να στεγάζεται η Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών, στη Νέα Ερυθραία.

Παρουσία του Δημάρχου Κηφισιάς, Βασίλη Ξυπολυτά, του Υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, του Βουλευτή Β1 του Βόρειου Τομέα της ΝΔ και τέως Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, και του πρόεδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, ο Πανωσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισιάς με τον Πατέρα Γεώργιο του Ι.Ν. Αγίας Ματρώνας Νέας Ερυθραίας, τέλεσαν τον καθιερωμένο αγιασμό, μεταφέροντας παράλληλα και τις ευχές του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ.κ Κύριλλου.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς στις δηλώσεις του εξέφρασε, την ικανοποίησή  του κάνοντας αρχικά λόγο για «μια ιστορική μέρα» στον Δήμο Κηφισιάς.  “Η δημιουργία του νέου σταθμού του ΕΚΑΒ για εμάς ήταν ένα όραμα πολλών  ετών” τόνισε χαρακτηριστικά.  Στη συνέχεια επικαλούμενος και την εμπειρία του από την παλιότερη θητεία του ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ ο κ. Ξυπολυτάς υπογράμμισε πως η «παρουσία του ΕΚΑΒ στη Νέα Ερυθραία θα μειώσει κατά το ήμισυ τον χρόνο απόκρισης των ασθενοφόρων στις περιοχές της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης και θα σώσει εκατοντάδες ζωές, απαλύνοντας τον πόνο χιλιάδων κατοίκων στον Δήμο μας, αλλά και των όμορων Δήμων. Γιατί όταν καλείς ένα ασθενοφόρο, ο χρόνος απόκρισης δεν μετριέται σε δευτερόλεπτα, αλλά σε αναπνοές. Αναπνοές που σε φέρνουν πιο κοντά στη ζωή ή στο θάνατο».

Αναφερόμενος στο κομβικό έργο που υλοποίησε η νέα δημοτική Αρχή σε μόλις 6μηνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, επεσήμανε πως πρόκειται για ένα «έργο που θα μείνει πολλές δεκαετίες. Κάτι που εδώ και δεκαετίες είχαν προσπαθήσει πολλές δημοτικές Αρχές, όχι μόνο του Δήμου Κηφισιάς, αλλά και όμορων Δήμων». Στον επίλογο των δηλώσεών του ο κ. Ξυπολυτάς ευχαρίστησε τους κ.κ. Καιρίδη, Γεωργιάδη και Παπαευσταθίου για την επίτευξη του σημερινού στόχου και για την πολύτιμη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου σταθμού, που θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο στις περιοχές του Δήμου, καλύπτοντας και έκτακτες ανάγκες περιοχές γειτονικών Δήμων, στο πλαίσιο της έκτακτης ιατρική φροντίδας.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε την ίδρυση της νέας κινητής ιατρικής μονάδας του ΕΚΑΒ, ως μία από «τις χαρούμενες  μέρες» στην πολιτική του πορεία. Απευθυνόμενος στον κ. Ξυπολυτά έδωσε την πραγματική διάσταση της σημασίας του νέου έργου: «Στην πολιτική κάνουν πολλά πράγματα, αλλά αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ δεν μπορούν πολλοί να το συνειδητοποιήσουν. Αυτό το έργο θα σώσει τις ζωές κάποιων ανθρώπων, που θα συνεχίσουν να είναι για περισσότερα χρόνια με τις οικογένειές τους, γιατί το ασθενοφόρο θα πάει δέκα λεπτά νωρίτερα. Κάποιοι άλλοι αντίστοιχα, θα έχουνε καλύτερη ποιότητα ζωής». Στη συνέχεια εξήρε την πολυετή προσφορά και το έργο του προέδρου του ΕΚΑΒ, και συνεργάτη του, κ. Παπαευσταθίου, επισημαίνοντας πως αυτή την περίοδο εκτελείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς ασθενοφόρων, καθώς 250 ασθενοφόρα θα έχουν παραδοθεί έως τα τέλη του 2025 στο ΕΚΑΒ» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Κλείνοντας μάλιστα ο Υπουργός Υγείας, αποκάλεσε τον εαυτό του «ευλογημένο», που μπορεί σήμερα να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του με ένα έργο που θα τους κάνει καλό.

Έκδηλη όμως ήταν και η ικανοποίηση στις δηλώσεις του και ο κ. Δημήτρης Καιρίδης. Ο Βουλευτής του Βόρειου Τομέα, αναφέρθηκε στην χορηγία του οικίσκου που στεγάζει το νέο σταθμό, έναν από τους πολλούς, που κατά τη θητεία ως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, έκλεισαν. «Ο δυναμικός Δήμαρχος της Κηφισιάς πρωτοπόρησε και διεκδίκησε με πάθος αυτούς τους οικίσκους και μέσα σε μικρό διάστημα έγινε αυτό το έργο» τόνισε ο κ. Καιρίδης που παραχώρησε 2 ακόμη οικίσκους στο δάσος Φασίδερι, όπου βρίσκεται ο εποχικός σταθμός του Πυροσβεστικού Σώματος .

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου μιλώντας μεταξύ άλλων, με τη «γλώσσα των αριθμών» παρουσίασε κάποια ποιοτικά στοιχεία της Υπηρεσίας, για να δείξει τη σημασία του νέου σταθμού στη Νέα Ερυθραία.  «Το ΕΚΑΒ καλείται να διαχειριστεί καθημερινά περίπου 1000 περιστατικά με περίπου 60 ασθενοφόρα και κινητές μονάδες. Από αυτά τα 200-300 περιστατικά είναι στο Βόρειο Τομέα. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να έχουν χωροθετηθεί τα ασθενοφόρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να ελαχιστοποιούν τους χρόνους, που απαιτούνται για να φτάσουν στα συμβάντα. Απαιτείται λοιπόν να είναι χωροθετημένο μέσα στους Δήμους. Και εδώ έχουμε το παράδειγμα του Βασίλη Ξυπολυτά, που έκανε άμεσα τις απαιτούμενες ενέργειες για να μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε αυτήν εδώ τη στέγαση και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι Δήμαρχοι, παντελώς αδιάφοροι. Η ανθρώπινη ζωή όμως είναι δουλειά όλων μας!»

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κηφισιάς, με τους κ.κ. Γεωργιάδη, Καιρίδη, Παπαευσταθίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Θάνο Ασκητή που εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, έκοψαν μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και θερμά χειροκροτήματα την κορδέλα των εγκαινίων.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, απένειμε τιμητική πλακέτα στον Δήμαρχο Κηφισιάς για την διαχρονική συνεργασία τους.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής κα Λουκία Κεφαλογιάννη, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Αττικής κ. Θάνος Ασκητής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς και, κ. Χιωτάκης Νίκος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς κα Παπαδημητρίου Βασιλική Αμαλία (Λίλα), Αντιδήμαρχοι, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και Εντεταλμένοι Σύμβουλοι του Δήμου,  ο Πρόεδρος του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου κ. Τσουρούλας Θεόδωρος, τα μέλη του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας, μέλος του ΔΣ κα Νούλη Μανώλη και η κα Μαριάνθη Κωνσταντάτου, μέλη της ομάδας ΟΕΔΔ Εθελοντών Δασοπυροσβέστών Διασωστών, νοσηλευτές, διασώστες, τεχνικό προσωπικό του ΕΚΑΒ, Εκπρόσωποι των ΜΜΕ και πλήθος συμπολιτών μας.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κηφισιάς κύριου Βασίλη Ξυπολυτά, παρών στα εγκαίνια ήταν και ο Σύλλογος ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από την αξία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών και την εγγραφή νέων εθελοντών δοτών. Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνης Γεωργιάδης, μαζί με τον Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Βασίλη Ξυπόλυτά,  επισκέφθηκαν το περίπτερο του Συλλόγου, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της προσφοράς του Σωματείου που ιδρύθηκε από την αείμνηστη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.  “Το έργο του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ είναι τεράστιο και πραγματικά χαίρομαι που μέσα από το έργο αυτό συνεχίζεται το όραμα της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη γύρω από την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Γεωργιάδης.  Το Σωματείο εκπροσωπήθηκε από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κυρία Νούλη Μανώλη.

Στο τέλος της εκδήλωσης διασώστες του ΕΚΑΒ πραγματοποίησαν μια ρεαλιστική επίδειξη καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) που σε έκτακτες καταστάσεις άμεσης ανάγκης, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τη ζωή μας.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ