ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΕΛΙΚΑ BREXIT;

2

Τον Ιούνιο του 2016 ένα πραγματικό σοκ διαπέρασε τους Ευρωπαίους. Αλλά και κατά το ήμισυ περίπου τους ίδιους τους Βρετανούς. Επρόκειτο για τον θυμό των Βρετανών που κατέληξε στο Brexit στην απόφαση εξόδου από την Ευρώπη. Όλα έμοιαζαν να είναι εύκολα αρχικά και τετελεσμένα.

Όμως 18 μήνες από τότε δεν υπάρχει ακόμα σήμερα οριστικοποίηση και απόφαση ημερομηνίας διαζυγίου. Ο δρόμος του χωρισμού, σύμφωνα με όσα ακούγονται γύρω μας, αλλά και με όσα γίνονται γνωστά από τις εφημερίδες, μοιάζει μακρύς. Γεμάτος λακκούβες και απρόβλεπτες στροφές. Σε σημείο πολλοί να αναρωτιούνται για το αν τελικά θα πραγματοποιηθεί ή όχι το Brexit.

Οι οπαδοί της εξόδου (leave), διακηρύσσουν πάντα με πεποίθηση ότι δεν υπάρχει καμμία σκιά στην απόφαση του δημοψηφίσματος. Και υποστηρίζουν σθεναρά ότι ένα καλύτερο μέλλον περιμένει την χώρα από την στιγμή που χωρίσει οριστικά από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Η φωνή τους όμως μοιάζει να έχει λιγότερη ένταση στις όχθες του Τάμεση. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις η Βρετανική κοινή γνώμη έχει μεταβληθεί αρκετά ως προς την αρχική απόφαση του Brexit.

ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΕΥΡΩΠΗ A LA CARTE

Μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία όσων είχαν ψηφίσει ναι στην έξοδο θέλουν τουλάχιστον να μείνουν στην Ευρωπαϊκή κοινή αγορά. Κι ας είναι εκτός euro. Οι Βρυξέλλες όμως δεν έχουν καμμία όρεξη να ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας. Γιατί έτσι θα δημιουργηθεί μια Ευρώπη “à la carte”.

Στο σκοτεινό αυτό κλίμα συμβάλλει και το αδιευκρίνιστο των προθέσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού ως προς το μέλλον των σχέσεων της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Λονδίνο δείχνει μια νευρικότητα και ανησυχία. Το ερώτημα που το βασανίζει είναι:

ποιο είναι το μέλλον για την οικονομία του Ηνωμένου Βασίλειου εκτός Ευρωπαϊκής αγοράς; Οι σκληροί του “leave” δεν θέλουν ένα ψεύτικο Brexit. Ο πρωταγωνιστής για πολλούς του πολιτικού λάθους που θα μείνει στην Ιστορία, ο Ντεηβιντ Κάμερον το παραδέχτηκε στο Νταβός.

TO BREXIT ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Αν δεν είναι όπως είπε μια “καταστροφή” το Brexit, σίγουρα είναι ένα “λάθος” όπως ομολόγησε.

Και αμέσως τίθεται το ερώτημα:

Θα ήταν δυνατόν να γίνει μια επιστροφή χωρίς να καταπατηθεί η Δημοκρατία; Προς το παρόν δεν υπάρχει περίπτωση δημοψηφίσματος.

Αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα ξαναρωτηθεί ο λαός μέσω ενός νέου δημοψηφίσματος, εάν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες δώσουν μια κακή και μη συμφέρουσα συμφωνία εξόδου.

Το Βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα αφήσει δίχως αντίδραση ένα τέτοιο γεγονός. Από την μεριά των 27 η πόρτα παραμένει ανοιχτή. Αλλά όχι κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.

Περιμένοντας τη ανασύνθεση της Ευρωπαϊκής οικογένειας που ανακοίνωσε ο Μακρόν θεωρείται μάλλον δύσκολο να διατηρήσει η νέα Ευρωπαϊκή μορφή στο σώμα της την Βρετανία με ειδική σχέση.

Γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε! Το Βρετανικό διαζύγιο είναι μια καλή ευκαιρία για την Ευρώπη να εξυγιανθεί. Δεν μπορούν οι 27 χώρες – μέλη να κλείσουν τα μάτια τους πια στο μέλλον τους. Αλλοιώς ο κίνδυνος διάλυσης ελλοχεύει.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Δημοσθένη Δαββέτα στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play