Εταιρεία holding το …μαγαζί

8

Ο Κώστας Χριστίδης παρομοιάζει το …μαγαζί (δηλαδή το Μαξίμου την περίοδο 2015-2019) με εταιρεία holding. Η μητρική εταιρεία είχε σαφές όραμα (να ελεχθούν οι αρμοί της εξουσίας) και εταιρική κουλτούρα. Και οι θυγατρικές εταιρείες λειτουργούσαν αυτόνομα με τον δικό τους διακριτικό τίτλο, π.χ. Ρασπούτιν…


Βάσει των πρόσφατων αποκαλύψεων είναι πιθανός ο παρακάτω ισχυρισμός. Ότι το Μέγαρο Μαξίμου κατά το διάστημα 2015 – 2019 λειτούργησε ως όμιλος εταιρειών…

Η μητρική εταιρεία είχε ως όραμα την κατάκτηση όχι απλώς της κυβέρνησης αλλά και της “εξουσίας”. Ει δυνατόν αδιαλείπτως. Για αυτό και ο τέως πρωθυπουργός (ο “Τσέο” του ομίλου, όπως θα έλεγε στενή συνεργάτης του) είχε δηλώσει ότι “την δεύτερη φορά Αριστερά θα πρέπει να αναλάβουμε τον έλεγχο και την ευθύνη των αρμών της εξουσίας”. Είχε, άλλωστε, προηγηθεί ανάλογη δήλωση της συντρόφου του. Ότι δηλ. “έχουν καταλάβει την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία”.

Οι αρμοί αυτοί, πέραν της εκτελεστικής εξουσίας, περιλαμβάνουν την δικαιοσύνη. Περιλαμβάνουν επίσης τις διάφορες ανεξάρτητες αρχές. Σπουδαιότερη η Τράπεζα της Ελλάδος, (που ασκεί εποπτεία και σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα). Επίσης ο Τύπος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι ακριβώς ο έλεγχος αυτών των “αρμών εξουσίας” από ένα πρόσωπο ή έναν φορέα που οδηγεί σε ανελεύθερες δημοκρατίες τύπου Όρμπαν. Ή, πολύ χειρότερα, σε απολυταρχίες τύπου Τσάβες ή Κάστρο.

Η μητρική εταιρεία εκτός από σαφές όραμα είχε και εταιρική κουλτούρα. Την εξέφραζαν συγκεκριμένες αξίες. Όπως π.χ., ο εξισωτισμός προς τα κάτω. Ή ο εξοβελισμός της αριστείας. Ή η αλαζονεία, η μαχητικότητα, η επιλεκτική μνήμη και εφαρμογή νόμων και κανόνων.

Εταιρεία holding το …μαγαζί

Διέθετε, επίσης, ευέλικτη δομή. Αποτελούνταν από διάφορες θυγατρικές. Αυτέςανέπτυσσαν αυτόνομες δράσεις, εφόσον αυτές δεν συγκρούονταν με το βασικό όραμα της holding. Έτσι, λειτουργούσε η θυγατρική (ή “μαγαζί”) με τον διακριτικό τίτλο “Ρασπούτιν” στον τομέα της δικαιοσύνης. Έτσι λειτουργούσε η θυγατρική του συγκυβερνήτη και της συζύγου του στον χώρο του στρατεύματος και της αστυνομίας. (Στην οποία κυρία ένας πολυπράγμων απόστρατος αξιωματικός των ΕΚΑΜ πρότεινε ο σύζυγός της να γίνει supervisor αντιπρόεδρος του ομίλου “και για την εθνική ασφάλεια και για την κρατική ασφάλεια, να βάλει και την ΕΥΠ από κάτω”). Έτσι λειτουργούσε η θυγατρική στον τομέα του real estate (με επικεφαλής πεπειραμένο κτηματομεσίτη – ευρωβουλευτή) κ.α.

Ο τότε επιχειρησιακός διευθυντής του ομίλου σε μία από τις συνομιλίες του με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, είπε ότι “ξέρει, καταλαβαίνει, οσμίζεται, μαθαίνει ότι κάποιοι βγάζουνε λεφτά. Λεφτά!” Και “εάν κρίνουμε ότι το μαγαζί (εννοεί την holding) το βοηθάς, μπορείς να είσαι εδώ και να κάνεις και το outsourcing το δικό σου, ας πούμε. Κατάλαβες;” ερωτά τον αποσβολωμένο Μιωνή. Πρόβλημα υπάρχει “όταν η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού […] Το να έρθεις και να βάλεις στο μαγαζί μας ατζέντα που δεν έχουμε επιλέξει, η οποία μας δημιουργεί και δυσκολίες, ε, όχι ρε! Κάτσε ρε!”

Η μητρική εταιρεία διέθετε, ως φαίνεται, και αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) με σαφείς στρατηγικούς και τακτικούς στόχους. Κύριος στρατηγικός στόχος ήταν η φυλάκιση κάποιων από τους πολιτικούς αντιπάλους. Αυτό “αν θέλουμε να πάρουμε τις εκλογές”, κατά δήλωση του “αψύ Σφακιανού” και στενού φίλου του “Τσέο”. Ο ίδιος είχε μιλήσει για “αλλαγή των συσχετισμών στη Δικαιοσύνη με την πρόσληψη 3.000 – 4.000 καινούργιων δικαστών”…

Τακτικοί επιμέρους στόχοι ήταν ο δικηγόρος Παπασταύρου, η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα και, πρωτίστως, η Μαρέβα Μητσοτάκη.

Πάντως, πληθώρα λαθών και ανακολουθιών οδήγησαν τον όμιλο εκτός Μαξίμου και το μέλλον του πλέον διαγράφεται αβέβαιο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP


Download on the App Store

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play