ΕΡΙΦΥΛΗ ΓΑΛΛΗ: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

977
Εριφύλη Γαλλή
Εριφύλη Γαλλή

Σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ (πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ), η Ελλάδα κατέχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γυναικείας απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βρίσκεται στην τελευταία θέση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αυτά φαίνεται να ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου μέλη της ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, που βρέθηκαν μεταξύ 1ης-12ης Απριλίου 2019 στην Ελλάδα προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο στην εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και την επίτευξη ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Η Ελλάδα υστερεί στο κομμάτι των δικαιωμάτων των γυναικών παρά το ισχύον νομοθετικό και πολιτικό πλαίσιο, λόγω της ελλιπούς εφαρμογής, των συνεχιζόμενων διακρίσεων και του παρατεταμένου αντίκτυπου της κρίσης και των μέτρων λιτότητας.

«Χωρίς ισχυρή παρεμβαση, δεν θα αξιοποιηθεί η ευκαιρία επιτάχυνσης της οικονομικής ανάκαμψης μέσω της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της Ελλαδασ».

«Αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα», αναφέρεται, «τώρα που η χώρα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και ανακάμπτει οικονομικά, να κατοχυρωθεί και στην πράξη η ισότητα μεταξύ των φύλων».

Οι εμπειρογνώμονες θα υποβάλουν την πλήρη έκθεσή τους στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούνιο του 2020.

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά αποθαρρυντική με τους σχετικούς δείκτες να βρίσκονται πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  Διαχρονικά εκλείπουν οι πολιτικές εκείνες εκ μέρους της πολιτείας που θα υποστήριζαν τις γυναίκες προκειμένου να αυξήσουν τη συμβολή τους στην επιχειρηματική δημιουργία.

Όμως, κάτι φαίνεται να αλλάζει. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος είναι ευχαριστημένος με τη μη παρουσία αρκετών γυναικών στην κυβέρνησή του και ελπίζουμε ότι στον επερχόμενο ανασχηματισμό, όποτε κι αν είναι αυτός, θα επιλέξει κάποιες από τις άριστες κοινοβουλευτικές (είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μερικές και είναι πραγματικά εξαιρετικές) ή και εξωκοινοβουλευτικές, όπως ακριβώς έκανε και με αρκετούς από τους άντρες υπουργούς τους. Ακόμα περισσότερο ελπίζω ότι θα εμπιστευτεί σε γυναίκες θέσεις ευθύνης σε ΔΕΚΟ, οργανισμούς και φορείς, στις οποίες φαίνεται ότι μέχρι στιγμής τοποθε-τούνται σχεδόν αποκλειστικά άντρες. Η δραστήρια Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής με ένα πλέγμα συνεργατών της γραμματείας προωθούν αθόρυβα (γιατί άραγε τόσο αθόρυβα;) εξαιρετικές πολιτικές, όπως πρόσφατα το πρόγραμμα ‘’Πήγασος’’ για την αντιμετώπιση του έμφυλου συνταξιοδοτικού χάσματος στην Ελλάδα ή το Σήμα Ισότητας που θα απονέμεται σε επιχειρήσεις ώστε να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές και να αποτελέσουν πρότυπο και για άλλες επιχειρήσεις.  Και τέλος, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται άριστα την ανισότητα, αν κρίνουμε από την πρόφατη επίσκεψή της στην Θράκη στην οποία απομόνωσα τη δήλωσή της για τις γυναίκες της περιοχής που «επωμίζονται πολλά βάρη και δεν συμμετέχουν όσο θα έπρεπε στη δημόσια ζωή». Αν λοιπόν αυτή η συγκυρία μιας φιλελεύθερης κυβέρνησης, ενός προοδευτικού πρωθυπουργού, στελεχών με εγνωσμένη αξία αλλά και μιας Προέδρου της Δημοκρατίας με τεντωμένες τις κεραίες της, δεν οδηγήσει σε ρηξικέλευθρες αλλαγές, τότε πότε θα γίνει αυτό;

Εριφύλη Γαλλή | Women Leadership Advocate

Αφού εργάστηκε για δυο σχεδόν δεκαετίες σε μεγάλες πολυθενικές εταιρείες και δημόσιους φορείς σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις διοίκησης, η Εριφύλη Γαλλή δραστηριοποιήθηκε στην εστίαση με δύο καφέ-εστιατόρια, μια εταιρεία catering, μαθήματα μαγειρικής και τη δική της σειρά γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων. Πουλώντας την εταιρία της σε μεγαλύτερο όμιλο, αξιοποιεί πλέον την εμπειρία της βοηθώντας άλλες εταιρείες στον τομέα του Food & Beverage – αλλά όχι μόνο – να διαπρέψουν και να γίνουν γνωστές.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store Get it on Google Play