Η πτώση της μετοχής της Deutsche Bank αναζωπυρώνει τις ανησυχίες των επενδυτών

9
Η πτώση της μετοχής της Deutsche Bank αναζωπυρώνει τις ανησυχίες των επενδυτών

Η απότομη πτώση των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη ανανέωσε τις ανησυχίες ότι ο πανικός που προκλήθηκε από την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών και την εσπευσμένη εξαγορά του ελβετικού κολοσσού Credit Suisse μπορεί να μην περιοριστεί εύκολα.

Οι μετοχές της γερμανικής Deutsche Bank υποχώρησαν κατά 14% κάποια στιγμή την Παρασκευή, με άλλους δανειστές να καταγράφουν επίσης μεγάλες απώλειες.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε την ημέρα με πτώση 1,3%, ενώ τα χρηματιστήρια στη Γερμανία και τη Γαλλία σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση.

Αλλά οι φόβοι των ΗΠΑ δεν επαληθεύτηκαν.

Μετά την πτώση στις αρχές της ημέρας, ο Dow Jones Industrial Average κέρδισε 0,4% και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο σχεδόν 0,6%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε 0,3% υψηλότερα.

Η άνοδος ήρθε παρά την πτώση των μετοχών μεγάλων τραπεζών όπως η JPMorgan Chase και η Morgan Stanley.

Στην Ευρώπη, οι τράπεζες που επλήγησαν από το sell-off από τους ανήσυχους επενδυτές ήταν η γερμανική Commerzbank, η οποία είδε τις μετοχές να πέφτουν περίπου 5%. Η γαλλική Societe Generale σημείωσε πτώση περίπου 6%, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Standard Chartered ήταν η μεγαλύτερη πτώση, πάνω από 6%.

Η Deutsche ανέκαμψε από τις πιο έντονες απώλειές της, αλλά παρόλα αυτά έκλεισε περισσότερο από 8% χαμηλότερα.

Ο Russ Mould, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell, είπε στο BBC ότι η πτώση της τιμής της μετοχής της Deutsche Bank και η απότομη αύξηση του κόστους ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας από την τράπεζα, ήταν «ενδεικτικά μιας ευρύτερης απώλειας εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα. “.

«Υπάρχει ένας μεγάλος φόβος ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να το έχουν παρακάνει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, αφού τα έχουν αφήσει πολύ χαμηλά για πάρα πολύ καιρό», είπε.

Οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και ξανά όταν η πανδημία χτύπησε το 2020 ως μέρος των προσπαθειών να ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Όμως τον περασμένο χρόνο οι αρχές έχουν αυξήσει απότομα τα επιτόκια για να προσπαθήσουν να δαμάσουν τις αυξανόμενες αυξήσεις των τιμών.

Αυτές οι αυξήσεις των επιτοκίων έπληξαν την αξία των επενδύσεων στις οποίες οι τράπεζες διατηρούν μέρος των χρημάτων τους και συνέβαλαν στην πτώχευση των τραπεζών στις ΗΠΑ.

Οι τιμές των μετοχών έχουν πέσει σε ολόκληρο τον κλάδο, καθώς οι επενδυτές υψηλού προφίλ προειδοποιούν ότι οι καταρρεύσεις είναι συμπτώματα βαθύτερων προβλημάτων στο σύστημα, με άλλους θύλακες δυσφορίας που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί.

Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επίσης αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης, είπε ο κ. Μολντ, και αν συμβεί αυτό, «οι τράπεζες γενικά θα το βρουν αρκετά δύσκολο».

Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες της αγοράς.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε την Deutsche Bank σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι είχε “αναδιοργανώσει και εκσυγχρονίσει πλήρως το επιχειρηματικό της μοντέλο” και ότι ήταν “πολύ κερδοφόρα”.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι δήλωσε επίσης στο BBC ότι το τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «ασφαλές και υγιές».

Ωστόσο, τα ανάμεικτα μηνύματα από τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με το εάν ήταν διατεθειμένες να εγγυηθούν όλες τις τραπεζικές καταθέσεις έχουν οδηγήσει σε σύγχυση και οι ελπίδες ότι η ηρεμία είχε αποκατασταθεί στον τομέα φαίνεται να ήταν πρόωρες.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν συγκάλεσε μια απροσδόκητη συνάντηση την Παρασκευή με ρυθμιστικές αρχές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ η χρήση ενός προγράμματος έκτακτης δανειοδότησης για τις τράπεζες που δημιούργησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα έχει αυξηθεί την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε η Federal Reserve.

Το Bloomberg News ανέφερε επίσης ότι η UBS και η Credit Suisse ερευνώνται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το εάν είχαν βοηθήσει Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ, η οικονομική αναταραχή που πυροδότησε οι αποτυχίες έχει αυξήσει την αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο υψηλότερα θα μπορούσαν να ανέβουν τα επιτόκια.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η τράπεζα ενδέχεται να μην αυξήσει το κόστος δανεισμού πολύ περισσότερο, εάν ο τραπεζικός πανικός συνεχίσει να επιβαρύνει τον δανεισμό και να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Όμως, την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος δεν είναι επί του παρόντος στην επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων, είπε ότι πιστεύει ότι ο πανικός θα υποχωρήσει, οδηγώντας σε υψηλότερα επιτόκια από το περίπου 5% που αναμενόταν επί του παρόντος.

Ο Joachim Nagel, πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, είπε ότι ο ακόμη ανεξέλεγκτος πληθωρισμός σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Αρνήθηκε να σχολιάσει την Deutsche Bank, αλλά είπε ότι η αναταραχή στην αγορά ήταν αναμενόμενη μετά τις αποτυχίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

«Τις εβδομάδες μετά από τέτοια ενδιαφέροντα γεγονότα, είναι συχνά ένας ανώμαλος δρόμος», είπε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ