Η ΕΕ κλείνει τα σύνορα λόγω κορωνοϊού , απαγόρευση για 30 ημέρες σε πολίτες τρίτων χωρών να εισέλθουν στην Ευρώπη

6
Η ΕΕ κλείνει τα σύνορα λόγω κορωνοϊού , απαγόρευση για 30 ημέρες σε πολίτες τρίτων χωρών να εισέλθουν στην Ευρώπη

Ομόφωνα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγόρευσαν από χθες και για 1 μήνα την είσοδο στην Ευρώπη σε πολίτες τρίτων χωρών προκειμένου να μειώσουν όσο γίνεται τα θύματα του κορωνοϊού. Η Ευρώπη σφραγίζει τα σύνορα της και αφήνει μόνο εσωτερικούς διαδρόμους μεταξύ των χωρών μελών έτσι ώστε να διακινούνται τα αγαθά.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διευκρίνησε ότι κάθε χώρα της ΕΕ είναι υπεύθυνη για τα σύνορα της και συνέχισε “Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα”… “Ο κορωνοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι παρόμοιο”.
Το κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ ανακοίνωσε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό αφορά όλα τα μέσα μετακίνησης, αεροπλάνα, πλοία που προσπαθούν να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Αναφέρθηκε σε λίγες εξαιρέσεις οι οποίες αφορούν τους πολίτες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας – το Δουβλίνο δεν μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου, αφού είναι υποχρεωμένο να διατηρεί ανοικτά τα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το Brexit – της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.
Από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίστηκε επίσης ότι θα εκδίδονται ειδικές άδειες για επείγουσες περιπτώσεις, όπως κηδείες ή παρουσίες σε δικαστήρια όπως επίσης και ότι δεν γίνεται να σταματήσει η κίνηση εργαζομένων σε γειτονική χώρα και σαν παράδειγμα ανέφερε Γερμανούς γιατρούς οι οποίοι κάποιοι εξ αυτών εργάζονται σε νοσοκομεία του Λιχτενστάιν και του Λουξεμβούργου!
Σύμφωνη με τα νέα μέτρα απαγόρευσης και η Ολλανδία όπου ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε επιβεβαίωσε την απαγόρευση των μη Ευρωπαίων στη χώρα του καθώς συνέστησε και σε όλους του Ολλανδούς όσο γίνεται να μη μετακινούνται εκτός χώρας.
Τα ίδια μέτρα εφαρμόζονται και από την Ελλάδα σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιά. “Από σήμερα στις 6 πρωϊνή δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ελλάδα πολίτες εκτός ΕΕ!!” Οδηγίες δε έδωσε και σε αυτούς που βρίσκονται στη χώρα μας για τουρισμό προτείνοντας να εγκαταλείψουν ή να επισπεύσουν τις διακοπές τους! Για τους Ευρωπαίους δε πολίτες που βρίσκονται στη χώρα μας συνέστησε ότι μόλις εισέρχονται στη χώρα μας θα πρέπει να μένουν σε οικειοθελή απομόνωση για 14 ημέρες.
Ωστόσο αυστηρότερα μέτρα θα ισχύουν για αυτούς που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο ! και συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε: “Θα πρέπει να τηρούν αυστηρά μέτρα, ειδικά όσοι επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τους οποίους θα τους χειριζόμαστε σαν να έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα” ανέφερε.
ΥΠΕΞ, οδηγίες στους Έληνες για μετακινήσεις Ελλήνων από και προς το εξωτερικό
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς οι χώρες αυτές λαμβάνουν συνεχώς νέα μέτρα που περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου και εξόδου αλλοδαπών πολιτών.
Όσον αφορά Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό, το υπουργείο τους καλεί να ενημερωθούν εκτός από τις πρεσβείες τους και από τις ελληνικές αρχές και συγκεκριμένα αναφέρει:
“Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης των Ελληνικών Αρχών, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών”. Τέλος με νομοθετική πράξη αναφέρεται πως με απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης, περιορίζονται οι μετακινήσεις από και προς την Αλβανία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία καθώς και Ισπανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store


Get it on Google Play

Περισσότερα ….για εσάς

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ